Domnul deputat Sebastian Ilie Suciu propune un set de măsuri pentru rezolvarea principalelor trei probleme ale fondului forestier roman
Cu toţii ştim prea bine că principalele trei probleme ale fondului forestier român sunt:
Exploatarea excesivă;
Exploatarea neautorizată;
Împădurirea insuficientă.
Cu alte cuvinte, pădurile noastre se taie mai mult decât trebuie, se taie unde nu trebuie, se mai şi fură şi nu punem nimic la loc. Iar cea mai mare campanie de împădurire s-a dovedit a fi cea mai mare sesiune foto şi platou de filmare pentru promovare electorală, nimic mai mult.
Atât de mult aşteptata platforma SUMAL 2.0 nu rezolvă problema furtului de lemne. Acest sistem electronic de urmărire a lemnului este doar o aplicaţie informatică care facilitează regulile deja instituite prin legislaţie. El nu conţine şi nu reprezintă logica sistemului de combatere a tăierilor ilegale, deci nu combate aşa-zisul furt de lemne. Pentru rezolvarea celor trei probleme ale acestui sistem, menţionate anterior, lipsesc mecanisme de verificare automată a transporturilor de material lemnos instalat nemijlocit pe drumuri forestiere.
Instalarea pe drumurile forestiere a camerelor capabile să detecteze şi să clasifice tipul de transport in funcţie de gabarit, precum şi înregistrarea numărului de înmatriculare în regim automat, confruntate cu platforma SUMAL ar rezolva cele trei probleme anterior menţionate. O astfel de tehnologie nu este una din domeniul literaturii fantastice, ci una operaţională şi larg accesibilă. Câte o cameră pe fiecare drum forestier străbătut de camioane nu ar fi un efort economic sau tehnologic deosebit. Lipseşte doar dorinţa de a rezolva odată şi pentru totdeauna problemele fondului forestier.
Nu există răspunsuri