Rodica Boancă – Interpelare – Cât de pregătită este România pentru un eventual cutremur?

Adresată: Domnului Prim- Ministru al României, Nicolae Ciucă,

De către: Senator Rodica Boancă

Circumscripția: nr. 23, Ialomița

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Senatului din data de: 08.02.2023

Obiectul interpelării: Cât de pregătită este România pentru un eventual cutremur?

Stimate domnule Prim- Ministru, Nicolae Ciucă,

Trăim vremuri critice și suntem înconjurați de nenorociri. În est, Rusia nu contenește să omoare civili și militari iar în sud, Turcia este devastată de un cutremur care a dărâmat sute de clădiri și a făcut mii de victime.

          În acest context, cât de pregătită este România pentru un astfel de dezastru? Cât de pregătită este România de un nou ”77”, mai ales că Vrancea este una dintre cele mai active zone seismice din Europa, iar Bucureştiul este capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic.

          Se estimează faptul că în Bucureşti sunt peste 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc, la care se adaugă încă aproximativ 2.100 de clădiri încadrate în alte clase de risc. Toate aceste clădiri reprezintă un real pericol pentru cetățeni, iar majoritatea blocurilor din sunt expertizate în urmă cu peste 20 de ani, ceea ce înseamnă că imobilele deja clasificate nu sunt singurele clădiri care riscă să se prăbuşească. Pe lângă aceastea, noile ansambluri rezidențiale ridicate peste noapte vin să întregească un tablou care ne dă fiori.

          Așa cum am susținut și în problema ”pandemiei”, sunt de părere că prevenția rămâne cea mai corectă și la îndemână soluție, pentru că putem reduce consecințele grave ale unui posibil cutremur, doar pregătindu-ne, și nu așteptând dezastrul pentru ca mai apoi să acționăm cu disperare.

În contexul celor prezentate mai sus, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor conferinte de funcția pe care o dețineți, vă solicit să îmi puneți la dispoziție pentru verificare și analiză următoarele documente:

1. Care sunt politicile publice și strategiile naționale pe care statul român le are în desfășurare cu privire la apărarea și protejarea populației în eventualitatea unui cutremur?

2. Care este numărul total de clădiri încadrate la clasa I de risc seismic, la nivelul fiecărui județ și câte dintre ele sunt clădiri publice?

3. Când preconizați că urmează a se realiza o nouă expertiză a clădirilor în care își desfășoară activitatea instituții publice?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

”Tot ce știam noi despre democrație și libertate ar trebui aruncat la gunoi. Asta dacă […]
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, condamnă ferm incompetența crasă a guvernului Ciolacu, care a transformat adoptarea […]
”Îi mulțumim președintelui POT, Anamaria Gavrilă, pentru sprijinul și determinarea de a rămâne uniți! Împreună […]
  Adresată: Ministrului Educației și Cercetării, Domnului Daniel-Ovidiu David De către domnul senator: Eugen-Cristian ȘIPOȘ […]
Adresată: Ministrului Energiei, Domnului Sebastian-Ioan Burduja De către domnul senator: Eugen-Cristian ȘIPOȘ Circumscripţia electorală: nr.13, […]