Ringo Dămureanu – întrebare către Ministerul Sănătății – Cum sunt tratați pacienții la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor din Cluj

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății

De la: Ringo Dămureanu

Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

Secretar al Camerei Deputaților

Obiectul întrebării: Cum sunt tratați pacienții la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor din Cluj

Stimate Domnule Ministru,

În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

În procedura audienței parlamentare, domnul Nicolae Bivolaru, pensionar din București, ne-a comunicat următoarele:

În dimineața zilei de luni, 16.10.2023, s-a internat la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj, str. Croitorilor nr. 1, la Clinica de Gastroenterologie 4, etaj 5, salon 26, pentru a se opera la colon, la Prof. Dr. Marcel Tanţău.

În ziua de miercuri, 18.10.2023, s-a efectuat pregătirea pacientului pentru operație, pentru a fi operat în spital. Cu toate acestea, deși Dr. Tanţău Marcel se afla pe secție, nu l-a operat pe pacient, acesta susținând că medicul i-a cerut să se externeze, pentru a fi operat săptămâna următoare, însă în clinica privată a reputatului medic.

Îmi spuse rezidentul că trebuie să merg la clinica particulară a dr. Tanţău ca să mă opereze, iar eu îl întrebai cum procedăm că am băut 7 litri de apă cu Fortrans și sunt pregătit pentru operaţie, iar acum să plec la București și să vin la o altă dată ca să mă opereze, rezidentul îmi spuse că mă transferă mâine de la spital la clinica particulară și mă operează”.

Nemulțumit de refuzul medicului de a-l opera în clinica de stat, pentru a-i percepe onorariu și costuri de cazare pe care nu le putea suporta, ca pensionar de stat, acesta ne-a contactat, comunicându-ne această stare de lucruri, cerând ca, dacă nu va fi operat în ziua respectivă, indiferent de motiv, este de acord să fie operat a doua zi, joi, în spital, și nu în clinica particulară, deoarece nu dispunea de sumele de bani de ordinul miilor de euro pentru clinica privată.

În urma apelului pacientului, de la Cabinetul de Secretar al Camerei Deputaților, am contactat telefonic în data de 18.10.2023 Directorul medical al Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor din Cluj, care ne-a dat asigurări că pacientul nu va fi obligat să părăsească spitalul și că va fi operat în clinica de stat.

La scurt timp după această conversație, pacientul ne-a comunicat că în salonul în care se afla internat, s-a prezentat dr. Tanţău cu rezidentul și i-a comunicat că săptămâna următoare îl va opera, încercând să invoce diferite împrejurări ca motivare, pacientul manifestând întreaga sa disponibilitate spre cooperare.

După discuția avută cu medicul curant, pacientul ne-a transmis că încearcă teama că se va putea ,,întâmpla” o greșeală fatală în timpul operației, însă nu are alternativă.

Așadar, dr. Tanţău putea să mă opereze și astăzi și mâine sau poimâine dacă voia. Întârzierea și programarea operației săptămâna viitoare este ca o răzbunare pentru că i-aţi stricat planul”, ne-a transmis pacientul.

Abia după 8 zile de la internare, marți, pe data de 24.10.2023, pacientul a fost operat în clinica de stat de medicul care l-a programat la operație. ”Mă operă, doar atât. Nu vru să îmi facă și colonoscopie, ca să îmi examineze toată lungimea [colonului – n.n.], așa cum se procedează, deși îl rugai”, ne-a transmis pacientul așezat în pat, cu perfuzii.

