“Firmele de curierat devin agenţi fiscali”
Guvernul României ne anunţă că a găsit soluţia salvatoare pentru o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat, prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă nr. 67/2022 privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Este vorba despre actul normativ prin care firmele de curierat sunt obligate să declare către ANAF, în fiecare lună, informaţii referitoare la coletele achitate ramburs.
Informaţiile furnizate se vor păstra timp de 5 ani şi se vor referi la: numărul de înregistrare şi data trimiterii poştale; datele de identificare a expeditorului; numele şi prenumele în cazul persoanelor fizice şi denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare; adresele de expediţie respectiv livrare şi contravaloarea bunului livrat.
Practic, firmele de curierat se vor transforma în nişte anexe ale organelor fiscale. Inutil să subliniem cât de inoportună este această decizie, care va aglomera firmele de curierat cu activităţi ce nu le sunt specifice, dar şi cât de mult atentează la viaţa privată a fiecărui dintre noi.
De ce trebuie să ştie statul român când cumpăr, cât plătesc şi cine este expeditorul? Este normal ca firmele de curierat să se transforme în anexe ale organelor fiscale? Motivarea pe care o găsim în preambulul ordonanţei este stupefiantă: “absenţa unei locaţii fizice pentru derularea tranzacţiilor, ceea ce face dificile identificarea jurisdicţiei fiscale şi utilizarea unor metode de plată variate, cum ar fi ramburs, online, criptomonede etc.”.
Executivul descoperă abia acum comerţul online şi specificitatea lui? Cum s-au colectat taxele şi impozitele de la comercianţii online până acum? Explicaţia purtătorului de cuvânt al Guvernului este efectiv hilară: “avem o creştere economică importantă, dar ea nu se regăseşte în colectare”. Însă, asta este treaba ANAF-ului, nu a firmelor de curierat.
Este revoltător cum instituţiile statului transferă acum activităţi către firmele private, aglomerându-le cu sarcini care nu le sunt specifice şi atentând la libertatea fiecăruia dintre noi prin monitorizarea comportamentului nostru comercial. Parlamentul României trebuie să elimine din textul ordonanţei de urgenţă aceste prevederi aberante şi îmi exprim speranţa că aşa se va întâmpla cu ocazia dezbaterii legii de adoptare a ordonanţei de urgenţă.
Nu există răspunsuri