Andrei Busuioc – Interpelare – Astăzi punct de trecere a frontierei, mâine groapă de gunoi. Standardele europene nu sunt impuse și la poarta Uniunii Europene de la vama Albița.

Adresată: Primului – Ministru al României, Ion-Marcel Ciolacu

De către: Senator Andrei BUSUIOC 

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 5/03/2024

Obiectul întrebării: Astăzi punct de trecere a frontierei, mâine groapă de gunoi. Standardele europene nu sunt impuse și la poarta Uniunii Europene de la vama Albița.

Stimate domnule Prim-ministru,        

            „Standardele europene” ori „Directive ale Uniunii Europene” reprezintă sintagme ce ne sunt cunoscute, fiind invocate ori de câte ori România este obligată să respecte anumite decizii ori regulamente europene, decizii ori regulamente ce ar trebui să aducă beneficii țării noastre, să o transforme pe aceasta într-o oglindă a practicilor inegalabile specifice Uniunii Europene.

Nu putem afirma, însă, ce practici remarcabile ale Uniunii Europene sunt oglindite de către România, atunci când însăși poarta Europei, cea mai mare vamă de pe granița de est a UE, este arhiplină de gunoaie. „Standardele europene” și „Directivele Uniunii Europene” par să nu fie impuse și la poarta Uniunii Europene, ci doar în curtea acesteia.

            Chestionăm ce spun românii noștri la reintrarea în țară ori cei de peste granițe atunci când poarta Uniunii Europene, ori mai degrabă poarta infernului, nu îi primește pe aceștia cu imaginea fermecătoare a unui stat modern și progresist, ci dimpotrivă, îi primește cu un îndemn de a-și arunca gunoaiele în mormanele din proximitate pe care, oricum, nu le-ar putea trece cu vederea, și care, oricum, nu par să fie înlăturate în viitorul imediat. Ne întrebăm ce spun românii noștri la reintrarea în țară ori cei de peste granițe atunci când, după un drum îndelungat, grupurile sanitare insalubre, aflate într-o stare mai mult decât necorespunzătoare de igienă, îi întâmpină cu dejecții umane și îi forțează să se întoarcă înapoi la autoturismul lor, să tragă aer adânc în piept și să-și impună vizualizarea mentală a unei imagini ce cuprinde un câmp plin cu flori de primăvară. În aceste situații, complexitatea gândirii omenești nu poate fi dificil de descifrat, limitându-se, cel mai probabil, la câteva cuvinte simple, și anume „standardele europene”.

            „Deplorabil”, „rușinos”, „regretabil”. Aceste cuvinte ar prezenta o compatibilitate perfectă cu ceea ce românii noștri observă și simt la intrarea în România, prin punctul vamal Albița. Însă, șocul, confuzia și dezorientarea cauzate de imaginea tulburătoare a porții UE provoacă la nivelul cetățenilor care tranzitează punctul de trecere a frontierei, mai degrabă, o pierdere a funcțiilor cognitive ori modificări la nivelul acestora, românii considerând faptul că percepția lor este alterată, iar limbajul fiind inexistent.

            Dacă, pentru o secundă, ar fi să nu ne gândim la românii noștri care se întorc în țară, ci la cei de peste granițe care așteaptă cu atât de multă nerăbdare excursia lor în vestita Uniune Europeană, perspectiva noastră nu ar fi una mai favorabilă. Te pregătești cu emoții și abia aștepți excursia ta în vestita Europa. După un drum atât de îndelungat încât a părut că a trecut o eternitate, mai ai puțin și ajungi. Primul lucru pe care îl sesizezi este un miros înțepător de reziduuri umane. Trăiești cu impresia că ți se pare, însă faptele concrete îți contrazic speranțele. În punctul vamal ce ar fi trebuit să te conducă către renumita Uniune Europeană observi, tulburat, cum canalizările au refulat, iar dejecțiile au pătruns în punctul vamal. Privești în dreapta, deșeuri, în stânga, deșeuri. Uniunea Europeană trebuia să te primească cu „porțile deschise”, însă această poartă s-ar putea să-ți genereze sentimentul și nevoia de a te întoarce înapoi la curtea ta.

            Mai mult decât atât, poarta Uniunii Europene se deschide și cu poarta județului Vaslui, un județ care, de-a lungul anilor, a fost marginalizat, un județ care a fost uitat de investitori, care a fost nominalizat la titlul de cel mai sărac județ de țară, un județ ce se străduiește cu dificultate în a evolua și în a demonstra splendoarea locurilor pe care le posedă și frumusețea oamenilor pe care îi adăpostește. Un județ ale cărui puncte forte și progrese vor fi întotdeauna contestate și privite cu reticență, dacă până și intrarea în acest județ trebuie făcută în pas alert și cu ochii închiși pentru a nu observa abundența de gunoaie.

