România, dată exemplu negativ la Bruxelles – are, constant, cel mai mare preț la energie! De la hub-ul energetic pe care îl tot visează ministrul Sebastian Burduja până la punerea la zid a României pentru incapacitatea de a-și reduce prețurile la energie este o cale mult prea lungă! Agenția UE pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) a trecut România pe panoul lui ”așa nu!”, dat fiind că, din cauza absenței flexibilității sistemului, adică a energiei în bandă, a înregistrat, între iulie și septembrie 2024, cel mai mare preț din întreaga Uniune Europeană…
De câte ori iese ministrul Sebastian Burduja și anunță victorios cum a mai semnat el un contract și cum s-au mai băgat nu știu câte sute de MW în sistem, vă rog să deschideți site-ul ANRE să vedeți dacă a crescut puterea instalată! Evident, veți constata că nimic nu s-a schimbat. Iar culmea penibilului este să continui să vorbești despre România – hub energetic când tu nu îți poți acoperi consumul nici măcar când bate vântul! Și asta pentru că în sistemul energetic nu intră energie în bandă, ci doar intermitentă.
Interconexiunile dintre țările europene s-au efectuat parțial, astfel că posibilitatea de a importa energie ieftină este extrem de redusă. Austria și Slovacia nu s-au sinchisit să investească în așa ceva, pe de o parte că nu au niciun interes, iar pe de altă parte, se tem să nu se contamineze cu prețurile mari din țara noastră. Agenția UE pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei, în raportul său, în care analiza măsurile pentru deblocarea flexibilității, a pus România pe lista rușinii, dat fiind că, între iulie și septembrie 2024, a înregistrat, constant, cel mai mare preț la energie din Uniunea Europeană. Astfel, în această perioadă, prețul mediu pentru ziua următoare a fost în România de 349 euro/MWh. Comparativ, Bulgaria a avut 338 euro/MWh, Ungaria – 333 euro/MWh, în timp ce Spania a avut 89 euro/ MWh, Franța – 87 euro/MWh, Germania – 139 euro/MWh, Polonia – 213 euro/MWh, Cehia – 144 euro/MWh, iar țările din nordul Europei, între 15 euro/MWh și 50 euro/MWh.
Practic, cetățenii acestei țări au devenit bătaia de joc a unei găști de incompetenți, care e dispusă să facă orice, chiar și să anuleze democrația, doar pentru a-și păstra privilegiile de castă!
Dar, un președinte ca George Simion va putea schimba acest lucru, el va reașeza România acolo unde îi este locul, cu adevărat, pe harta Europei!
Comments are closed