Dezbatere la Parlament privind salarizarea în administraţia locală: Partenerii sociali şi sindicali au agreat principiile de salarizare în primării şi consilii judeţene
Miercuri, 15 februarie, a avut loc, la Palatul Parlamentului, prima întâlnire pe tema salarizării în administraţia publică locală.Sindicatul Naţional ”Forţa Legii” a propus un proiect de modificare şi completare a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Proiectul conţine grile şi coeficienţi şi se află în dezbatere publică, în perspectiva introducerii sale în Parlament, ca iniţiativă legislativă. La dezbaterea proiectului au fost invitaţi toţi actorii sociali interesaţi.
Au luat parte deputaţi din Comisia pentru muncă şi protecţie Socială, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisia pentru Constituţionalitate ale Camerei Deputaţilor, alături de specialişti din Comisia pentru muncă şi de iniţiatorii proiectului, precum şi reprezentanţi ai sindicatelor din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie FNSA – Cartel Alfa, Federaţia Sindicatelor din Administraţie Bucureşti – Confederaţia Meridian, Federaţia Sindicatelor din Ministerul Muncii – CSDR, Federaţia ”Agro Propact” – Confederaţia Meridian, Sindicatul din Administraţia Publică ”Consilium”, Sindicatul Naţional ”Uniunea Poliţiştilor” SNUP Unipol, Sindicatul Independent Funcţionari Publici – Personal Contractual CAS şi Administraţie Publică Dâmboviţa, Sindicatul Liber Semnale Rutiere Administraţia Străzilor Bucureşti, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Funcţionarilor SNPF ”Meridian”, iar din partea societăţii civile a participat Asociaţia ”Imaginea României”.
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul George Simion, a fost singurul lider de partid parlamentar prezent la eveniment. În intervenţia sa, George Simion a exprimat dorinţa de a dialoga cu lucrătorii şi cu reprezentanţii acestora şi a susţinut că administraţia publică locală trebuie să ”intre în rândul lumii”, explicând că AUR doreşte ca lucrătorii din acest domeniu de activitate să fie salarizaţi corespunzător. Legat de propunerea care vizează introducerea grilelor de salarizare şi pentru această categorie de lucrători, George Simion a susţinut că, în lipsa unei astfel de reglementări, au apărut abuzurile din partea primarilor şi că foarte mulţi lucrători din primării i-au scris, arătând nenumărate astfel de situaţii.
În cadrul dezbaterilor, toţi partenerii prezenţi au agreat ideea reglementării legale a salarizării în administraţia publică locală, prin introducerea grilelor de salarizare pentru funcţiile publice şi contractuale din acest domeniu de activitate, pe bază de coeficienţi de ierarhizare.Unii dintre partenerii care nu au participat fizic au transmis puncte de vedere favorabile, în principiu, grilelor de salarizare, având, însă, anumite obiecţiuni legate de conţinutul proiectului supus dezbaterii.
Partenerii sociali prezenţi au formulat propuneri şi amendamente, pentru a fi avute în vedere de autorii proiectului, în scopul îmbunătăţirii acestuia. S-a stabilit, printre altele, ca iniţiativa legislativă ce se va depune în Parlament să prevadă posibilitatea consiliilor locale şi judeţene de a majora cu până la 15% salariile stabilite de lege prin grile, precum şi ca, prin aplicarea grilelor, salariile aflate în plată să nu scadă.
Noua formă a proiectului, care va include propunerile şi amendamentele discutate în şedinţă sau primite ulterior, va face obiectul următoarei întâlniri.
Nu există răspunsuri