Evdochia Aelenei – Declarație politică – Despre starea democrației românești la momentul actual

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Colegiul electoral: –

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 03.04.2024

Titlul declaraţiei politice:  Despre starea democrației românești la momentul actual

Doamnelor și  domnilor senatori!

     A trecut cam pe tăcute raportul fundației Bertelsmann Transformtion (BTI – 2024), care prezintă un set de criterii despre calitatea democrației în lume.

     Mă așteptam la discuții și dispute ample în plan politic și în mass media cu privire la erodarea democrației, nu numai de la noi, ci pe o arie geogafică și politică mult mai amplă. Dar, se vede traba, oamenii noștri politici și analiștii de serviciu din media românească nu au timp și aplicație pentru a discuta despre calitatea democrației noastre, ci se văd dedicați trup și suflet înscrierii pe vreo listă de candidați și pentru reînnoirea contractelor și a mandatului. 

     Cum pe noi ne interesează democrația din România contemporană, să reținem mai întâi cum este văzută aceasta în lumina comparației cu situația din alte state.

     Dacă în lume democrația pierde teren în fața autoritarismelor și dictaturilor, la noi, în schimb, mecanismele democratice își pierd din relevanță prin corupere și manipulare.

     Facem alegeri conform legii, dar care nu folosesc la nimic. Lucrurile sunt în așa fel aranjate, negociate, legiferate dinainte încât cine este la putere să rămână la putere în continuare și restul în opoziție.

     Cel mai mare risc politic al momentului este acesta al menținerii marii coaliții PSD-PNL la butoane încă mult timp, chiar dacă în acest fel are loc o slăbire a democrației. E drept că România se află într-o perioadă în care războiul se apropie de granițele țării, iar mișcările radicale au tot mai mult succes peste tot în Europa, dar soluția nu este să facem alegeri care nu schimbă nimic, de parcă totul ar fi perfect.

     Iată de ce mi se pare corectă aprecierea că: „Democrația moare lent în România”, constată în Raportul Starea Democrației 2023.

     Diagnosticul pleacă de la realitatea politică autohtonă: „Marea coaliție este unită nu de valori comune, ci de dorința de a controla resursele publice”, așa că „puterea folosește pretextele oferite de războiul de la graniță și creșterea extremismului pentru a ne oferi un schimb de nerefuzat: securitate și stabilitate în schimbul libertății”. Are dreptate un coleg deputat, situat cu un picior la putere și cu celălalt în opziție (V. Ponta), atunci când spune că“Toate alegerile din 2024 vor fi după chipul și asemănarea domnului Iohannis, fără surprize” .

     Documentul privind starea democrației, precizat mai sus, enumeră și alte cazuri în care autoritățile au încercat să restrângă libertăți importante, începând cu dreptul de a protesta, pe care guvernul a vrut să-l limiteze folosind Codul Penal prin creșterea pedepselor pentru „tulburarea liniștii publice”.

     Până la urmă cine a vrut să protesteze a protestat și a câștigat pentru că Guvernul a cedat. Și această cedare în fața oricăror cereri, mai mult sau mai puțin justificate, este tot o slăbiciune a democrației care ne arată că politicienii aflați la putere sunt dispuși la tot felul de negocieri numai să nu le strice socotelile electorale. În fapt, Guvernul a aplicat metoda politicianistă de a lua de la toți cetățenii și a da celor care au protestat, pentru propria sa liniște și stabilitate. 

     Tot despre justiție strâmbă și restrângerea libertăților este vorba și în cazul contractelor de publicitate pe care partidele le încheie cu marile trusturi de presă. Acest lucru l-am criticat și eu într-o altă declarație politică. Ni se spune că în ultimii trei ani, PSD și PNL au injectat în presă și propagandă 52 de milioane de euro, bani care au plătit eludarea știrilor negative importante, cum au fost acuzațiile de plagiat la adresa liderului PNL și felul în care s-a folosit de justiție pentru a ieși basma curată, dar și investigațiile jurnalistice despre corupția la nivel înalt, despre influența serviciilor secrete sau despre abuzurile împotriva persoanelor incomode.

     Recent, paznicii democrației noastre, serviciile secrete și guvernanții, au pus gând rău știrilor și dezvăluirilor care ne vin on line, pe internet. Mă întreb cum de nu au cumpărat și Tik Tok–ul sau Facebook-ul! Nu vor fi cumpărate, ci vor fi reglementate în așa fel încât să comunice numai despre buna guvernare. În privința acestui aspect, clasamentul bianual pe care îl face Fundația Bertelsmann pentru statele care nu au încă o democrație consolidată arată că România nu reușește să facă față prea bine nici măcar în această competiție cu statele aflate în tranziție, mai ales din Asia, Africa, America Latină. În acest clasament, România se află între Georgia și Panama la indicatorul bună guvernare.

     Prin această declarație nu intenționez să vă prezint o listă întregă a derapajelor de la regulile și practicile democratice. În calitatea mea de senator nu mă simt confortabil când văd că țara mea este criticată pentru nerealizări de natură politică. Este însă și ceva pozitiv în toată această situație și anume faptul că suntem asistați, evaluați și arătați public de către instituții și persoane din exterior.

     Altfel am putea crede că așa este normal, iar guvernanții să știe că derivele lor democratice nu trec neobservate, ci sunt monitorizate și pentru ele vor răspunde.

     Mai adeveresc aceste observații critice ale instanțelor internaționale și faptul că noi, opoziția, am avut dreptate atunci când ne-am împotrivit reglementărilor, politicilor și măsurilor care aduc atingere calității democrației din țara noastră.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, precizeză că nu este nimic interpretabil sau discutabil aici, lucrurile fiind clare și că, în aceste condiții, este umilitor să fim ținuți la ușă, tratați ca niște cetățeni europeni de mâna a doua. ”Știm că interesele economice guvernează vremurile în care trăim, […]
Jocul de „adio, dar rămân cu tine” al lui Nicolae Ciucă nu convinge pe nimeni. PSD și PNL își continuă blatul în spatele ușilor închise. Dacă Nicolae Ciucă și PNL sunt cu adevărat revoltați de decizia Curții Constituționale, de ceea ce se întâmplă cu drepturile românilor, […]
“În prag de alegeri, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu mimează un divorț penibil, un gest disperat prin care nu vor decât să își păcălească electoratul pentru a fi votați din nou. Iar istoria se repetă! Ne amintim cum în 2020, aceiași liberali, în frunte cu tătucul […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, explică de ce nu ar fi bine ca MVM să cumpere E.ON România și prezintă soluția prin care această compania să rămână a românilor. ”Zilele acestea, întreaga Românie este înspăimântată de următoarea știre. Compania maghiară MVM ar urma […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, 5 octombrie, în județul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă și vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești. George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care […]
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că România plătește prețuri de 4-5 ori mai mari pentru energia electrică importată din vestul Europei. ”Motivul este șocant: Austria și Slovacia NU au capacitate de interconectare cu statele din Est! Cine […]