Evdochia Aelenei – Declarație politică – Ce votăm? Idei, programe, oameni cu identitate morală și profesională!

Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI

Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța

Grupul Parlamentar:  AUR

Şedinţa Senatului din data de: 05.03.2024

Titlul declaraţiei politice: Ce votăm? Idei, programe, oameni cu identitate morală și

profesională!

Doamnelor și  domnilor senatori!

     Peste trei luni, românii sunt chemați la urne și deja se întreabă ce și pentru ce să voteze.

     O parte dintre votanți, așa cum ne arată sondajele, știu că se duc la vot și mai știu pe cine vor pune ștampila cu votat.

     Dar rămân încă mulți indeciși, iar aceștia, în caz că vor fi convinși să voteze, pot înclina balanța electorală la toate rândurile de alegeri. În plus, în funcție de calitatea campaniei electorale și a ofertei partidelor, unii dintre alegătorii deciși se pot răzgândi.

     Cu alte cuvinte, partida se joacă, finalul ne poate surprinde. Așa că are rost întrebarea: ce votăm?

     Tehnic vorbind, la locale votăm oameni din partide sau neafiliați politic, la europene votăm lista de persoane propuse de formațiunile politice, teoretic și independenți, la parlamentare votăm partide, iar la prezidențiale votăm omul.

     După cum se poate observa, cam peste tot este vorba de oameni. Chiar și la parlamentare ne orientăm după numele care sunt înscrise la începutul listei. De aceea și partidele își pun în capul listei pe cei mai eligibili candidați.

     În teorie se spune să votăm idei și principii. Pe principii ne putem înțelege și cam toți competitorii se declară adepții lor. Să susținem prin vot aplicarea celor mai bune idei pentru localitățile în care votăm, pentru România și pentru Uniunea Europeană din care facem parte. Idei sunt multe, unele contradictorii și nu întotdeauna oamenii și partidele care promit că susțin cele mai bune idei sunt și cei mai credibili.

     Apoi, idei nu prea se discută pe scena noastră politică, deși, cum spune o zicală,  e dreptul oricărui om să bată câmpii. În politică au prioritate interesele, deși se vorbește mai puțin dspre acestea. Pentru că aici intervine diferența dintre ceea ce vor alegătorii și interesele celor aleși.

     Am constat această mare diferență în urma tuturor alegerilor din ultimii 30 de ani din România.

     Prin urmare, orice am vota – idei, principii, oameni, rămâne întotdeauna loc pentru o substanțială dezamăgire postelectorală.

     Dar aceasta este frumusețea și ceea ce ne atrage spre politică; de fiecare rundă de alegeri încercăm să dăm marea lovitură și de fiecare dată eșuăm mai mult sau mai puțin.

     Negreșit așa va fi si în acest an cu alegerile din țara noastră. Totuși, dezamăgirea postelectorală nu se dovedește demoralizatoare și nici demobilizatoare, pentru că procesul electoral se reia de fiecare dată cu noi speranțe și iluzii. Iar speranța, cum se spune, moare ultima.

     Chiar știind că nu vor alege cele mai frumoase principii, cele mai bune idei și cei mai indicați oameni, eu le cer românilor să participe la vot, să intre în jocul politic democratic, fie și pentru o mică experiență dezamăgitoare. Votul popular este necesar măcar pentru a evita răul cel mare. Să ne încurajăm: dacă acum nu ne-a ieșit cum am dorit, le vom arăta noi politicienilor data viitoare!

     Partidele aflate acum la guvernare în România ne sperie că se poate și mai rău decât cu ele la putere.

     De aceea prin tot felul de manevre electorale, despre care am vorbit în declarația anterioară, vor să se perpetueze în fruntea statului.

     Ar fi cazul ca electoratul să-și spună cuvântul, să vedem atunci dacă poporul vrea schimbarea clasei politice sau îi menține pe actualii politicieni având în față  tandemul, cam ofilit și fără soluții, Ciolacu-Ciucă.

     Personal, mă aștept ca viitoarele apropiate alegeri să aducă o schimbare în bine, nu mai mult rău.

     Cu alte cuvinte, să vină cu principii, idei și oameni corespunzători așteptărilor electoratului, capabili să rezolve problemele din societatea în care trăim.

     Deocamdată, suntem în așteptarea ofertelor politice și a autopropunerilor.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Dan Tanasă candidat AUR Primăria Brașov
Alianța pentru Unirea Românilor, filiala Brașov, a prezentat vineri, 19 aprilie, candidatul pentru funcția de primar al Municipiului Brașov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat că AUR prezintă românilor în aceste alegeri locale singura soluție pentru a scăpa de blatul PSD-PNL-USR de la nivelul […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, împreună cu președintele George Simion, îi solicită lui Nicușor Dan să declare public, până duminică, suma de bani cheltuită până acum pentru panourile, mesh-uri și bannerele electorale cu care a împânzit Bucureștiul. „Cine sunt candidații propuși de partidele politice […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani: Ilegalități electorale marca PSD-PNL
În peisajul precampaniei electorale, legislația este mai degrabă un sfetnic decât un stăpân pentru partidele care controlează puterea. Indiferent de interdicțiile formale, străzile din municipiul Botoșani și împrejurimi sunt tapetate cu mesaje electorale care strigă un singur cuvânt: „VOTAȚI”. PSD, neținând cont de niciun canon al […]
cort AUR ridicat Sectorul 3
Au comasat alegerile doar pentru a bloca AUR să câștige alegerile europarlamentare. Au încălcat Constituția, au călcat în picioare toate legile din această țară și tratatele internaționale în privința desfășurării alegerilor doar pentru a salva posturile de conducere ale lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Nu […]
Sorin Lavric AUR
Tupeul și șmecheria au devenit în mod oficial „valorile” de bază pe care actuala coaliție guvernamentală PSD-PNL le susține și le promovează. Iar pentru a le ilustra cetățenilor cât mai bine această “schemă” de reușită în viață, PSD și PNL l-au ales pe medicul Cătălin Cîrstoiu, […]
Cătălin Silegeanu, candidat AUR la Primăria Botoșani
În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Botoșani, una dintre prioritățile mele vizează protecția tinerilor față de tentațiile și riscurile asociate cu unitățile care comercializează produse pe bază de cafea, tutun și alcool în apropierea școlilor. Această problemă, des întâlnită în preajma unităților […]