Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – De la elogiul pădurilor la ambițiosul proiect de conservare

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 25.10.2023

Obiectul întrebării: De la elogiul pădurilor la ambițiosul proiect de conservare

Stimate domnule Ministru,

Unul dintre cele mai prestigioase cotidiene britanice, aduce laude României pentru eforturile Fundației „Conservation Carpathia” de a crea cel mai mare parc național din Europa. Raportul se axează pe conservarea a 100.000 de hectare de sălbăticie și creșterea ecoturismului pentru a susține comunitățile locale.

Așadar, în actualul context se subliniază faptul că, România deține peste șase milioane de hectare de pădure, dintre care multe sunt virgine. Cu toate acestea, defrișările ilegale au avut un impact semnificativ asupra peisajului forestier. Fundația Conservation Carpathia, prin implicarea filantropilor și conservaționiștilor, a reușit să cumpere și să protejeze 26.900 de hectare de pădure, plantând peste patru milioane de puieți și oprirea defrișărilor prin monitorizarea a 75.000 de hectare.

Raportul evidențiază, de asemenea, implicarea comunităților locale și eforturile de a aduce vizitatori prin ecoturism pentru a sprijini economia locală. Un aspect remarcabil este crearea unui “food hub” pentru micii producători locali, contribuind la vânzarea produselor locale.

Este îmbucurător să vedem că eforturile de conservare și ecoturism din România sunt recunoscute la nivel internațional. Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm cum pot autoritățile române sprijini și încuraja astfel de proiecte pentru a asigura durabilitatea și extinderea lor.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Cum vede Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor colaborarea cu organizații precum Conservation Carpathia și cum intenționează să sprijine extinderea acestor eforturi de conservare?

– Care sunt inițiativele guvernamentale pentru a promova și susține dezvoltarea ecoturismului în România, în special în zonele protejate?

– Cum intenționează ministerul pe care îl conduceți să abordeze problema defrișărilor ilegale și să protejeze pădurile virgine, având în vedere importanța biodiversității și a patrimoniului natural al țării?

– Există programe guvernamentale pentru a implica comunitățile locale în proiecte de conservare și pentru a oferi sprijin financiar pentru inițiative precum cele ale Conservation Carpathia?

– Cum încurajează Ministerul parteneriatele public-private în proiecte de conservare și ecoturism, având în vedere succesul exemplar al Fundației Conservation Carpathia?

– Cum are în vedere Ministerul să gestioneze echilibrul între conservarea pădurilor și necesitățile de dezvoltare economică, având în vedere potențialul conflict dintre conservare și exploatarea durabilă a resurselor forestiere?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Aflat la Washington DC, senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a rostit un discurs la cea de-a cincea ediție a „International Crisis Summit”, eveniment din marja Conservative Political Action Conference – CPAC, cea mai mare conferință a liderilor conservatori […]
În cea de-a doua zi a Conservative Political Action Conference (CPAC), delegația AUR a continuat seria de întâlniri oficiale cu reprezentanți ai Partidului Republican din Statele Unite și cu oficiali europeni, dar și din alte colțuri ale lumii. Președintele AUR, George Simion, a acordat mai multe […]
O delegație a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de președintele AUR, deputatul George Simion, se află în perioada 21 – 26 februarie în Washington DC, Statele Unite ale Americii, unde participă la CPAC – Conservative Political Action Conference, cea mai mare conferință a liderilor […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat, la Washington DC, că ceea ce se întâmplă zilele acestea în România nu este doar un simplu act politic, ci este un atac asupra instituțiilor statului, asupra competitorilor politici care le sunt potrivnici celor aflați […]
Președintele AUR, George Simion, a transmis, din Statele Unite ale Americii, de la CPAC, un mesaj cu privire la ultimele evoluții de pe scena politică din România. Acesta a spus că ceea ce se întâmplă în România este inimaginabil, un atac asupra democrației. „Ceea ce se […]
conferință de presă AUR
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat joi, 22 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia s-a prezentat poziția partidului despre desfășurarea alegerilor din acest an. Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, a declarat în cadrul conferinței de presă organizată chiar în fața Guvernului României, că actuala coaliție […]