Adresată: Primului – Ministru al României, Ion-Marcel Ciolacu
De către: Senator Andrei BUSUIOC
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 25/06/2024
Obiectul întrebării: Alocarea de fonduri din cadrul bugetului de stat pentru a stopa înmulțirea necontrolată a animalelor cu sau fără stăpân
Stimate domnule Prim-ministru,
Înmulțirea necontrolată a animalelor cu sau fără stăpân reprezintă o problemă gravă pe care cetățenii țării noastre au reclamat-o în nenumărate rânduri. La nivelul țării noastre, nu sunt desfășurate suficiente campanii de sterilizare gratuite pentru a acoperi nevoia existentă în acest sens. Întrucât numărul de campanii de sterilizare gratuite a animalelor cu sau fără stăpân rămâne insuficient, suprapopularea străzilor tinde să reprezinte o problemă națională cauzatoare de suferință, de nemulțumire și de frică. Implementarea de campanii de sterilizare gratuite a animalelor cu sau fără stăpân poate aduce beneficii în ceea ce privește diminuarea ratei de abandon a acestor animale, reducerea suferinței lor și diminuarea numărului de ființe necuvântătoare ce pot transmite sau să se îmbolnăvească de boli dificil de gestionat și de tratat. Totodată, aceste campanii de sterilizare prezintă beneficii colective la nivelul societății, contribuind la eliminarea fricii cetățenilor cauzată de numărul considerabil de ridicat de câini cu care se întâmpină pe străzile unităţilor administrativ-teritoriale și la eliminarea cazurilor în care cetățenii sunt atacați.
Numeroase organizații neguvernamentale și cetățeni dedică timp și resurse financiare considerabile pentru a captura, a steriliza și a trata animalele. Însă, deși aceste asociații și acești cetățeni depun eforturi semnificative, lucrând, astfel, atât în folosul societății, cât și în folosul necuvântătoarelor, numărul animalelor aflate pe străzi tinde să rămână ridicat, ceea ce impune necesitatea susținerii unor ample campanii de sterilizare la nivel național. Aceasta reprezintă singura soluție morală ce poate conduce la reducerea ratei de abandon a animalelor, la reducerea suferinței lor, la diminuarea numărului de atacuri săvârșite de către animalele agresive și la stopare înmulțirii necontrolate a acestora. Oprirea acestui fenomen îngrijorător, gestionat insuficient și pierdut de sub control, se poate realiza doar prin alocarea a suficiente resurse financiare pentru a acoperi necesitatea fiecărui județ.
Deoarece organizațiile neguvernamentale și cetățenii nu pot gestiona acest număr semnificativ de ridicat de animale doar prin intermediul campaniilor de strângere de fonduri, întrucât înmulțirea necontrolată a acestora afectează întreaga populație, prezentând consecințe majore la nivel național, și deoarece sterilizarea animalelor cu sau fără stăpân reprezintă singura soluție umană pentru a opri fenomenul înmulțirii necontrolate, vă rugăm să ne comunicați răspunsul pentru următoarele întrebări:.
- Prin ce modalități a contribuit Guvernul României la stoparea înmulțirii necontrolate a animalelor cu și fără stăpân, însă și ce rezultate au avut măsurile implementate de acesta?
- În ce măsură este posibilă alocarea de fonduri din cadrul bugetului de stat pentru a implementa campanii de sterilizare a animalelor cu și fără stăpân în fiecare județ al țării?
- În ce măsură este posibilă alocarea de fonduri din cadrul bugetului de stat pentru a implementa o amplă campanie națională de informare a cetățenilor cu privire la obligația și beneficiilor sterilizării animalelor de companie?
- Cum plănuiește Guvernul României să gestioneze în viitor această problematică constatată la nivel național?
- Care este numărul estimat al animalelor cu și fără stăpân ce nu sunt sterilizate în prezent?
Nu există răspunsuri