Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Cursurile de specializare în radiologie și imagistică exclusiv în limba maghiară pentru asistenții medicali din județul Covasna.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

                   Doamnei Ligia DECA, ministru al Educației

                   Domnului Alexandru RAFILA, ministru al Sănătății

                   Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 21/11/2023

Obiectul întrebării: Cursurile de specializare în radiologie și imagistică exclusiv în limba maghiară pentru asistenții medicali din județul Covasna.

Stimată doamnă ministru,

Potrivit mai multor informații publice, recent Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au încheiat recent un parteneriat în vederea organizării unui curs de specializare în radiologie şi imagistică pentru asistenţi medicali. Cursurile, cu o durată de trei ani, vor începe anul viitor (2024) la extensiunea Universității Babeş-Bolyai din municipiul Sfântu Gheorghe și se vor desfășura exclusiv în limba maghiară.

Mesajul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe transmis cu această ocazie a fost următorul: ”Suntem încântaţi şi mândri să anunţăm că începând cu luna septembrie a anului viitor, printr-un parteneriat strategic încheiat între spitalul nostru şi Universitatea Babeş-Bolyai – Extensia Universitară Sfântu Gheorghe, va fi lansat un curs în limba maghiară, cu o durată de trei ani, în specialitatea radiologie şi imagistică medicală, adresat asistenţilor medicali. Le vom oferi studenţilor posibilitatea de a lua parte la stagii de practică şi formare profesională, asigurându-ne că, în viitor, vom avea profesionişti care, odată ce vor părăsi băncile şcolii, vor alege să îşi înceapă cariera acasă, în cadrul spitalului nostru (…) Suntem convinşi că prin astfel de programe vom încuraja viitorii asistenţi medicali să profeseze şi să rămână aproape de casă”.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor a transmis un mesaj public având următorul conținut: ”Este nevoie de profesionişti bine pregătiţi în unităţile medicale. Noi, în judeţul Covasna, facem eforturi de ani de zile pentru ca judeţul nostru să devină mai atractiv pentru tinerii profesionişti din domeniul sănătăţii. Dezvoltăm şi extindem în mod constant infrastructura Spitalului Judeţean, pentru ca oamenii să se poată bucura de o îngrijire mai sigură, mai modernă. Cu toate acestea, competenţele şi dedicarea oamenilor care lucrează acolo sunt esenţiale. Specializarea care dorim să fie lansată anul viitor este concepută pentru a ne ajuta să realizăm acest lucru şi suntem încrezători că acesta este doar începutul şi că, în viitor, vor fi oferite şi alte specializări cu sprijinul UBB”.

Exprimăm opinia că pareneriatul dintre Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în vederea organizării unui curs de specializare în radiologie şi imagistică pentru asistenţi medicali exclusiv în limba maghiară este de natură să încalce drepturile asistenților medicali de etnie română din județul Covasna, constrânși să urmeze, în propriul județ, cursuri de specializare în limba oficială a țării.

Cu ocazia recensământului general al populației României, din anul 2021, etnicii români reprezintă în județul Covasna 42 752 de persoane dintr-un ansamblu de 200 042 de locuitori.

Amintim în context că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, for din care România face parte, a adoptat, la 1 februarie 1993, Recomandarea 1201 (1993) privind Protocolul adițional la Convenția europeană a drepturilor omului referitor la drepturile minorităților. Articolul 13 al Protocolului a stabilit: ”Exercițiul drepturilor și libertăților enunțate în acest Protocol li se aplică integral persoanelor aparținând unui grup majoritar în ansamblul statului, dar minoritar în una sau mai multe regiuni[1].

Din perspectiva articolului 13 al Protocolului adițional la Convenția europeană a drepturilor omului referitor la drepturile minorităților considerăm necesară modificarea și completarea protocolului dintre Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în sensul asigurării dreptului asistenților medicali de etnie română din județ de a urma cursuri de specilizare în radiologie și imagistică în limba română, sens în care intervenim respectuos, solicitând intervenția dumneavoastră oficială promptă și reparatorie, în limitele cadrului legal în vigoare.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respecuos să-mi transmiteți:

  1. Motivele pentru care asistenților medicali de etnie română din județul Covasna le este îngrădit dreptul de a urma în județ cursuri de specializare și imagistică în limba română, la egalitate cu asistenții medicali de etnie maghiară.
  • Ce decizii și măsuri concrete va lua/întreprine Guvernul României, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, precum și Instituția prefectului în județul Covasna în vederea asigurării practice a egalității de tratament în cazul asistenților medicali de etnie română și a celor de etnie maghiară din județ în ceea ce privește urmarea cursurilor de specializare în ragiologie și imagistică prevăzute de parteneriatul sus-amintit.


FR – ”L’exercice des droits et libertés énoncés dans ce Protocole s’applique intégralement aux personnes appartenant à un groupe majoritaire dans l’ensemble de État, mais minoritaire dans une ou plusieurs de ses régions.”, EN – ”The exercise of the rights and freedoms listed in this protocol fully applies to the persons belonging to the majority in the whole of the state but who constitute a minority in one or several of its regions.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, solicită președintelui Klaus Iohannis să se prezinte cât mai repede în fața Parlamentului pentru a explica condițiile pe care le-a acceptat, ca urmare a donării sistemului Patriot către Ucraina. „Președintele Iohannis trebuie să […]
„A fost nevoie să moară oameni pentru a conștientiza și Ciolacu și Ciucă și Iohannis faptul că avem o reală problemă cu urșii în România. Abia acum și-au dat seama cât de scăpată de sub control este populația de urși, după ce o tânără și-a pierdut […]
Europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu, cadru didactic universitar, oferă stagii de practică și vizite la Parlamentul European elevilor care au obținut media 10 la Bacalaureat. Absolvenții de liceu care își doresc să acceseze aceste stagii/vizite la Parlamentul European pot trimite e-mail la următoarea adresă: [email protected] „Partidul AUR […]
„Problema urșilor care au devenit tot mai numeroși și, inevitabil, a contactului lor cu oamenii a evoluat în timp. Situația la care s-a ajuns astăzi e una critică, în care urșii atacă oameni. Alianța pentru Unirea Românilor acuză partidele Sistemului, care s-au perindat la guvernare în […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, europarlamentarul Claudiu Târziu, avertizează despre implementarea unui nou instrument abuziv, care are ca scop controlul populației, fiind astfel aduse grave prejudicii vieții private a românilor. „Guvernul Ciolacu a abrogat viața privată în România. Printr-un nou abuz […]
„De mai bine de o lună, România este una dintre cele mai scumpe piețe spot de energie din Europa. Țara noastră înregistrează prețuri la energia electrică peste media țărilor europene, cu toate că producem mai multă energie decât multe alte state din Uniunea Europeană. România este […]