Valentin-Rică Cioromelea – Interpelare – Unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact asupra Canalului Bâstroe în Delta Dunării?

Adresată: Domnul Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Domnul Gabriel Teodosie Marinov, Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”

De către Domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA

Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea

Grupul Parlamentar: A.U.R.

Ședința Senatului din data de: 08.03.2023

Obiectul Interpelării – Unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact asupra Canalului Bâstroe în Delta Dunării?

          În contextul scandalului privind Canalul Bâstroe și impactul său asupra biodiversității Deltei Dunării, se ridică întrebarea unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact în 2015. Acești bani ar fi trebuit să fie folosiți pentru a evalua efectele negative ale adâncirii Canalului Bâstroe și pentru a găsi soluții pentru protejarea mediului înconjurător. Cu toate acestea, banii nu au ajuns niciodată la Autoritatea de Management a Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), ceea ce ridică suspiciuni cu privire la modul în care au fost cheltuiți.

Guvernul României, la finele lunii iulie 2015, a aprobat prin HG 616  o sumă de 2,4 milioane de lei pentru efectuarea unui studiu privind monitoringul calităţii componentelor fizico-chimice şi biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării a proiectului de realizare a canalului de navigație de mare adâncime pe brațul Bâstroe. Cu toate acestea, acei bani acordați de la Ministerul Mediului nu au ajuns niciodată la ARBDD, iar studiul de impact nu a fost efectuat.

Există posibilitatea ca banii să fi fost deturnați și să fi beneficiat anumite persoane sau interese. Întrucât acest lucru rămâne o întrebare fără răspuns, este important să se facă investigații și să se aducă la lumină adevărul cu privire la ce s-a întâmplat cu acești bani. În timp ce adâncirea Canalului Bâstroe ar putea avea un impact dezastruos asupra Deltei Dunării și a biodiversității sale, este important ca ministerul pe care îl gestionați să ia măsuri pentru a proteja această zonă unică și valoroasă.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarea întrebare:

  1. Ce măsuri s-au adoptat pentru a asigura respectarea finanțării alocate prin HG 616 în 2015 pentru efectuarea studiului privind monitoringul calităţii componentelor fizico-chimice şi biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării a proiectului de realizare a canalului de navigație de mare adâncime pe brațul Bâstroe?
  2. Ce s-a întâmplat cu suma de 2,4 milioane de lei alocată pentru acest studiu și cum a fost utilizată? Cum intenționați să gestionați fondurile destinate protecției mediului în ARBDD Tulcea pentru a preveni asemenea situații în viitor?
  3. De ce nu s-a realizat studiul de impact prevăzut în HG 616/2015, în ciuda alocării unei sume de 2,4 milioane de lei pentru acesta?
  4. A fost identificată vreo încălcare a legii sau regulamentelor privind utilizarea fondurilor alocate pentru studiul de impact? Dacă da, ce măsuri ați luat pentru a remedia situația?
  5. Cum intenționați să gestionați relația dintre Ministerul Mediului și instituțiile abilitate în gestionarea fondurilor destinate protecției mediului pentru a preveni alocări de fonduri inutile sau eventuala fraudare în viitor?
  6. Care este stadiul actual al monitorizării calității componentelor fizico-chimice și biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe? Ce măsuri se iau pentru a minimiza acest impact asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării?
  7. Care sunt măsurile pentru a îmbunătăți comunicarea și colaborarea între Ministerul Mediului și ARBDD Tulcea în vederea protejării și conservării mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]