Adresată: Domnului Florin-Ionuț BARBU, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
De către: Senator Ciprian-Titi STOICA, secretar al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții
Circumscripția electorală: nr. 37 Timiș
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 26.03.2025
Obiectul interpelării: Clarificări privind introducerea testelor genomice pentru scroafele de Mangalița și/sau Bazna.
Stimate Domnule Ministru,
Crescătorii de suine din rasele Mangalița și/sau Bazna au aflat cu stupoare, consultând Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2025, că pentru a primi ajutorul de minimis în valoare de 2.300 de lei pe an pentru fiecare scroafă trebuie să efectueze niște teste genomice.
Costurile vor fi suportate inițial de crescătorii de suine, urmând a fi decontate, la final de an. Aceștia ne-au semnalat însă că testele sunt o povară financiară nejustificată, pe care nu o pot susține.
Ni s-a adus la cunoștință, de asemenea, faptul că reprezentanții Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, în persoana domnului președinte Ioan Cleja și a doamnei Maria Costina Dan, însoțiți de Valentin Bălchean – despre care nu cunoaștem în ce calitate a fost prezent, au participat la discuțiile cu ministerul, fiind de acord cu măsurile propuse de instituția pe care o conduceți, fără a se consulta în prealabil și cu ceilalți membrii ai asociației.
Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
1.În baza cărui temei s-a decis introducerea acestor teste genomice, având în vedere faptul că cei care comercializează aceste rase, dețineau, în acord cu legislația în vigoare, certificatele de pedigree?
2. Cine și în baza căror argumente a decis ca aceste teste să fie suportate de către crescătorii de suine? Nu credeți că acestea reprezintă o povară financiară suplimentară?
3. Dacă aveți în vedere introducerea unor metode alternative de plată, cum ar fi cele efectuate în baza contractului încheiat cu Universitatea.
4. Unde vor fi efectuate aceste teste? În România sau în alte țări? În cazul în care nu există specialiști, sau aparatura necesară în acest sens la noi în țară, de ce au mai fost introduse aceste teste?
5. Dacă sunteți dispus să primiți o delegație a crescătorilor de suine în vederea unor consultări constructive, care să contribuie în mod real la rezolvarea problemelor cu care se confruntă persoanele care activează în acest sector. Dacă da, vă rugăm să specificați perioada pe care o considerați a fi potrivită.
Comments are closed