Suciu Sebastian – declarație politică – Noua securitate națională.

După cum știm, Guvernul s-a angajat să achiziționeze diverse echipamente militare de la partenerii noștri, cap de listă fiind achiziția avioanelor F-35, în valoare de peste 6 miliarde de dolari.

     Aș vrea, mai întâi, să aduc aminte un incident ce nu poate fi ignorat și anume prăbușirea recentă a unui aparat F-35, când un pilot american a aterizat în curtea unui cetățean american, iar Statele Unite au pornit o anchetă pentru a  găsi resturilor aparatului din care s-a catapultat acest pilot.
    Revenind la România, pe lângă faptul suspect că plata o facem acum, iar primele livrări vor fi abia peste 7 ani, mai avem o altă problemă semnalată de către GAO, adică de către Biroul Responsabilității Guvernamentale al Statelor Unite.

   Raportul GAO cu titlul "F-35 Aircraft: Department of Defense and the Military Services Need to Reassess the Future Sustainment Strategy" conține următoarea idee în rezumat „Provocările legate de întreținere afectează negativ capacitatea de luptă a aparatului F-35” 

Din acest raport reies numeroase nereguli ale programului derulat în Statele Unite printre care urmatoarele:
-Rata de pregătire a programului a fost de circa 55%, cu mult sub obiectivele programului
-Lipsa datelor tehnice și a pregătirii personalului
-Pregătirea pentru întreținerea aparatelor din programul F-35 este inadecvată în cea mai mare parte
-Disputele dintre contractorul primar şi subcontractori referitoare la datele tehnice au întârziat activarea unor procese de întreținere, care au fost acum amânate până în 2028
Raportul subliniază că guvernul american are o capacitate limitată de decizie și de influențare a procesului de întreținere a aparatelor F-35, care se bazează puternic pe contractori și subcontractori.
“Oficialii Departamentului Apărării ne-au declarat că subcontractorul ezită să împărtășească datele sale tehnice din cauza controlului pe care contractantul principal o are asupra programului şi că nu dorește ca datele tehnice să ajungă sub controlul contractantului principal”, se mai arată în raportul GAO la pagina 21.

Toate aceste lucruri fac imposibile până și simplele reparații ale acestor dispozitive.

“Dacă nu sunt în măsură să îndepărteze sau să repare o componentă din cauza faptului că nu au acces la datele tehnice, unitatea sau escadrila trebuie să solicite asistența unui contractor”, se arată în raportul de la GAO.
Durata medie a reparațiilor componentelor este de până la 141 de zile în februarie 2023 și este încă foarte departe de obiectivul programului, de 60 de zile.
Dacă aceasta este atitudinea contractorilor față de armata americană, nu este greu de ghicit care ar fi relațiile cu ceilalți aliați care și-au “îmbunătățit” securitatea prin achiziționarea aparatelor F-35.

 Despre ce securitate națională este vorba când până și oficialii americani semnalează lacune grave ale acestui program de înzestrare?
  Despre ce securitate națională este vorba, când România depinde de importurile de armament, alimente, energie și materiale de construcții? 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 23/04/2024 Obiectul întrebării: Numărul pe localități al […]
Către: Domnul Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila              Ministrul Sănătății Adresată de către: Sorin Lavric Circumscripția electorală: Nr. 29, Neamț Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 23.04.2024 Obiectul interpelării: Migrația personalului medical Domnule Ministru, România a pierdut cel puțin 45.000 de medici […]
Adresată de către doamna senator: Evdochia  AELENEI Circumscripţia electorală: Nr. 14 Constanța Grupul Parlamentar:  AUR Şedinţa Senatului din data de: 23.04.2024 Titlul declaraţiei politice:  O problemă socială: locuințe pentru tineri ! Doamnelor și  domnilor senatori!      Pornesc de la ideea că o țară părăsită de tinerii […]
Vreau să aduc în discuție portul din Constanța pentru care guvernul caută în regim de urgență un miliard de Euro pentru construcția de terminale specializate, bani care se doresc aduși din Emiratele Arabe Unite. Acesta a fost și scopul vizitei premierului Ciolacu în Qatar zilele trecute, […]
Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace încă nefolosit, fiindcă statul român nu l-a recepționat nici la patru ani de la terminarea lucrărilor. Care sunt […]
Comasare alegerilor reprezintă, cu siguranță, încă o bătaie de joc la adresa cetățenilor acestei țări! Concretizarea acestei coaliții împotriva naturii – PSD-PNL nu reflectă, nici pe departe, vreo preocupare pentru viitorul european al acestei țări ci, mai degrabă, veșnica preocupare a unor adevărate găști mafiote de […]