Valentin-Rică Cioromelea – Interpelare – Unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact asupra Canalului Bâstroe în Delta Dunării?

Adresată: Domnul Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Domnul Gabriel Teodosie Marinov, Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”

De către Domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA

Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea

Grupul Parlamentar: A.U.R.

Ședința Senatului din data de: 08.03.2023

Obiectul Interpelării – Unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact asupra Canalului Bâstroe în Delta Dunării?

          În contextul scandalului privind Canalul Bâstroe și impactul său asupra biodiversității Deltei Dunării, se ridică întrebarea unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact în 2015. Acești bani ar fi trebuit să fie folosiți pentru a evalua efectele negative ale adâncirii Canalului Bâstroe și pentru a găsi soluții pentru protejarea mediului înconjurător. Cu toate acestea, banii nu au ajuns niciodată la Autoritatea de Management a Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), ceea ce ridică suspiciuni cu privire la modul în care au fost cheltuiți.

Guvernul României, la finele lunii iulie 2015, a aprobat prin HG 616  o sumă de 2,4 milioane de lei pentru efectuarea unui studiu privind monitoringul calităţii componentelor fizico-chimice şi biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării a proiectului de realizare a canalului de navigație de mare adâncime pe brațul Bâstroe. Cu toate acestea, acei bani acordați de la Ministerul Mediului nu au ajuns niciodată la ARBDD, iar studiul de impact nu a fost efectuat.

Există posibilitatea ca banii să fi fost deturnați și să fi beneficiat anumite persoane sau interese. Întrucât acest lucru rămâne o întrebare fără răspuns, este important să se facă investigații și să se aducă la lumină adevărul cu privire la ce s-a întâmplat cu acești bani. În timp ce adâncirea Canalului Bâstroe ar putea avea un impact dezastruos asupra Deltei Dunării și a biodiversității sale, este important ca ministerul pe care îl gestionați să ia măsuri pentru a proteja această zonă unică și valoroasă.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarea întrebare:

  1. Ce măsuri s-au adoptat pentru a asigura respectarea finanțării alocate prin HG 616 în 2015 pentru efectuarea studiului privind monitoringul calităţii componentelor fizico-chimice şi biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării a proiectului de realizare a canalului de navigație de mare adâncime pe brațul Bâstroe?
  2. Ce s-a întâmplat cu suma de 2,4 milioane de lei alocată pentru acest studiu și cum a fost utilizată? Cum intenționați să gestionați fondurile destinate protecției mediului în ARBDD Tulcea pentru a preveni asemenea situații în viitor?
  3. De ce nu s-a realizat studiul de impact prevăzut în HG 616/2015, în ciuda alocării unei sume de 2,4 milioane de lei pentru acesta?
  4. A fost identificată vreo încălcare a legii sau regulamentelor privind utilizarea fondurilor alocate pentru studiul de impact? Dacă da, ce măsuri ați luat pentru a remedia situația?
  5. Cum intenționați să gestionați relația dintre Ministerul Mediului și instituțiile abilitate în gestionarea fondurilor destinate protecției mediului pentru a preveni alocări de fonduri inutile sau eventuala fraudare în viitor?
  6. Care este stadiul actual al monitorizării calității componentelor fizico-chimice și biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe? Ce măsuri se iau pentru a minimiza acest impact asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării?
  7. Care sunt măsurile pentru a îmbunătăți comunicarea și colaborarea între Ministerul Mediului și ARBDD Tulcea în vederea protejării și conservării mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Marcel Boloș refuză să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la situația economică dezastruoasă și la ultimele măsuri luate de ministerul de Finanțe, care nu fac decât să îi sărăcească și mai mult pe români. Concret, ministrul de Finanțe ar fi trebuit să […]
George Simion Meritocratia AUR
Peste 700 de români, specialiști în domenii cheie pentru țară, au aplicat pe LinkedIn la programul „Meritocrația conduce România”, lansat în urmă cu doar trei zile de președintele AUR, George Simion. Sunt români specializați în tehnologie, educație, sănătate, oameni cu experiență vastă, care vor să dea […]
claudiu-tarziu
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, critică în termeni foarte duri “Codul de conduită pentru prevenția și sancționarea xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură”, document adoptat de Ministerul Educației și intrat recent în vigoare. “Conform prevederilor acestui document, […]
AUR Chișinău candidații la alegerile europarlamentare
Alianța pentru Unirea Românilor și-a prezentat duminică, 21 aprilie, la Chișinău, în Republica Moldova, într-un eveniment inedit, o parte dintre candidații pentru alegerile europarlamentare care se vor desfășura pe data de 9 iunie 2024. La evenimentul organizat la Chișinău, la care au participat peste 300 de […]
AUR mașini medici mediul rural
Alianța pentru Unirea Românilor pune la dispoziția medicilor de familie 40 de mașini pe care să le folosească pentru deplasările în teritoriu. Primele două mașini au fost deja redirecționate medicilor de familie din Mureș și Teleorman, în cadrul unui eveniment care a avut loc în fața […]
Regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs. Totodată, Kievul urmărește și intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române. Presa de la Kiev, citând ca sursă serviciul […]