Stimate domnule președinte,
Stimați colegi,
În ultima perioadă sistemul nostru medical și sănătatea publică, în general, au fost suprasolicitate pentru o perioada îndelungată de pandemia cauzată de COVID-19. Aceasta suprasolicitare își are prețul ei, pe care bineînțeles, îl vom plăti cu toții dar care pe lângă componenta materială mai are și una morală, componentă care ne-a lăsat un gust intens-amar de spitale arse, răfuială politică, afaceri pe vreme de ciuma și alte perfidii subumane.
Analizând situația curentă din sistemul medical din România constat că acest sistem, la momentul de față are nevoie de reabilitare morală, operațională și materială.
Reabilitarea morală necesită timp și perseverență în ceea ce privește următoarele aspecte:
– recâștigarea încrederii pacienților în sistemul medical;
– creșterea profesionalismului, loialității și eticii profesionale a cadrelor medicale;
– îmbunătățirea bazei materiale și asigurarea condițiilor de deplină siguranță a desfășurării actului medical;
După cum bine știți, pentru atingerea obiectivelor înșiruite mai sus avem nevoie de resurse materiale signifiante, iar când vine vorba de bani, vine sau nu vine și bunavoință a celor care gestionează acești bani.
Există totuși și partea nematerială a problemei reabilitării sistemului medical. Multe probleme curente pot fi rezolvate strict la nivel operațional, decizional și managerial fără implicări materiale consistente.
Una din aceste probleme este transferarea unităților de primiri urgențe de la SMURD la Ministerul Sănătății. În actuala arhitectură a sistemului medical unitățile de primiri urgențe reprezintă zona de suprapunere a 2 ministere, MAI și MS, fapt care îngreunează mult procesul decizional, iar în consecință și pe cel operațional. Drept urmare această suprapunere reprezintă în esență un atavism funcțional care nimic constructiv nu promite, ba mai mult de atât, înțelepciunea populară spune: ”copilul cu multe moașe rămâne cu buricul netăiat”.
Unitățile de primiri urgențe sunt natural mult mai apropiate actului medical decât procesului de descarcerare sau al altor intervenții ale MAI-ului. De aceea consider imperativ necesară transferarea acestor unități(UPU) înapoi la Ministerul Sănătății si voi susține această nevoie nu doar ca deputat în Parlamentul României dar ca și medic al Unității de Primiri Urgențe din Spitalul Clinic Județean de Urgență, Sibiu.
Nu există răspunsuri