Măsuri preventive la cutremur
Consecințele devastatoare a cutremurelor din Turcia si Siria ne-au marcat pe toți în ultimele zile. Orice om de bună credință a empatizat cu cei ce au avut de suferit de pe urma acestui cataclism.
Cutremurul ne-a adus aminte și ne-a făcut să reflectăm la cât de fragile și ușor de curmat pot fi viețile umane în fața naturii dezlănțuite.
În același timp, suferința sutelor de mii de sinistrați ne obligă să oprim măcar o clipă jocurile politice internaționale și să redescoperim latura noastră umană, oferind ajutoare și sprijin celor ce se află în impas, indiferent de orientare politică, religie și rasă.
Experiența sumbră prin care trec astăzi Turcia și Siria ne obligă să învățam din greșelile altora și să ne luam măsuri preventive aici, la noi acasă. Nu putem prezice și nici opri un astfel de cataclism dar putem diminua consecințele lui prin a evalua starea si gradul de rezistenta la seism a clădirilor, precum și instruirea populației despre modul de a acționa în caz de cutremur.
Trebuie să începem cu sectorul medical, pentru că este “călcâiul lui Ahile” al fiecărei guvernări, aici avem de a face cu o densitate crescută de oameni vulnerabili și nu este secret pentru nimeni cât de vechi sunt clădirile și în ce stare este infrastructura spitalicească. Evaluarea gradului de risc al clădirilor din sectorul medical, clasificarea acestora în funcție de riscul la seism și instruirea personalului medical despre modul de acțiune în caz de cutremur sunt obligatorii.
Nu există răspunsuri