Minoritatea română din Ucraina, numărând jumătate de milion de persoane, plăteşte astăzi un greu tribut de sânge în războiul dezlănţuit de Rusia în Ucraina. Mulţi dintre fiii naţiunii române şi-au dat viaţa pentru Ucraina după 24 februarie 2022. Anterior, au căzut cu moarte de erou mai mulţi etnici români în Donbas. O evidenţă a eroilor români căzuţi în Ucraina este disponibilă doar pentru autorităţile de la Kiev.
Referindu-se la o minoritate de 3 ori mai puţin numeroasă decât cea română, ambasadorul ucrainean la Budapesta a declarat la 1 august 2023 că ”în jur de 400 de etnici maghiari sunt mobilizaţi în două unităţi din armata ucraineană şi 34 au fost ucişi în luptă”.
Ambasadorul ucrainean la Bucureşti nu a comunicat niciodată câţi etnici români şi-au dat viaţa în actualul război. Cu toate acestea, am reuşit să aflăm din presă câteva nume ale eroilor noştri căzuţi în teatrele de război din Ucraina. Iată câteva nume:
- Serghei Guvir; 2. Ștefan Ciobanu; 3. Pavel Diavoliuc; 4. Ion Fartuşneac; 5. Ion Zaeţ; 6. Arcadie Farcaş; 7. Vasile Procopoae; 8. Dumitru Ignatesco; 9. Alexandru Sprânceană; 10. Denis Morăraş; 11. Dumitru Cojocaru; 12. Andrei Rusu; 13. Ilie Vasilaş; 14. Vasile Musteţă; 15. Vladislav Covalciuc; 16. Anatol Rusu; 17. Sebastian Acostăchioaie; 18. Andrei Stiopenco; 19. Igor Sidor; 20. Corneliu Toporeţ; 21. Vladislav Alexa; 22. Dumitru Cernei; 23. Eugen Bezuşca; 24. Andrei Dumbravă. Majoritatea dintre ei au lăsat în urmă văduve îndurerate şi copii români orfani.
Jertfa de sânge a acestor români confirmă că minoritatea română merită un tratament civilizat care să excludă orice presiune în vederea deznaţionalizării.
Consider că statul român are datoria de a întreprinde toate cele necesare pentru aflarea numelor tuturor etnicilor români căzuţi în actualul război purtat de Rusia, pentru identificarea unor soluţii de eliberare a românilor căzuţi în prizonieratul armatei ruse şi pentru ajutorarea tuturor văduvelor românce şi a tuturor orfanilor români de război. Pentru aceasta este necesară implicarea exemplară a Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, precum şi a ambasadei noastre la Kiev şi a oficiilor consulare de la Kiev, Odesa, Slatina şi Cernăuţi.
Este de presupus că printre civilii români din Ucraina există victime ale războiului, în condiţiile în care statul înrudit România nu a procedat la evacuarea din zonele de conflict a persoanelor aparţinând minorităţii române, cum au procedat, bunăoară, în raport cu minorităţile lor Republica Polonă şi Israel, state care au desfăşurat operaţiuni umanitare speciale de salvare şi evacuare, atât cu acordul părţii ucrainene, cât şi al celei ruse. În acest sens, voi interpela oficial factorii guvernamentali responsabili.
Glorie eternă eroilor români căzuţi în Ucraina!
Nu există răspunsuri