Adresată de către domnul senator: Sorin-Cristian MATEESCU
Circumscripţia electorală nr.14 Constanța, Grupul Parlamentar
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Ședinţa Plenului Senatului României din 04.05.2022
Titlul declarației politice : “O declarație politică mai atipică dar necesară în această perioadă !”
Doamnă/Domnule Preşedinte de şedinţă ,
Stimaţi doamne și domni senatori !
Violența domestică este din ce în ce mai prezentă zilele acestea, iar la nivelul oamenilor de rând nu se cunoaște ce înseamnă mai exact. O să încerc prin această declarație să informez opinia publică cu anumiți termeni pe care nu îi explică nici o autoritatea publică responsabilă și care ar trebui să transmită omului simplu cu puține studii, ce înseamnă toți acei termeni care privesc atacurile, de exemplu, din relațiile de cuplu.
VIOLENŢA DOMESTICĂ înseamnă orice inacţiune sau acţiune de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în familie sau apropiați, ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.
ORDINUL DE PROTECTIE PROVIZORIU se dă de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică. În scopul diminuării acestui risc se dispun, pentru o perioadă de cinci zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia,ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
d) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
e) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
ORDINUL DE PROTECTIE emis de instanta
• Durata măsurilor de protecție dispuse de instanța de judecată este determinată în mod explicit de către judecător dar nu poate fi mai mare de șase luni de la data emiterii ordinului. Chiar dacă decizia nu indică în mod expres durata măsurilor luate, ele vor intra în vigoare pentru o perioadă de șase luni de la data emiterii.
• Competenţa de emitere a ordinului de protecţie aparţine judecătoriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.
• Titularul cererii de emitere a unui astfel de ordin este însăşi victima. Cererea poate fi introdusă personal sau prin reprezentant legal şi este scutită de taxa de timbru judiciar.
• Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă şi, în orice situaţie, soluţionarea acestora nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii. Cererile se judecă în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
• Ordinul de protecţie este executoriu.
• Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. Împăcarea înlătură răspunderea penală.
Stimați colegi, am venit cu această declație informativă cu detalii despre violența domestică pentru că nici un parlamentar nu a explicat până acum termeni care ar trebui să fie cunoscuți de fiecare persoană din circumscipția sa, precum și de ce drepturi și protecție beneficiază victimele atacurilor din familie sau din partea propriilor rude…deoarece prea multă tehnologie și termeni tehnici nu îi ajută să înțeleagă mare lucru. Încercați și voi un demers ca al meu și îmi veți da dreptate.
Nu există răspunsuri