Silviu-Titus Păunescu – declaraţie politică: “În această iarnă, există o mare posibilitate ca sistemul energetic să intre în stare de alertă!”

“În această iarnă, există o mare posibilitate ca sistemul energetic să intre în stare de alertă!”

Liberalizarea eşuată a pieţei de energie din România, dublată de criza energetică de la nivel mondial şi de inflaţia de două cifre, au adus românii nu numai la limita sărăciei, ci şi la limita răbdării!

Recent, Dispecerul Energetic Naţional (DEN), din cadrul operatorului de transport şi sistem Transelectrica, a emis două scenarii, unul moderat şi unul pesimist, pentru iarna care se apropie.

Astfel, în cazul scenariului moderat, se estimează că deficitul de energie electrică din producţia internă pentru acoperirea consumului României, în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii, va creşte masiv faţă de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, existând riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă, ca urmare a funcţionării fără rezerve!

În cazul scenariului pesimist, se va trece la raţionalizarea consumului de energie!

Acest lucru, după experienţele tragice din anii 1980 – 1989, când milioane de români stăteau cu lumânări în case şi dormeau cu gecile pe ei, este de neacceptat şi o jignire profundă adusă nouă, celor care am suferit groaznic în acei ani de tristă amintire!

Una dintre recomandările DEN este ca autorităţile să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raţionalizări, în “situaţii previzibile de criză energetică”, şi să relaxeze temporar restricţiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate şi gaze.

Este de neconceput ca, după minimum 20 de ani în care România putea să-şi pună la punct sistemul energetic, beneficiind de toate resursele posibile, de la cele hidro, la cele eoliene şi nucleare, în această iarnă, ministrul energiei, domnul Virgil Popescu, să ne ceară să montăm becuri chioare şi să mai luăm un pulover pe noi doar pentru că nici PNL-ul, nici PSD-ul n-au fost în stare să securizeze politica energetică a României!

Nu, nu cetăţenii trebuie să plătească preţul incompetenţei politice, ci aşa-zişii politicieni care căpuşează sistemul energetic naţional prin firmele “băieţilor deştepţi”!

Din 2024, noi, cei de la AUR, vom reevalua privatizările din sistemul energetic, pentru că prioritatea noastră este binele românilor!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Guvernul României, domnului prim-ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ           Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, domnului viceprim-ministru Sorin Mihai GRINDEANU           Ministerul Afacerilor Interne, domnului ministru Lucian Nicolae BODE De la: Antonio ANDRUȘCEAC Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 4, Bacău Subiectul întrebării: Solicitarea Prim-ministrului României de trecere a unităților […]
Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Românii cu mai multe locuințe pot plăti un preț de 5 lei/kWh Stimate Domnule Prim-ministru,           Conform declarațiilor oficialilor români din urmă cu câteva zile, „nici o lege nu […]
Către: domnul Florin Marian SPĂTARU, Ministrul Economiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Economiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Transporturilor                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda […]
Către: domnul Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Energiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Riscul ca România să rămână fără medici cu specializări expuse la mare risc de malpraxis                                      Stimate Domnule ministru,           Emigrarea în masă a […]