Ringo Dămureanu – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Măsurile luate de MAE român pentru ca etnicii români din Valea Timocului, Serbia, să-și declare identitatea la referendum.

Ringo_Damureanu

Către: Domnul Bogdan Aurescu

           Ministru Afacerilor Externe

De la: Ringo Dămureanu

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Măsurile luate de MAE român pentru ca etnicii români din Valea Timocului, Serbia, să-și declare identitatea la referendum

          Domnule ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: rumâni, valahi, vlahi, vlasi etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

        În urmă cu aproximativ un an v-am adresat o interpelare referitoare la situația din Republica Serbia, stat în care se menifestă expres intenția de a recunoaște o falsă minoritate, denumită ”vlahă”, țara vecină refuzând să recunoască minoritatea română din Valea Timocului și inventând o limbă falsă.

        Răspunsul Excelenței Voastre, anume că țara noastră se rezumă doar la ”urmărirea cu atenție” a situației din țara vecină, a fost nemulțumitor pentru comunitatea etnică românească din Timoc, vorbitori de limbă română, nu ”vlahă”.

        În Serbia a venit însă ”momentul adevărului”: recensământul național.

        Din câte cunoaștem, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada de la Belgrad și Consulatul de la Zaiecear, nu a făcut însă niciun pas spre a ajuta minoritatea românească din Valea Timocului să își recunoască și declare etnia adevărată, aceasta fiind lasată în continuare de izbeliște de către Țara Mamă.

        Etnicii români susțin că la precedentul recensământ, recenzorii sârbi ar fi completat fișele cu creionul, iar în cazul românilor li s-ar fi explicat că nu trebuie să își declare etnia, dând astfel posibilitatea ca ulterior să aibă loc abuzuri.

        Ca o consecință a acestui fapt, românii din Serbia, prin intermediul Congresului Românilor din Serbia (CRS), încearcă de unii singuri, părăsiți de țara mamă, să conștientizeze fiecare persoană de importanța declarării reale a etniei.

        Aceștia susțin că România, prin nici o instituție abilitată, precum Guvernul – prin MAE sau Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, sau Innsitutul Cultural Român, nu sprijină comunitatea românească din Valea Timocului în această campanie, ceea ce întărește gustul amar pe care etnicii români de aici îl au față de indiferența manifestată de autoritățile din Țara Mamă.

        Greutățile pe care Ministerul român de Externe, prin Consulatul general de la Zajecar, le opune în mod constant fraților români din Timoc în obținerea cetățeniei române, prin proceduri complicate și nelucrarea vreme de mulți ani a fiecăreia dintre cererile acestora, reprezintă implicit piedici pe care MAE român le pune însăși recunoașterii ca români etnicilor ”vlahi” din Valea Timocului.

        Comparați-vă cu alte țări cu voință, precum Ungaria, care acordă cetățenie fară nicio problemă tuturor etnicilor maghiari aflați în afara granițelor țării.

          Prin prezenta, vă rugăm să ne comunicați, fără a utiliza obișnuitul limbaj diplomatic găunos și sterp, care sunt măsurile concrete și efective pe care le-ați luat și le-ați pus în aplicare prin Ambasada de la Belgrad și Consulatul general de la Zaiecear, pentru ca etnicii români din Valea Timocului să se poată informa și să își poată declara și asuma în mod liber și corect etnia română, la recensământul care urmează în Serbia.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Stadionul Cotroceni Muzeului Risipirii Banului Public
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat un nou exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public: stadionul Cotroceni, evaluat la zeci de milioane de euro și abandonat de 15 ani. La inaugurare au participat Lidia Vadim Tudor, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 5, Monica […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]