Adresată: Doamnei ministru Simona BUCURA OPRESCU, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU
Circumscripţia electorală nr.14 Constanța
Grupul Parlamentar AUR – Senat
şi prezentată în şedinţa Plenului din 11.10.2023
Obiectul interpelării: situaţia consilierilor juridici și a funcționarilor publici cu atribuții juridice la nivel național și legitimizarea lor ca și profesie
Doamnă ministru această interpelare vine după primirea unui răspuns de la Ministerul Justiției și am considerat că este de competența ministerului dumneavoastră privind detalii legate de cei care profesează în calitatea de consilier juridic.
În primul rând este anormal ca majoritatea profesiilor să fie bine reglementate și nu mă refer doar la cele juridice, dar am văzut la stomatologi, psihologi, la medici veterinari etc. Nu se poate vorbi de etică profesională, de dezvoltare a unei profesii când nu există obligativitatea participării la viața de colegiu, la susținerea comună a desfășurării activităților din profesia respectivă. Mai mult, se vorbeste de anticorupție și de o profesie în care își desfășoară activitatea numai absolvenții de drept, activitate care riscă să fie obstrucționată.
În multe instituții publice centrale de multe ori avem consilieri, funcționari publici care au atribuții juridice în gestionarea activității lor, dar nu li se recunoaște nici măcar calitatea de consilieri juridici, în așa fel încât să aibă o independență a actelor pentru care răspund, plus și drepturile salariale care li se cuvin. În al doilea rând, pentru o transparență a profesiei, ar trebui măcar la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale să existe o centralizare a funcționarilor publici din sistemul administrației publice centrale și locale care practică profesia, ținând cont de faptul ca pot fi angajați doar cu diploma de absolvent de drept pe una din profesiile juridice ce fac parte din clasa avocatilor dar nu intră în prima dintre acestea, respectiv avocații înscriși în barouri.
Potrivit COR 2021 situația este următoarea : COD Avocați 26 11 include și consilierii juridici, mai mult există o confuzie ce se menține probabil în REVISAL, existența jurist consultului ca și profesie.
Aici trebuie precizată și o clarificare : avocații oferă clientilor consultanță juridică pe o mare varietate de subiecte, întocmesc documente juridice, reprezintă clienții în fața consiliilor de administrație sau în fața tribunalelor, pledează cazuri ori conduc activități de urmărire penală în fața instanțelor de judecată sau instruiesc avocații pledanti pentru a pleda în instantele de judecată superioare, spre deosebire de consilierii juridici sau funcționarii publici cu atribuții legale în cadrul serviciilor juridice, care desfășoară toate aceste activități, plus altele cu caracter juridic, dar care nu au legitimitatea avocațiilor.
În acest sens, doamnă ministru, pentru o clarificare a nevoii de reglementare vă rog să precizați următoarele :
- În condițiile în care circulă zvonul că la nivelul sistemului public, cel puțin 25% din aparatul bugetar au studii juridice, câte persoane sunt înregistrate în Revisal cu codul 261102 jurist consult respectiv cu codul 261103 consilier juridic, pe toate instituțiile, regii autonome și autoritățile publice, la nivel de județe și la nivel național ? De asemenea, în calitatea pe care o aveți, vă rog să obțineți și o centralizare a funcționarilor publici, cu statut special sau nu, din cadrul autorităților publice centrale sau ale administrației centrale, care au atribuții juridice în activitatea lor (conform fișei postului și a diplomei de absolvire).
- Ce autorități publice centrale nu au consilieri juridici legitimați și recunoscuți, dar au consilieri contractuali sau funcționari publici care desfășoară activități de reprezentare juridică în instanțe sau avizare juridică a actelor de achiziții publice ? Vă solicit să verificați dacă există această situație în instituțiile publice centrale sau locale sau dacă sunt administrații sau autorități publice centrale în care nu reglementată profesia de consilier juridic al perosanelor care desfășoară activități de natură juridică..
- În condițiile în care absolvenții de studii juridice care lucrează în sistemul public și nu li se permite ca incompatibilitate să fie cel puțin consilieri juridici, dar care lucrează cu acte de natură juridică ( inclusiv cu redactarea de acte normative pentru interesul instituției de care aparțin sau cu avizarea întocmirii unor contracte de achiziții publice, de exemplu) nu au drepturi asemănătoare colegilor din corpul asimilat magistraților, experților judiciari, consilieri juridici cu drept de pledare sau din rândul asistenților executorilor judecătorești, ce măsuri aveți în vedere pentru susținerea lor atât ca recunoaștere profesională, precum și eventuale drepturi legale și financiare ?
Nu există răspunsuri