EXPUNERE DE MOTIVE
la propunerea legislativă privind completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului
In principal, soluția legislativa propusă are în vedere îndreptarea unor discriminări vădite, apărute prin aplicarea legislației in vigoare in materia trecerii din corpul agenților de politie in corpul ofițerilor de politie pana la data de 02 iulie 2018. Este vorba despre ofițerii de politie care provin din rândul agenților de politie, absolvenți cu diploma de licență sau echivalenta, care au promovat examenul de trecere, ori absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior cu profil corespunzător specialităților necesare politiei, cu diploma de licență.
Așadar, îndreptarea situațiilor discriminatorii apărute ca urmare a modificărilor legislative ale Legii 360∕2002 privind Statutul polițistului cu modificările si completările ulterioare, devine o necesitate pentru întregul sistem polițienesc, având in vedere si faptul ca instituția înregistrează un deficit de personal semnificativ, mai ales in rândul ofițerilor de execuție.
Totodată, Consiliul National pentru Combaterea Discriminării a emis, la data de 09 octombrie 2019, Hotărârea nr. 688 prin care statuează foarte clar, ca in situația agenților de politie trecuți in corpul ofițerilor de politie, pana la data de 02 iulie 2018 s-a produs o discriminare vădita care poate fi îndreptată doar prin voința politica, respectiv prin inițierea unui proiect de lege privind modificarea Legii 360∕2002 privind Statutul polițistului cu modificările si completările ulterioare. Aceasta discriminare consta in faptul ca agenții de politie care au intrat in corpul ofițerilor înainte de data de 02 iulie 2018 au primit primul grad de ofițer de politie, respectiv cel de subinspector de politie ( unii dintre ei având o vechime de chiar peste 20 de ani), iar agenții de politie care au intrat in corpul ofițerilor ulterior datei de 02 iulie 2018 au primit gradul profesional corespunzător vechimii, dar nu mai mare de inspector principal de politie (unii dintre aceștia având o vechime cu puțin peste 10 de ani), astfel cum este prevăzut in prevede OUG 53∕2018 pentru modificarea si completarea ale Legii 360∕2002 privind Statutul polițistului, astfel s-a creat un tratament diferențiat pentru situații comparabile, polițiștii care acced la corpul ofițerilor, încadrați înainte sau după intrarea in vigoare a prevederilor legale, nerespectându-se egalitatea in materie de angajare si profesie si egalitatea in activitatea economica. Subsecvent, efectele discriminatorii se produc asupra drepturilor economice, la un salariu egal pentru munca egala, la o renumerație echitabila.
Deși impactul bugetar este nesemnificativ, întrucât diferența de grad de la subinspector de politie la inspector de politie este de 9 lei, iar diferența de grad de la inspector de politie la cea de inspector principal de politie este de 10 lei ( calcul făcut la un polițist cu o vechime in munca de 15 ani), raportat la faptul ca de aceasta modificare a legii vor beneficia un număr de aproximativ 1000 – 1500 de polițiști, s-a încălcat principiul plătii egale pentru munca de valoare egala, parte a dreptului la nediscriminare prevăzut la art.16 alin (1) coroborat cu art. 41 in Constituția României. Dreptul la munca cuprinde principiul plății egale pentru munca de valoare egala.
Colegiul director al Consiliul National pentru Combaterea Discriminării recomanda ca pe viitor sa se mențină recunoașterea criteriilor de performanta, de recunoaștere a meritelor si valorificarea vechimii dar sa se corecteze diferențierea discriminatorie.
Așadar, efectul principal al prezentei propuneri legislative vizează îndreptarea situației discriminatorii mai sus menționate și acordarea gradului conform vechimii, astfel cum prevede OUG 53∕2018 pentru modificarea și completarea Legii 360∕2002 privind Statutul polițistului și pentru agenții de politie care au trecut în corpul ofițerilor înainte de data de 02 iulie 2018.
Inițiator,
Senator Rodica Boancă
LEGE
Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.360/2002 privind Statutul polițistului
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I.- Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.440 din 24 iunie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:
- După alineatul (5) al articolului 21, se introduce un nou alineat, alin.(5¹), cu următorul cuprins:
- alin.(5¹) – Prevederile alin. (5), se aplică și în cazul polițistului intrat în corpul ofițerilor de poliție până la data de 2 iulie 2018, precum și polițistului intrat în corpul ofițerilor de poliție până la data de 2 iulie 2018 care se află în tutelă profesională, cu toate drepturile aferente noului grad profesional, dacă prin aplicarea acestora i s-ar acorda un grad profesional mai mare.
Art. II – (1) Articolul I intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României.
(2) Odată cu intrarea în vigoare a art. I, Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Română își vor pune în acord legislația internă cu prevederile prezentei legi.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art.75, alin.(1) și ale art.76 alin.(1).
Nu există răspunsuri