Evdochia Aelenei – Declarație politică – Despre starea democrației românești la momentul actual

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Colegiul electoral: –

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 03.04.2024

Titlul declaraţiei politice:  Despre starea democrației românești la momentul actual

Doamnelor și  domnilor senatori!

     A trecut cam pe tăcute raportul fundației Bertelsmann Transformtion (BTI – 2024), care prezintă un set de criterii despre calitatea democrației în lume.

     Mă așteptam la discuții și dispute ample în plan politic și în mass media cu privire la erodarea democrației, nu numai de la noi, ci pe o arie geogafică și politică mult mai amplă. Dar, se vede traba, oamenii noștri politici și analiștii de serviciu din media românească nu au timp și aplicație pentru a discuta despre calitatea democrației noastre, ci se văd dedicați trup și suflet înscrierii pe vreo listă de candidați și pentru reînnoirea contractelor și a mandatului. 

     Cum pe noi ne interesează democrația din România contemporană, să reținem mai întâi cum este văzută aceasta în lumina comparației cu situația din alte state.

     Dacă în lume democrația pierde teren în fața autoritarismelor și dictaturilor, la noi, în schimb, mecanismele democratice își pierd din relevanță prin corupere și manipulare.

     Facem alegeri conform legii, dar care nu folosesc la nimic. Lucrurile sunt în așa fel aranjate, negociate, legiferate dinainte încât cine este la putere să rămână la putere în continuare și restul în opoziție.

     Cel mai mare risc politic al momentului este acesta al menținerii marii coaliții PSD-PNL la butoane încă mult timp, chiar dacă în acest fel are loc o slăbire a democrației. E drept că România se află într-o perioadă în care războiul se apropie de granițele țării, iar mișcările radicale au tot mai mult succes peste tot în Europa, dar soluția nu este să facem alegeri care nu schimbă nimic, de parcă totul ar fi perfect.

     Iată de ce mi se pare corectă aprecierea că: „Democrația moare lent în România”, constată în Raportul Starea Democrației 2023.

     Diagnosticul pleacă de la realitatea politică autohtonă: „Marea coaliție este unită nu de valori comune, ci de dorința de a controla resursele publice”, așa că „puterea folosește pretextele oferite de războiul de la graniță și creșterea extremismului pentru a ne oferi un schimb de nerefuzat: securitate și stabilitate în schimbul libertății”. Are dreptate un coleg deputat, situat cu un picior la putere și cu celălalt în opziție (V. Ponta), atunci când spune că“Toate alegerile din 2024 vor fi după chipul și asemănarea domnului Iohannis, fără surprize” .

     Documentul privind starea democrației, precizat mai sus, enumeră și alte cazuri în care autoritățile au încercat să restrângă libertăți importante, începând cu dreptul de a protesta, pe care guvernul a vrut să-l limiteze folosind Codul Penal prin creșterea pedepselor pentru „tulburarea liniștii publice”.

     Până la urmă cine a vrut să protesteze a protestat și a câștigat pentru că Guvernul a cedat. Și această cedare în fața oricăror cereri, mai mult sau mai puțin justificate, este tot o slăbiciune a democrației care ne arată că politicienii aflați la putere sunt dispuși la tot felul de negocieri numai să nu le strice socotelile electorale. În fapt, Guvernul a aplicat metoda politicianistă de a lua de la toți cetățenii și a da celor care au protestat, pentru propria sa liniște și stabilitate. 

     Tot despre justiție strâmbă și restrângerea libertăților este vorba și în cazul contractelor de publicitate pe care partidele le încheie cu marile trusturi de presă. Acest lucru l-am criticat și eu într-o altă declarație politică. Ni se spune că în ultimii trei ani, PSD și PNL au injectat în presă și propagandă 52 de milioane de euro, bani care au plătit eludarea știrilor negative importante, cum au fost acuzațiile de plagiat la adresa liderului PNL și felul în care s-a folosit de justiție pentru a ieși basma curată, dar și investigațiile jurnalistice despre corupția la nivel înalt, despre influența serviciilor secrete sau despre abuzurile împotriva persoanelor incomode.

     Recent, paznicii democrației noastre, serviciile secrete și guvernanții, au pus gând rău știrilor și dezvăluirilor care ne vin on line, pe internet. Mă întreb cum de nu au cumpărat și Tik Tok–ul sau Facebook-ul! Nu vor fi cumpărate, ci vor fi reglementate în așa fel încât să comunice numai despre buna guvernare. În privința acestui aspect, clasamentul bianual pe care îl face Fundația Bertelsmann pentru statele care nu au încă o democrație consolidată arată că România nu reușește să facă față prea bine nici măcar în această competiție cu statele aflate în tranziție, mai ales din Asia, Africa, America Latină. În acest clasament, România se află între Georgia și Panama la indicatorul bună guvernare.

     Prin această declarație nu intenționez să vă prezint o listă întregă a derapajelor de la regulile și practicile democratice. În calitatea mea de senator nu mă simt confortabil când văd că țara mea este criticată pentru nerealizări de natură politică. Este însă și ceva pozitiv în toată această situație și anume faptul că suntem asistați, evaluați și arătați public de către instituții și persoane din exterior.

     Altfel am putea crede că așa este normal, iar guvernanții să știe că derivele lor democratice nu trec neobservate, ci sunt monitorizate și pentru ele vor răspunde.

     Mai adeveresc aceste observații critice ale instanțelor internaționale și faptul că noi, opoziția, am avut dreptate atunci când ne-am împotrivit reglementărilor, politicilor și măsurilor care aduc atingere calității democrației din țara noastră.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta candidații la alegerile din data de 9 iunie, a fost prezentă, luni seară, în Suceava, la Cetatea de scaun! Candidații AUR la alegerile europarlamentare, dar și la cele locale, alegeri comasate neconstituțional de frica AUR, au […]
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]