Sorin-Cristian Mateescu – Interpelare – situația reciclării deșeurilor în mediul rural și nu numai

 

Adresată:  Domnului ministru Mircea FECHET

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU

Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat

şi prezentată în şedinţa Plenului din 03.04.2024

Obiectul interpelării: situația reciclării deșeurilor în mediul rural și nu numai

Domnule ministru, conform statisticilor  și a prevederilor legislației în vigoare (Legea 211 din 15 noiembrie 2011 privind regimul deșeurilor, precum și Ordonanța de Urgență nr. 92/2021), se observă un procent  redus de deșeuri reciclate în România, în special în zonele rurale, ceea ce este alarmant. Peste 80% din totalul deșeurilor ajunge în gropile de gunoi, în timp ce restul este trimis la instalațiile de reciclare. Această situație arată un efort insuficient în promovarea și implementarea practicilor de gestionare durabilă a deșeurilor, în special în mediul rural.

În conformitate cu actele normative în vigoare, autoritățile administrației publice locale aveau obligația de a organiza colectarea separată și reciclarea la sursă a biodeșeurilor până la 31 decembrie 2023 și de a se asigura că deșeurile periculoase sunt tratate în condiții adecvate fără contaminarea altor fluxuri de deșeuri municipale. Totodată, conform Planului Național de Redresare și Reziliență, se prevăd construirea și punerea în funcțiune a 26 de instalații de reciclare a deșeurilor până la data de 30 iunie 2026, cu o alocare financiară de 220 de milioane de euro.

În acest context, vă rog să luați măsurile necesare pentru a intensifica eforturile de implementare a legislației privind gestionarea deșeurilor în mediul rural. În acest sens, vă solicit să precizați:

1.Care sunt progresele realizate până în prezent în ceea ce privește implementarea colectării separate a deșeurilor în mediul rural?

2.Ce măsuri sunt luate pentru a se asigura faptul că deșeurile periculoase sunt tratate corespunzător și că nu contaminează alte fluxuri de deșeuri în zonele rurale?

3.Există planuri concrete pentru extinderea infrastructurii de reciclare în mediul rural și pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul comunităților rurale în ceea ce privește importanța reciclării?

4. Cum sunt implicate autoritățile administrației publice locale în promovarea și implementarea practicilor de gestionare durabilă a deșeurilor în comunitățile rurale?

5. Care sunt resursele financiare și logistice disponibile pentru construirea infrastructurii necesare pentru reciclare în mediul rural și pentru educarea și instruirea comunităților locale în acest sens?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată: Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministru al Educației și Cercetării De către: Senator Costache CHERTIF Circumscripția […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]
Adresată: Domnului Ion Marcel CIOLACU, Prim-Ministrul României De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: […]