Aceste rânduri nu reprezintă prima noastră încercare de a face lumină asupra acestei problematici îngrijorătoare constatate în punctul de trecere a frontierei Albița. În vara anului precedent am transmis scrisori în care am adus la cunoștință lipsa curățeniei ce poate fi constatată pe terenul vămii Albița, cât și în interiorul acesteia. Faptul că terenul vămii este inundat cu deșeuri ce pot fi regăsite atât pe șosea, la marginea acesteia, cât și pe spațiul verde, însă și situația igienei precare din incintele vămii, îndeosebi cea a grupurilor sanitare, care a depășit cu mult gradul de acceptabilitate și înțelegere al cetățenilor. Astăzi, din nou, aducem la cunoștință această problematică ce pare să se fi agravat. Sperăm ca, în viitorul apropiat, această problemă deosebit de deranjantă să fie soluționată și nu să se dorească scoaterea definitivă din folosință a acestui punct de trecere a frontierei prin îngrozirea graduală a cetățenilor.

Punctele noastre de trecere a frontierei trebuie să reprezinte o oglindă a standardelor pe care le susținem ca români, o imagine proprie, a noastră, o oglindă a standardelor europene pe care am fost instruiți, de-a lungul anilor, să le urmăm. Acestea necesită să redea și să proiecteze valorile noastre înrădăcinate, respectul față de țară și patriotism. Trebuie să ne reprezinte și să comunice tuturor celor care le tranzitează faptul că noi ne mândrim să fim la poarta Uniunii Europene. Ținând seama de cele menționate precedent, vă rugăm să ne comunicați răspunsul pentru următoarele întrebări:

  1. Ce măsuri concrete va implementa Guvernul României pentru a se asigura de faptul că punctele de trecere a frontierei, cu precădere punctul de trecere a frontierei Albița, vor fi supuse unor activități de control pentru a fi constatat gradul de respectare a normelor de igienă?
  • Ce acțiuni concrete va implementa Guvernul României pentru a se asigura de faptul că punctele de trecere a frontierei, cu precădere punctul de trecere a frontierei Albița, vor fi supuse unor activități de igienizare ample și corespunzătoare, specifice unui stat membru al Uniunii Europene?
  • Ce măsuri concrete va implementa Guvernul României pentru a se asigura de faptul că în cadrul punctelor de trecere a frontierei, cu precădere în cadrul punctului de trecere a frontierei Albița, se vor respecta, pe termen lung, normele de igienă specifice unui stat membru al Uniunii Europene?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, solicită președintelui Klaus Iohannis să se prezinte cât mai repede în fața Parlamentului pentru a explica condițiile pe care le-a acceptat, ca urmare a donării sistemului Patriot către Ucraina. „Președintele Iohannis trebuie să […]
„A fost nevoie să moară oameni pentru a conștientiza și Ciolacu și Ciucă și Iohannis faptul că avem o reală problemă cu urșii în România. Abia acum și-au dat seama cât de scăpată de sub control este populația de urși, după ce o tânără și-a pierdut […]
Europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu, cadru didactic universitar, oferă stagii de practică și vizite la Parlamentul European elevilor care au obținut media 10 la Bacalaureat. Absolvenții de liceu care își doresc să acceseze aceste stagii/vizite la Parlamentul European pot trimite e-mail la următoarea adresă: [email protected] „Partidul AUR […]
„Problema urșilor care au devenit tot mai numeroși și, inevitabil, a contactului lor cu oamenii a evoluat în timp. Situația la care s-a ajuns astăzi e una critică, în care urșii atacă oameni. Alianța pentru Unirea Românilor acuză partidele Sistemului, care s-au perindat la guvernare în […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, avertizează despre implementarea unui nou instrument abuziv, care are ca scop controlul populației, fiind astfel aduse grave prejudicii vieții private a românilor. „Guvernul Ciolacu a abrogat viața privată în România. Printr-un nou abuz […]
„De mai bine de o lună, România este una dintre cele mai scumpe piețe spot de energie din Europa. Țara noastră înregistrează prețuri la energia electrică peste media țărilor europene, cu toate că producem mai multă energie decât multe alte state din Uniunea Europeană. România este […]