Valentin-Rică Cioromelea – Interpelare – Unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact asupra Canalului Bâstroe în Delta Dunării?

Adresată: Domnul Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Domnul Gabriel Teodosie Marinov, Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”

De către Domnul senator: Valentin-Rică CIOROMELEA

Circumscripția electorală: Nr. 38, Tulcea

Grupul Parlamentar: A.U.R.

Ședința Senatului din data de: 08.03.2023

Obiectul Interpelării – Unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact asupra Canalului Bâstroe în Delta Dunării?

          În contextul scandalului privind Canalul Bâstroe și impactul său asupra biodiversității Deltei Dunării, se ridică întrebarea unde sunt cei 2.4 milioane de lei alocați pentru studiul de impact în 2015. Acești bani ar fi trebuit să fie folosiți pentru a evalua efectele negative ale adâncirii Canalului Bâstroe și pentru a găsi soluții pentru protejarea mediului înconjurător. Cu toate acestea, banii nu au ajuns niciodată la Autoritatea de Management a Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), ceea ce ridică suspiciuni cu privire la modul în care au fost cheltuiți.

Guvernul României, la finele lunii iulie 2015, a aprobat prin HG 616  o sumă de 2,4 milioane de lei pentru efectuarea unui studiu privind monitoringul calităţii componentelor fizico-chimice şi biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării a proiectului de realizare a canalului de navigație de mare adâncime pe brațul Bâstroe. Cu toate acestea, acei bani acordați de la Ministerul Mediului nu au ajuns niciodată la ARBDD, iar studiul de impact nu a fost efectuat.

Există posibilitatea ca banii să fi fost deturnați și să fi beneficiat anumite persoane sau interese. Întrucât acest lucru rămâne o întrebare fără răspuns, este important să se facă investigații și să se aducă la lumină adevărul cu privire la ce s-a întâmplat cu acești bani. În timp ce adâncirea Canalului Bâstroe ar putea avea un impact dezastruos asupra Deltei Dunării și a biodiversității sale, este important ca ministerul pe care îl gestionați să ia măsuri pentru a proteja această zonă unică și valoroasă.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarea întrebare:

  1. Ce măsuri s-au adoptat pentru a asigura respectarea finanțării alocate prin HG 616 în 2015 pentru efectuarea studiului privind monitoringul calităţii componentelor fizico-chimice şi biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe și analiza consecințelor asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării a proiectului de realizare a canalului de navigație de mare adâncime pe brațul Bâstroe?
  2. Ce s-a întâmplat cu suma de 2,4 milioane de lei alocată pentru acest studiu și cum a fost utilizată? Cum intenționați să gestionați fondurile destinate protecției mediului în ARBDD Tulcea pentru a preveni asemenea situații în viitor?
  3. De ce nu s-a realizat studiul de impact prevăzut în HG 616/2015, în ciuda alocării unei sume de 2,4 milioane de lei pentru acesta?
  4. A fost identificată vreo încălcare a legii sau regulamentelor privind utilizarea fondurilor alocate pentru studiul de impact? Dacă da, ce măsuri ați luat pentru a remedia situația?
  5. Cum intenționați să gestionați relația dintre Ministerul Mediului și instituțiile abilitate în gestionarea fondurilor destinate protecției mediului pentru a preveni alocări de fonduri inutile sau eventuala fraudare în viitor?
  6. Care este stadiul actual al monitorizării calității componentelor fizico-chimice și biologice din Delta Dunării și zona costieră adiacentă în contextul impactului transfrontier al canalului Bâstroe? Ce măsuri se iau pentru a minimiza acest impact asupra mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării?
  7. Care sunt măsurile pentru a îmbunătăți comunicarea și colaborarea între Ministerul Mediului și ARBDD Tulcea în vederea protejării și conservării mediului în Rezervația Biosferei Delta Dunării?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]