Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Cursurile de specializare în radiologie și imagistică exclusiv în limba maghiară pentru asistenții medicali din județul Covasna.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României

                   Doamnei Ligia DECA, ministru al Educației

                   Domnului Alexandru RAFILA, ministru al Sănătății

                   Domnului István RÁDULY, prefect al județului Covasna

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 21/11/2023

Obiectul întrebării: Cursurile de specializare în radiologie și imagistică exclusiv în limba maghiară pentru asistenții medicali din județul Covasna.

Stimată doamnă ministru,

Potrivit mai multor informații publice, recent Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au încheiat recent un parteneriat în vederea organizării unui curs de specializare în radiologie şi imagistică pentru asistenţi medicali. Cursurile, cu o durată de trei ani, vor începe anul viitor (2024) la extensiunea Universității Babeş-Bolyai din municipiul Sfântu Gheorghe și se vor desfășura exclusiv în limba maghiară.

Mesajul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe transmis cu această ocazie a fost următorul: ”Suntem încântaţi şi mândri să anunţăm că începând cu luna septembrie a anului viitor, printr-un parteneriat strategic încheiat între spitalul nostru şi Universitatea Babeş-Bolyai – Extensia Universitară Sfântu Gheorghe, va fi lansat un curs în limba maghiară, cu o durată de trei ani, în specialitatea radiologie şi imagistică medicală, adresat asistenţilor medicali. Le vom oferi studenţilor posibilitatea de a lua parte la stagii de practică şi formare profesională, asigurându-ne că, în viitor, vom avea profesionişti care, odată ce vor părăsi băncile şcolii, vor alege să îşi înceapă cariera acasă, în cadrul spitalului nostru (…) Suntem convinşi că prin astfel de programe vom încuraja viitorii asistenţi medicali să profeseze şi să rămână aproape de casă”.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor a transmis un mesaj public având următorul conținut: ”Este nevoie de profesionişti bine pregătiţi în unităţile medicale. Noi, în judeţul Covasna, facem eforturi de ani de zile pentru ca judeţul nostru să devină mai atractiv pentru tinerii profesionişti din domeniul sănătăţii. Dezvoltăm şi extindem în mod constant infrastructura Spitalului Judeţean, pentru ca oamenii să se poată bucura de o îngrijire mai sigură, mai modernă. Cu toate acestea, competenţele şi dedicarea oamenilor care lucrează acolo sunt esenţiale. Specializarea care dorim să fie lansată anul viitor este concepută pentru a ne ajuta să realizăm acest lucru şi suntem încrezători că acesta este doar începutul şi că, în viitor, vor fi oferite şi alte specializări cu sprijinul UBB”.

Exprimăm opinia că pareneriatul dintre Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în vederea organizării unui curs de specializare în radiologie şi imagistică pentru asistenţi medicali exclusiv în limba maghiară este de natură să încalce drepturile asistenților medicali de etnie română din județul Covasna, constrânși să urmeze, în propriul județ, cursuri de specializare în limba oficială a țării.

Cu ocazia recensământului general al populației României, din anul 2021, etnicii români reprezintă în județul Covasna 42 752 de persoane dintr-un ansamblu de 200 042 de locuitori.

Amintim în context că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, for din care România face parte, a adoptat, la 1 februarie 1993, Recomandarea 1201 (1993) privind Protocolul adițional la Convenția europeană a drepturilor omului referitor la drepturile minorităților. Articolul 13 al Protocolului a stabilit: ”Exercițiul drepturilor și libertăților enunțate în acest Protocol li se aplică integral persoanelor aparținând unui grup majoritar în ansamblul statului, dar minoritar în una sau mai multe regiuni[1].

Din perspectiva articolului 13 al Protocolului adițional la Convenția europeană a drepturilor omului referitor la drepturile minorităților considerăm necesară modificarea și completarea protocolului dintre Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în sensul asigurării dreptului asistenților medicali de etnie română din județ de a urma cursuri de specilizare în radiologie și imagistică în limba română, sens în care intervenim respectuos, solicitând intervenția dumneavoastră oficială promptă și reparatorie, în limitele cadrului legal în vigoare.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respecuos să-mi transmiteți:

  1. Motivele pentru care asistenților medicali de etnie română din județul Covasna le este îngrădit dreptul de a urma în județ cursuri de specializare și imagistică în limba română, la egalitate cu asistenții medicali de etnie maghiară.
  • Ce decizii și măsuri concrete va lua/întreprine Guvernul României, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, precum și Instituția prefectului în județul Covasna în vederea asigurării practice a egalității de tratament în cazul asistenților medicali de etnie română și a celor de etnie maghiară din județ în ceea ce privește urmarea cursurilor de specializare în ragiologie și imagistică prevăzute de parteneriatul sus-amintit.


FR – ”L’exercice des droits et libertés énoncés dans ce Protocole s’applique intégralement aux personnes appartenant à un groupe majoritaire dans l’ensemble de État, mais minoritaire dans une ou plusieurs de ses régions.”, EN – ”The exercise of the rights and freedoms listed in this protocol fully applies to the persons belonging to the majority in the whole of the state but who constitute a minority in one or several of its regions.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Simularea Evaluării Naționale arată încă o dată, dacă mai era nevoie, deficiențele sistemului de învățământ din România. Această „Românie educată” a lui Klaus Iohannis și cei în mâinile cărora a lăsat frâiele Educației. „România educată”, proiectul de suflet al președintelui Iohannis, este un eșec. Nu o […]
România continuă să fie țara contrastelor între cei care ne conduc vremelnic, care sunt niște îmbuibați în funcții publice, și între românii obișnuiți, care trăiesc cu grija zilei de mâine. În vreme ce președintele țării și foștii președinți, prim-miniștrii și miniștrii, alături de alți demnitari ai […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Controverse la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Priorități dubioase între salarii și protecția pădurilor Stimate domnule […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 27.02.2024 Obiectul întrebării: Amenzi drastice pentru poluarea din Capitală – Primăria este în vizorul Gărzii de Mediu Stimate domnule […]
Adresată: Ministerului Sănătății, domnului Ministru al Sănătății, Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Spitalului Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad, domnului Manager Feraru Ciprian Cosmin De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul întrebării: Dreptul pacientului […]
Adresată:  Doamnei Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/02/2024 Obiectul interpelării: consultanța financiară oferită de preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu primăriilor din judeţ Stimată doamnă președinte, În calitate de […]