Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – De la elogiul pădurilor la ambițiosul proiect de conservare

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 25.10.2023

Obiectul întrebării: De la elogiul pădurilor la ambițiosul proiect de conservare

Stimate domnule Ministru,

Unul dintre cele mai prestigioase cotidiene britanice, aduce laude României pentru eforturile Fundației „Conservation Carpathia” de a crea cel mai mare parc național din Europa. Raportul se axează pe conservarea a 100.000 de hectare de sălbăticie și creșterea ecoturismului pentru a susține comunitățile locale.

Așadar, în actualul context se subliniază faptul că, România deține peste șase milioane de hectare de pădure, dintre care multe sunt virgine. Cu toate acestea, defrișările ilegale au avut un impact semnificativ asupra peisajului forestier. Fundația Conservation Carpathia, prin implicarea filantropilor și conservaționiștilor, a reușit să cumpere și să protejeze 26.900 de hectare de pădure, plantând peste patru milioane de puieți și oprirea defrișărilor prin monitorizarea a 75.000 de hectare.

Raportul evidențiază, de asemenea, implicarea comunităților locale și eforturile de a aduce vizitatori prin ecoturism pentru a sprijini economia locală. Un aspect remarcabil este crearea unui “food hub” pentru micii producători locali, contribuind la vânzarea produselor locale.

Este îmbucurător să vedem că eforturile de conservare și ecoturism din România sunt recunoscute la nivel internațional. Cu toate acestea, trebuie să ne întrebăm cum pot autoritățile române sprijini și încuraja astfel de proiecte pentru a asigura durabilitatea și extinderea lor.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

– Cum vede Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor colaborarea cu organizații precum Conservation Carpathia și cum intenționează să sprijine extinderea acestor eforturi de conservare?

– Care sunt inițiativele guvernamentale pentru a promova și susține dezvoltarea ecoturismului în România, în special în zonele protejate?

– Cum intenționează ministerul pe care îl conduceți să abordeze problema defrișărilor ilegale și să protejeze pădurile virgine, având în vedere importanța biodiversității și a patrimoniului natural al țării?

– Există programe guvernamentale pentru a implica comunitățile locale în proiecte de conservare și pentru a oferi sprijin financiar pentru inițiative precum cele ale Conservation Carpathia?

– Cum încurajează Ministerul parteneriatele public-private în proiecte de conservare și ecoturism, având în vedere succesul exemplar al Fundației Conservation Carpathia?

– Cum are în vedere Ministerul să gestioneze echilibrul între conservarea pădurilor și necesitățile de dezvoltare economică, având în vedere potențialul conflict dintre conservare și exploatarea durabilă a resurselor forestiere?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]