Adresată: Doamnei ministru, Alina Ștefania GORGHIU, Ministrul Justiției
De către : Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU
Circumscripţia electorală nr.14 Constanța, Grupul Parlamentar AUR – Senat
şi prezentată în şedinţa Plenului din 21.11.2023
Obiectul întrebării: stadiul extrădării Alinei Irina Apostol, aflată în stadiu avansat de degradare a sănătății , întemnițată în China pentru 13 ani
Doamnă ministru vă prezint mai jos un caz care a fost tratat cu superficialitate de autorităţile publice din subordinea dumneavoastră. Acuzată de fraudă cu cardul de credit, o româncă din China a fost condamnată la 13 ani de închisoare grea, iar tatăl ei se luptă, fără succes deocamdată, să fie transferată într-un penitenciar din țară.
La fel ca și cazul profesorul clujean Marius Balo, care a fost condamnat abuziv timp de 8 ani de închisoare în China, iar în urma mediatizării cazului și a interpelărilor către domnii prim-ministri Cîțu și ulterior Ciucă, s-a reușit demararea procedurile de extrădare, vă prezint mai jos un caz care a fost tratat cu lejeritate de reprezentanții diplomatici din ministerul dumneavoastră și care se întâmplă tot în China comunistă.:
Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un turc.După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții de neimaginat pentru un condamnat din țările democratice, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești.
Doamnă ministru, această femeie nu mai suportă regimul din iadul pușcăriei comuniste, că e mult mai slăbită și mai deznădăjduită de la an la an. Fostul ministru al Justiției, domnul Cătălin Predoiu a remis un comunicat de presă în care invoca drept motiv în calea transferului o amendă în cuantum de 400,000 yuani chinezești (aprox. 50,000 de euro) pe care Alina ar trebui să o achite pentru a fi eligibilă pentru transfer, cu toate că tatăl fetei a vândut apartamentul său din București pentru a achita amenda dacă autoritățile noastre îi cer.
Între timp, la data de 08.03.2023 prin sentința penală nr. 45/F, Curtea de Apel București admite sesizarea formulată de Parchet și dispune transferarea Alinei într-un penitenciar din România pentru executarea pedepsei însă adaptează pedeapsa aplicată de autoritățile chineze, de la 13 ani și jumătate la 9 ani și patru luni, conform condițiilor puse de autoritățile chineze pentru accept de transfer internațional.
În urmă cu doar două săptămâni, tatăl Alinei a primit un răspuns de la Direcţia Drept Internaţional și Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiției în care i se spune, cu o naturalețe absolut năucitoare, că autoritățile chineze nu le-au răspuns la email și că dânșii nu mai au ce face, spunând că este de competența Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul IGPR.
În acest sens vă rog să precizaţi doamnă ministru care este stadiul negocierilor pe care ministerul dumneavoastră le întreprinde cu autorităţile chineze pentru cazul Alina Irina Apostol și dacă analizați posibilitatea găsirii unei variante pentru extrădarea Alinei și continuarea pedepsei în România ?
Nu există răspunsuri