Ringo Dămureanu – Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.215/2016 privind ceremoniile oficiale.

LEGE pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale

EXPUNERE DE MOTIVE

            Prin Legea nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 915 din 14 noiembrie 2016, cu completările ulterioare, s-au stabilit normele aplicabile ceremoniilor oficiale desfășurate de autoritățile și instituțiile publice, centrale și locale.

            Ordinea de precădere în cadrul ceremoniilor oficiale a demnităților și funcțiilor publice este prevăzută în Anexa care face parte integrantă din această lege.

            Ordinea de precădere în cadrul ceremoniilor oficiale organizate la nivel local este stabilită la art. 7 din lege, fiind rezumată la pozițiile 1 – 4 din anexă, respectiv Președintele României, președinții Senatului și Camerei Deputaților și prim-ministrul, dacă reprezentanții acestora participă la ceremonie, urmată de primarul localității, președintele consiliului județean și prefectul județului unde se desfășoară ceremonia și de reprezentanții altor autorități sau instituții publice, conform ordinii de precădere stabilite potrivit legii.

            Din ordinea de precădere în cadrul ceremoniilor oficiale organizate la nivel local, prevăzută de legea în vigoare, lipsesc însă foștii șefi de stat ai României, președinții Curții Constituționale și ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, membrii Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, senatorii, deputații, membrii Parlamentului European și miniștrii care participă la ceremonie, motiv pentru care se propune ca la articolul 7 din lege să se includă la litera a), pe lângă pozițiile 1 – 4 din anexă, și pozițiile 5 – 12, dacă reprezentanții acestora participă la ceremonie, cât și introducerea unui nou alineat în cadrul articolului 4 prin care se clarifică statutul foștilor șefi de stat.

            Ceremonia oficială a depunerii coroanelor de flori este reglementată la art. 16 din lege, cu respectarea ordinii de precădere. Legea actuală prevede că în cadrul unei ceremonii oficiale va putea fi depusă câte o coroană din partea următoarelor entități prezente: Președintele României / Administrația Prezidențială, Parlamentul României, Parlamentul European; Guvernul României / prefectul, primarul localității unde are loc ceremonia, președintele consiliului județean, corpul diplomatic și organizatorul.

            Din ordinea de precădere în cadrul ceremoniilor oficiale a depunerii coroanelor de flori prevăzută de legea în vigoare lipsesc însă partidele politice parlamentare, deputații și senatorii fiind reprezentanții aleși ai poporului, prin care acesta își exercită suveranitatea, în exercitarea mandatului fiind sunt în serviciul poporului, motiv pentru care se propune ca la articolul 16 din lege să se introducă și partidele politice parlamentare, în ordinea mărimii grupurilor parlamentare.

            În ceea ce privește Ordinea de precădere a demnităților și funcțiilor publice în cadrul ceremoniilor oficiale, prevăzută în Anexa legii, se constată că membrii Birourilor Comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților nu apar în această listă, poziția ce li se cuvine fiind situată între membrii Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, și, respectiv, senatori și deputați, de aceea se propune completarea Ordinii de precădere cu membrii Birourilor Comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, în ordinea stabilită de Biroul permanent al camerei din care fac parte.

Inițiator,

            Ringo Dămureanu

            Deputat AUR Dolj

            Președinte Comisia pentru Constituționalitate

L E G E

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. – Legea nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 915 din
14 noiembrie 2016, cu completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 4, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:

        „(21) Foștii șefi de stat ai României pot participa la o ceremonie oficială la invitația organizatorului, urmând să ocupe în ordinea de precădere locul imediat următor celui atribuit titularului actual al acestei demnități publice. Această prevedere se aplică doar persoanelor invitate care nu mai ocupă o demnitate sau funcție publică deja cuprinsă în cadrul ordinii de precădere la momentul organizării ceremoniei oficiale. În cazul participării mai multor foști șefi de stat ai României ordinea de precădere se va stabili pe baza criteriului ordinii cronologice a ocupării demnității publice.”

        2. La articolul 7, litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

        „a) pozițiile 1 – 12 din anexă, dacă reprezentanții autorităților sau ai instituțiilor publice respective participă la ceremonie;”

        3. La articolul 16 alineatul (1), după litera b1) se introduce o nouă literă, litera b2), cu următorul cuprins:

        „b2) partidele politice parlamentare, în ordinea mărimii grupurilor parlamentare;”

        4. La Anexă, după punctul 9 se introduc două noi puncte, punctele 91 și 92, cu următorul cuprins:

„91. membrii Birourilor Comisiilor permanente ale Senatului României, conform ordinii stabilite de către Biroul permanent;

92. membrii Birourilor Comisiilor permanente ale Camerei Deputaților, conform ordinii stabilite de către Biroul permanent;”

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin.(2) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă publicarea unei prime forme a unui document intern al Comisiei Europene, adresat traducătorilor, care recomandă evitarea referirii la Crăciun și înlocuirea numelor biblice în limbajul oficial. „Niște birocrați nealeși de nimeni și care par că nu mai reprezintă pe nimeni […]
tricolor
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) îl invită pe Klaus Iohannis la Alba Iulia, la evenimentele dedicate Zilei Naționale, pentru a constata la fața locului cât de dorit mai este de români în funcția prezidențială. „Dacă vrea să fie președintele tuturor românilor, și nu doar al PNL, […]
becuri
A doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România, ELECTRICA S.A., a anunțat creșterea substanțială, de la 1 ianuarie 2022, a prețurilor de distribuție. Acestea urmează a fi majorate cu până la 84%. La fel au […]
Președintele Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi invită românii la “Marșul Unirii” de la Alba-Iulia pe 1 decembrie. “Alba Iulia, capitala Unirii tuturor românilor va găzdui și în acest an serbările la 103 ani de la Marea Unire de la 1918. Ca în […]
Reprezentanţii Bucovinei au declarat unirea cu România la 28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi. Iar acest episod istoric fericit se datorează în principal boierului Iancu Flondor, jurnalistului Valeriu Branişte, profesorului Sextil Puşcaru, medicului Isidor Bodea sau ofiţerului Ilie Lazăr. Iancu Flondor, […]
Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor De la: Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării:Clarificări privind situația economică a României                                       Stimate Doamnule Ministru, Având în vedere că noul Guvern al României a fost investit pe clasica procedură de repede-înainte, cu dezbateri minime […]