Deputatul AUR, Vasile Nagy, a afirmat, în cea mai recentă declaraţie politică, faptul că autorităţile trebuie să ia măsuri urgente pentru reciclarea deşeurilor de plastic şi pentru trecerea o economie circulară, care presupune extinderea ciclului de viaţă al unui produs prin reutilizarea, repararea şi reciclarea părţilor componente.
Plasticul este un material de bază al economiei moderne, cu nenumărate utilizări industriale şi de consum. Nu este de mirare că deşeurile plastice constituie în prezent unul dintre cele mai îngrijorătoare tipuri de poluare la nivel mondial, explică Nagy, precizând că aceste deşeuri ajung să fie deversate în mări şi oceane.
În România, eforturile de combatere a crizei poluării cu plastic sunt mai degrabă minore, fragmentate, şi ignoră, în general, consecinţele extrem de nocive pe care atât noi, cât şi mediul înconjurător, trebuie să le suportăm zi de zi. Pentru a ieşi din cercul vicios al unei economii încă liniare, a limita epuizarea resurselor şi a reduce deşeurile generate, a fost lansat, la nivelul Uniunii Europene, conceptul de economie circulară.
În acest sens există o directivă cadru privind gestionarea deşeurilor, care impune statelor membre să atingă anumite ţinte de reciclare a deşeurilor, şi anume 50% în 2020, 55% până în 2025, 60% până în 2030 şi 65% până în 2035. România nu a reuşit să îndeplinească ţinta de 50% de reciclare a deşeurilor până în 2020 din cauză că procesul de selecţie a deşeurilor nu este implementat suficient, pentru că nu au fost adoptate suficiente stimulente pentru direcţionarea deşeurilor către reciclare, nu există o infrastructură de susţinere a colectării selective ceea ce îngreunează implicarea cetăţenilor în acest proces, explică deputatul Vasile Nagy. El subliniază că este nevoie de o tranziţie spre o economie verde, reciclarea maselor plastice fiind un pas/factor important în tranziţia spre o asemenea economie. În acest context este inacceptabil ca reciclarea maselor plastice să rămână pe o poziţie inferioară faţă de celelalte metode de eliminare a deşeurilor, cum ar fi gropi de gunoi sau incinerare, subliniază Nagy.
Doar prin interzicerea depozitarii în mediu a deşeurilor plastice, folosirea de standarde de colectare şi selecţionare, conştientizarea populaţiei asupra importanţei reciclării precum stimularea actului de colectare/sortare (de exemplu, prin înfiinţarea de centre de colectare mase plastice uzate), putem schimba starea de fapt actuală, a mai spus deputatul AUR.
Nu există răspunsuri