Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Măsurile luate de MAE român pentru ca etnicii aromâni din Albania să-și declare identitatea la referendum

Către: Domnul Bogdan Aurescu

           Ministru Afacerilor Externe

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării – Măsurile luate de MAE român pentru ca etnicii aromâni din Albania să-și declare identitatea la referendum

          Domnule ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparținând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: aromâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

        În vizitele pe care le-am făcut în ultima perioadă la comunitatea tradițională aromână din Albania, ni s-au adus la cunoștință aspecte care nu fac cinste Ministerului român de Externe, legat de atitudinea lucrătorilor acestuia, plătiți de Poporul român din bani publici, față de etnicii aromâni din această țară.

        Evaluarea neoficială a organizațiilor civice ale acestor etnici de origine română vorbește de un număr de aproximativ 700.000 de aromâni în Albania, ceea ce ar însemna aproximativ o cincime din populația acestui stat.

        La ultimul recensământ efectuat în Albania, în anul 2011, grupurile etnice minoritare îi vizau pe greci 3–6% și alții 2%, categorie în care eventual ar putea intra etnicii români, dar care nu s-au declarat ca atare, nefiind asistați de nimeni.

        Acum a venit din nou ”momentul adevărului”: un nou recensământ.

        Din câte cunoaștem, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada de la Tirana, nu a făcut însă niciun pas spre a ajuta minoritatea românească din Albania să își recunoască și declare etnia adevărată, aceasta fiind lasată în continuare de izbeliște de către Țara Mamă.

        Ca o consecință a acestui fapt, aromânii din Albania, prin intermediul organizațiilor lor, încearcă de unii singuri, părăsiți de Țara Mamă, să conștientizeze aromân cu aromân de importanța declarării reale a etniei.

        Aceștia susțin că România, prin nici o instituție abilitată, precum Guvernul – prin MAE sau Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, sau Institutul Cultural Român, nu sprijină comunitatea aromână din Albania în această campanie, ceea ce întărește gustul amar pe care etnicii aromâni de aici îl au față de indiferența manifestată de autoritățile din Țara Mamă.

        Greutățile pe care Ministerul român de Externe, prin Ambasada de la Tirana, le opune în mod constant fraților aromâni din Albania în obținerea cetățeniei române, prin proceduri complicate și descurajarea acestora de a depune cereri, pe motiv că ”nu e momentul”, reprezintă implicit piedici pe care MAE român le pune însăși recunoașterii ca români a aromânilor din Albania.

        Comparați-vă cu alte țări cu voință, precum Ungaria, care acordă cetățenie fară nicio problemă tuturor etnicilor maghiari aflați în afara granițelor țării.

          Prin prezenta, vă rugăm să ne comunicați, fără a utiliza obișnuitul limbaj diplomatic găunos și sterp:

1. Câte cetățenii au fost acordate în ultimii 5 ani aromânilor din Albania?

2. Care sunt măsurile concrete și efective pe care le-ați luat și le-ați pus în aplicare prin Ambasada de la Tirana, pentru ca etnicii aromâni din Albania să se poată informa și să își poată declara și asuma în mod liber și corect etnia română, la recensământul care urmează în Albania.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus o serie de amendamente la bugetul de stat pentru anul 2025 în cadrul Comisiei pentru Politică Externă, prin care solicită suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Aceste amendamente vizează îmbunătățirea serviciilor consulare, sprijinirea comunităților românești din afara granițelor și […]
Deputatul AUR, Bogdan Velcescu, atrage atenția lipsei de interes a Guvernului Ciolacu II față de domeniul culturii, subliniind că noua propunere de buget nu oferă o susținere reală, în contextul în care România a trecut printr-o tragedie a patrimoniului național prin furtul tezaurului de aur din […]
Deputatul AUR, Mihai Negoescu, critică în termeni duri propunerea proiectului de buget al coaliției care condamnă România la instabilitate economică și politică fără precedent. Acesta atrage atenția că în ciuda retoricii PSD-PNL-UDMR din spațiul public privind reducerea personalului din instituțiile publice, proiectul Guvernului prevede creșterea aparatului […]
Senatorul AUR, Petrișor Peiu, trage un semnal de alarmă și acuză executivul că își construiește bugetul pe seama celor mai neajutorați cetățeni, în timp ce cheltuielile aparatului de stat rămân neatinse. „Proiectul de buget pe care guvernul l-a trimis în Parlament este axat pe înghețarea pensiilor […]
”Austeritatea nu e pentru oricine! Curtea de Conturi primește un buget mai mare cu 32% pentru cheltuielile pe care le are cu personalul. Potrivit informațiilor noastre, instituția a angajat la începutul acestui an peste 100 de persoane, deși, potrivit ordonanței adoptate de Guvern, angajările la stat […]
Veronica Grosu, deputat AUR și membră în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, condamnă proiectul de buget al Guvernului, proiect care a fost redactat cu superficialitate și lipsă de asumare. Aceasta subliniază că actualul proiect încalcă flagrant promisiunile făcute în campania electorală și sufocă mediul de […]