Adresată de către senator: Gheorghe Adrian CĂTANĂ
Circumscripția electorală: nr. 34 – Sibiu
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 27.09.2023
Titlul declarației politice: Comunitățile istorice, sursă de muncă românească o alternativă reală ca răspuns la emigrarea din țară
Doamnă președinte, stimați colegi,
Anul 2023 a marcat un record negativ pentru conducerea României din ultimii 30 de ani. Pentru prima dată în istorie, imigranții veniți la muncă în România au reprezentat principala cauză a creșterii populației din țară conform datelor publicate la finalul lunii august de Institutul Național de Statistică în contextul în care diaspora română crește vertiginos.
Statul român a încheiat în ultimii ani mai multe acorduri cu țări precum Republica Federală Democratică Nepal pentru a suplimenta forța românească emigrată în ultimii 30 de ani. Aceștia muncitori sunt bineveniți la noi în țară. Nu ar trebui să îi împiedicăm să-și câștiga pâinea cea de toate zilele aici.
Însă, dacă ne lărgim orizontul, descoperim că România importă forță de muncă fără o legătură identitară cu poporul nostru. Ba mai mult, apelăm la o asemenea soluție în timp ce avem o sursă consistentă de forță de muncă în cadrul comunităților istorice de români din Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Albania, Grecia și Macedonia de Nord, care însumează peste 5 mil. de români și care aparțin organic de filonul identitar românesc.
De ce să le acordăm atenție? Ei fac parte din poporul nostru, iar prin Constituție statul s-a angajat să-i protejeze. A munci în România înseamnă pentru ei însăși conservarea specificului național în condițiile în care școlile în limba maternă li se închid, ori chiar nu există ca în cazul aromânilor din Grecia. Noi am beneficia de o sursă solidă de forță de muncă, deja integrată parțial în cultura română. Ba mai mult, românii din țară și-ar lărgi conștiința națională pentru că ar asculta păsurile și suferințele fraților năpăstuiți și părăsiți de statul român.
Acești frați ai noștri și-au manifestat indirect de foarte mult timp intenția de a munci la noi în țară. Ați fi surprinși să aflați că Autoritatea Națională pentru Cetățenie gestionează un volum imens de cereri pentru acordarea cetățeniei venite din partea acestor frați români.
Avem o forță de muncă ROMÂNEASCĂ la dispoziția noastră. De ce nu o încurajăm să muncească în țară? De ce tărăgănăm la infinit, să le acordăm cetățenia română acestor frați ai noștri? Asemenea întrebări ar trebui să-și pună guvernanții dacă dau dovadă de o minimă conștiință națională.
Nu există răspunsuri