Adresată: Domnului Gheorghe CÂRCIU, Secretar de stat, șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Data: 12/07/2023
Obiectul întrebării: Demersurile concrete ale DRP către primăria municipiului București privind identificarea unui sediu corespunzător care să fie alocat de către Guvernul României pentru Muzeul Românilor de Pretutindeni.
Stimate domnule Secretar de stat,
La 10 aprilie 2023 i-am adresat fostului prim-ministru Nicolae Ciucă întrebarea parlamentară nr. 9140A, lăsată fără răspuns. La 31 mai 2023 au reiterat această întrebare parlamentară, pe care prim-ministrul a lăsat-o de asemenea fără răspuns.
Departamentul pentru Relația cu Parlamentul ne-a comunicat un răspuns parțial la 15 iunie 2023, prin care ne-a făcut cunoscut, între altele, că ”DRP susține importanța proiectului și va relua constant adresele către Primăria municipiului București până în momentul identificării unui sediu necesar realizării acestuia”.
Așa cum bine cunoașteți, Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, prevede, la articolul 11, înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, cu sediul în municipiul București și că organizarea și funcționarea acestuia, inclusiv alocarea unui sediu corespunzător, vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului[1].
Se constată obiectiv că din anul 2007 până în prezent, timp de 16 ani, toate guvernele României[2] nu s-au conformat prevederilor legale despre înființarea Muzeului Românilor de Pretutindeni ca instituție publică de interes național. Această situație vine în contrast izbitor cu demersurile și acțiunile întreprinse cu diligență de către Guvernul României pentru înființarea altor muzee și alocarea către acestea a unor sedii corespunzătoare.
Din răspunsul parțial prezentat de Departamentul pentru Relația cu Parlamentul la 15 iunie 2023 rezultă în mod clar că înființarea Muzeiului Românilor de Pretutindeni este blocată de 16 ani de neidentificarea și nealocarea de către Guvernul României, a unui sediu corespunzător pentru Muzeu, după cum prevede imperativ legea nr. 299/2007.
Exprimăm opinia că în situația Muzeului Românilor de Pretutindeni, a cărui existență este prevăzută expres de legea nr. 299/2007, asistăm la un caz de lipsă de voință politică și de sabotare a legislației prin eschivarea de la îndeplinirea obligațiilor legale ale Guvernului.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți punctual și strict la obiect:
- Ce demersuri concrete și constante și când anume a întreprins Departamentul pentru Românii de Pretutideni, prin adrese către Primăria municipiului București, în vederea identificării unui sediu corespunzător care să fie alocat de către Guvernul Româniai pentru Muzeul Românilor de Pretutindeni, așa cum prevede Legea nr. 299/2007. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să ne transmiteți copii ale acestor adrese, precum și copii ale răspunsurilor prezentate de Primăria municipiului București.
Vă rugăm insistent să nu vă referiți în răspunsul dumneavoastră la așa-zisul ”muzeu virtual” al românilor de pretutindeni, la a cărui existență în spațiul virtual nu face referire Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni.
Nu există răspunsuri