Către: Ministrul Sănătății
Domnului ministru: Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila
Adresată de către: Sorin Lavric
Circumscripția electorală: Nr. 29, Neamț
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din: 25.10.2023
Obiectul interpelării: Planul Naƫional de Combatere a Cancerului – normele de punere în aplicare
Domnule Ministru,
Ȋntr-o conferință de presă din luna iunie, anul curent, ați declarat: „Trebuie să luăm o decizie responsabilă astfel încît să modificăm legea… Am scris deja proiectul de ordonanţă şi, după ce ne mai consultăm cu comisiile de specialitate, îl vom pune în transparenţă şi îl vom înainta Guvernului spre adoptare. Legea de prevenire şi combatere a cancerului are o bună parte dintre norme. (…) Normele vor intra în vigoare de la 1 iulie, iar în momentul în care ordonanţa va permite finanţarea activităţilor menţionate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, ele devin imediat disponibile pacienţilor. Trebuie să putem folosi banii care există la Casă. În momentul în care această ordonanţă va fi adoptată, sper că în prima săptămînă sau în primele două săptămîni ale lunii iulie, ele pot să fie decontate”.
Ȋn momentul de față, normele care ar pune în aplicare Planul Național de Combatere a Cancerului sunt nefinalizate. Statisticile arată că în fiecare zi 153 de români pierd lupta cu cancerul din cauza birocrației și a lipsei accesului la tratamente inovatoare.
Ministerul Sănătății nu a finalizat procedurile pentru organizarea unei rețele de centre de diagnosticare și tratament pentru copiii bolnavi de cancer, pentru traseul pacientului în funcție de tipul de cancer și ghidul de intervenție integrată privind prevenirea cancerului.
Bolnavii oncologici nu au medicația asigurată. Sunt foarte multe medicamente vitale pentru bolnavii de cancer care lipsesc în acest moment, iar pacienții merg din farmacie în farmacie cu speranța că vor găsi medicamentele prescrise. Pacienții din România nu se luptă cu boala, ci cu sistemul.
Lipsesc medicamente pentru că multe pleacă la exportul paralel, multe se retrag din cauza prețului, iar pacienții suferă nu doar din cauza bolii, ci şi de nesiguranța efectuării tratamentelor.
Pacienții care își permit financiar își caută singuri medicamentele în străinătate și le cumpără cu bani din buzunar. Cei care nu își permit acest lux sunt lăsați în voia sorții.
Avînd în vedere această situație atît de gravă, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:
- Ce măsuri veți ȋntreprinde pentru a asigura continuitatea tratamentelor pentru pacienți şi cînd veți implementa aceste măsuri?
- Cînd veți finaliza procedurile pentru organizarea unei rețele de centre de diagnosticare și tratament pentru copiii bolnavi de cancer, pentru traseul pacientului în funcție de tipul de cancer și ghidul de intervenție integrată privind prevenirea cancerului?
Nu există răspunsuri