Către: Domnul Angel TÎLVĂR, Ministrul Apărării Naționale
De la: Domnul George-Nicolae SIMION, deputat în circumscripția electorală nr. 42 București
Subiectul întrebării: Cadrul legal pentru combaterea dronelor inamice în adâncimea teritoriului național
Stimate domnule ministru,
Din nefericire, prin bombardarea porturilor ucrainene din vecinătatea granițelor românești, războiul ruso-ucrainean a ajuns, nepermis de mult, în apropierea teritoriului național, periclitând nu numai intergritatea teritorială ci, mai ales, viețile cetățenilor riverani zonei de conflict.
Recentele bâlbe referitoare la probușirea unor drone rusești pe teritoriul național, patronate chiar de președintele României, Klaus Iohannis, și girate de ministerul pe care îl conduceți, demonstrează vulnerabilitățile extrem de grave la care, prin acțiunile unor factori decizionali incompetenți, mulți numiți politic, suntem, cu toții, expuși!
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi clarificați următoarele aspecte:
- Ultima dronă rusească a căzut la 15 kilometri în adâncimea teritoriului național față granița cu Ucraina, iar astfel de incursiuni, cu siguranță, se vor mai repeta și va fi necesar de un răspuns din partea apărării antiaeriene, prin angajarea și lovirea țintelor inamice.
Totuși, în contextul actual, militarii români vor putea executa astfel de misiuni de combatere a dronelor numai dacă au cadrul legal, ceea ce este imposibil în prezent, întrucât, conform legii, militarii nu pot utiliza armamentul în afara poligoanelor din bazele militare. Și, după cum știm, pentru a fi eficace, sistemele de armament antiaerian trebuie desfășurate în teren, iar acest lucru nu se poate realiza fără să fie instituită starea de asediu, spre exemplu.
Vă rog să îmi precizați, domnule ministru, dacă instituirea stării de asediu este soluția optimă prin care s-ar permite utilizarea sistemelor antiaeriene în afara poligoanelor pentru a contracara amenințările externe?
În cazul unui răspuns negativ, vă rog să îmi indicați cadrul legal prin care armata română poate deschide focul asupra dronelor inamice care vor pătrunde în adâncimea teritoriului și de la ce distanță față de graniță pot fi angajate și lovite aceste ținte?
2. Pe teritoriul național staționează unități antiaeriene ale NATO. În ce măsură vor fi ele implicate în apărarea în adâncime a teritoriului național și care este cadrul legal care le va permite să deschidă focul?
În cazul în care acesta nu există, ce măsuri – având în vedere dinamica extrem de agresivă a conflictului de la granița României – veți adopta? Și când le veți prezenta în fața legislativului?
Nu există răspunsuri