Un teribil derapaj al democraţiei în România
Execuţie “disciplinară” în dispreţul total al legii
5 deputaţi AUR: Alin-Ilie Coleşa, Ringo Dămureanu, Sorin Muncaciu, Lilian Scripnic şi Ciprian-Titi Stoica şi un neafiliat, Dumitru Coarnă, au fost drastic sancţionaţi marţi de Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi a Camerei Deputaţilor.
Aceştia au primit sancţiuni de reducere a indemnizaţiei cu 50% pe 6 luni şi suprimarea dreptului la cuvânt pentru 3 luni.
Practic, vorbim despre o reducere la tăcere a acestor aleşi, în condiţiile încălcării drepturilor acestora la apărare şi a multor prevederi legale.
SESIZARE FĂRĂ DOVEZI ATAȘATE
Sesizarea formulată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian-Constantin Șerban, trebuia clasată de comisia disciplinară, potrivit prevederilor Dreptului comun în materie disciplinară, deoarece nu avea ataşate dovezi în susţinerea acuzaţiilor, sesizarea făcând trimitere la o înregistrare aflată pe site. Comisia disciplinară nu a clasat sesizarea.
LIPSĂ DESCRIERE FAPTE
În conţinutul sesizării se face referire la fapte care ar putea constitui abateri disciplinare, însă acestea nu sunt descrise individual, astfel încât să se poată formula apărări individuale şi să se poată stabili răspunderile disciplinare individuale.
LIPSĂ CITAȚII ÎN CONDIȚIILE LEGII
Deputaţii menţionaţi în sesizare nu au fost citaţi în condiţiile legii spre a se putea prezenta şi apăra, fiindu-le încălcat dreptul fundamental la apărare, prevăzut de Constituţie. Nu li s-a acordat un termen rezonabil pentru observarea sesizării şi pentru formularea apărărilor, de minim 24 de ore şi nu li s-a comunicat posibilitatea de a fi asistat, la cerere, de un apărător, în condiţiile Dreptului comun, în condiţiile în care indemnizaţia de disputat este asimilată salariului, iar Dreptul comun în materie disciplinară ar fi trebuit respectat.
Foarte grav este şi faptul că preşedintele Comisiei disciplinare şi-a depăşit nepermis atribuţiile, citând la oră târzie din noapte un deputat care nu se afla menţionat în sesizare, dr. Lilian Scripnic, în timp ce acesta se afla în drum spre domiciliu, la Galaţi, unde soţia sa fusese internată la Urgenţă.
ÎNCĂLCAREA OBLIGAȚIILOR DE SERVICIU
Mai mulţi dintre deputaţii menţionaţi în Sesizare nu se puteau prezenta la ora stabilită, marţi, ora 11, având obligaţia de a se prezenta la şedinţele de lucru ale comisiilor din care făceau parte.
IGNORAREA CERERII DE AMÂNARE A DEZBATERII CAUZEI
Deşi au existat cazuri de solicitare a amânării dezbaterii, pe motiv de imposibilitate a prezentării din cauza obligaţiilor de serviciu şi pentru asigurarea dreptului la apărare, formulate înainte de începerea şedinţei, exemplu: deputatul Ringo Dămureanu, preşedintele şi membrii Comisiei disciplinare au ignorat complet această solicitare şi nu au pus-o în discuţia Comisiei.
LIPSĂ CERCETARE ADMINISTRATIVĂ A CAUZEI
Comisia disciplinară din cadrul Camerei Deputaţilor şi-a încălcat o obligaţie fundamentală, aceea de a proceda la cercetarea administrativă prealabilă a sesizării, pe fondul acesteia, trecând direct la propunerea de sancţionare şi votarea în bloc a sancţiunilor. Presupusa “cercetare” efectuată noaptea de preşedintele Comisiei, în afara cadrului procedural, în care a identificat un deputat care nu era menţionat în sesizare nu poate fi considerată valabilă, în sensul de a complini lipsa de activitate în cadrul şedinţei Comisiei.
LIPSA UNUI COD DISCIPLINAR
În absenţa unui Cod disciplinar propriu-zis al Camerei Deputaţilor, puţinele prevederi disciplinare din Regulamentul acestei Camere nu au fost aplicate coroborat cu Dreptul comun în materie disciplinară de către membrii Comisiei, care au procedat contrar prevederilor legale, trecând la un vot în absenta dezbaterilor pe Sesizare.
SOLUȚIE NETEMEINICĂ
În absenta unei cercetări raportate la persoană şi faptă, sancţiunile aplicate global nu pot fi reţinute ca temeinice şi legale.
LIPSA CIRCUMSTANȚIERII
Membrii Comisiei de Disciplină nu au respectat principiul aplicării graduale a sancţiunii, în funcţie de gravitatea faptelor individuale, dar şi de eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior, încălcând Dreptul comun în materie.
LIPSA EVALUĂRII CONSECINȚELOR ȘI PROPORȚIONALITATEA SANCTIUNII
Orice faptă care constituie abatere disciplinară se poate sancţiona în condiţiile evaluării consecinţelor produse de aceasta. Sancţiunile aplicate deputaţilor în cauză nu au avut în vedere nicio eventuală consecinţă produsă.
Astfel, nu poate fi vorba de nicio proporţionalitate a vreuneia dintre sancţiunile pronunţate de Comisia disciplinară. Din contra, aceasta a aplicat sancţiuni extreme, pe durată maximă, în cuantum maxim prevăzut de Regulament.
EVITAREA DUBLEI SANCȚIUNI PENTRU ACEEAȘI FAPTĂ
Este inadmisibil şi contrar principiilor şi prevederilor legale a se sancţiona multiplu aceeaşi persoană pentru aceeaşi faptă.
INSTANȚA, CHEMATĂ SĂ FACĂ DREPTATE
Împotriva acestor abuzuri incalificabile săvârşite de deputaţii Sistemului: PSD, PNL, UDMR şi USR, membri ai Comisiei Juridice, de Disciplină şi Imunităţi la adresa celor 6 deputaţi, persoanele vătămate în demnitatea lor publică şi în drepturile private patrimoniale se vor adresa instanţei de Contencios administrativ competente pentru anularea sancţiunilor şi acordarea de despăgubiri şi cheltuieli de judecată.
POPORUL, SINGURUL CARE PLĂTEȘTE
Oalele sparte vor fi plătite, din păcate, tot de Popor, din banii publici, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi nu de cei care au săvârşit efectiv aceste abuzuri.
Nu există răspunsuri