A doua zi după operație, pe 25.X.23, pacientul ne-a transmis următoarele gânduri:

Miercuri, 18.10.2023, ora 9 dimineața, fiind pregătit pentru operator, am fost luat din salon și dus în sala 5 din altă clădire. (…) Profesorul Tanţău nu era în sală. Medicul rezident mi-a spus să mă așez pe masă, m-am așezat, apoi mi-a spus să mă culc dar nu m-am culcat. Am întrebat când vine dl. profesor Tanţău și medicul rezident Marcel mi-a spus că dl. profesor nu vine, că îmi face dânsul tot ce este de făcut, că știe ce să îmi facă deoarece a mai făcut. Eu i-am spus că am venit în spital la dl. profesor Tanţău deoarece dânsul m-a mai operat și știe ce am avut și acum tot dânsul mă operează nu altcineva. A mai încercat rezidentul Marcel și celelalte persoane care erau în sală să mă convingă să mă opereze rezidentul, dar le-am spus că pe mine mă operează doar dl. profesor Tanţău. Medicul rezident Marcel mi-a zis că o să îi spună domnului profesor și că pot să plec la salon, ceea ce am și făcut. După câteva ore, medicul rezident m-a anunţat că a vorbit cu dl. Profesor, care a zis să îmi spună că nu mă poate opera în spital, deoarece nu se mai operează în spital, din cauză că nu mai există un bisturiu și nici sală, dar dacă vreau pot să merg la clinica personală a profesorului Tanţău unde poate să mă opereze.

Din momentul în care m-a anunţat medicul rezident că profesorul Tanţău nu mă poate opera aici în spital deoarece nu are un bisturiu special și sală, deși rezidentul Marcel avea și bisturiu și sală, în care am fost dus, și că trebuie să merg la clinica particulară a dumnealui ca să mă opereze trăiesc într-un stres de nedescris.

După ce dumneavoastră aţi intervenit și probabil i s-a spus profesorului Tanţău să mă opereze, acesta a venit la mine în salon împreună cu rezidentul și mi-a spus că a reușit să rezolve și mă va opera dânsul dar numai săptămâna viitoare, până atunci va trebui să aștept.

Deși putea să mă opereze atunci miercuri, sau a doua zi, joi, fiind nemâncat de luni de la ora 12, iar marţi am băut în cinci ore, de la 16 la 21, șapte litri de apă în care am dizolvat șapte plicuri cu Fortrans și să stau la toaletă atâtea ore ca să elimin toată cantitatea de lichide.

Ca o consecinţă a refuzului meu de a mă opera rezidentul Marcel și că nu am mers la clinica particulară a profesorului Tanţău, mi-au scos și perfuziile pe care până atunci mi le-au administrat.

Din cauza unui ventilator de aerisire din toaletă, care funcţionează aproape non-stop și scoate un zgomot foarte mare, le-am spus că nu funcţionează, le-am spus să consemneze și în raportul pe care îl întocmesc atunci când se schimbă, dar degeaba, se supărau când le spuneam, a răcit mai întâi colegul de salon, care tușea continuu de nu puteam să dormim nici noaptea, nici ziua, iar după două zile am răcit și eu, tuse seacă încontinuu, dureri de cap și tot corpul mă durea de parcă am fost bătut pe fiecare centimetru pătrat, nici acum nu am scăpat de răceală, deși s-a mai diminuat.

Am rugat asistentele să îmi dea medicamente pentru răceală și mi-au spus că nu au. Am rugat asistentele să mă lase să merg în oraș să cumpăr medicamente și mi-au spus că nu am voie să plec din spital. Am reușit totuși să capăt trei pastile de bromhexin și puţin spirt pentru frecție. O asistentă mi-a zis că o să îi spună medicului că să îmi facă testul de covid. Când am auzit m-am gândit că vor să mă scoată infectat cu covid că să nu mă mai opereze și să mă omoare ca să mai primească niște bani. De când mi-a zis de testul de covid nu le-am mai spus de răceală, de teamă.

Duminică la ora 10 am mâncat ultima dată, luni am făcut din nou pregătirea cu soluția de Fortrans. De luni mi-au pus perfuzii din nou deși nu trebuia să le elimine.

Marţi [24.10.2023 – n.n.], la ora 8:45 am fost anunţat să merg la operaţie la sala 5, aceeași sală în care am fost și miercuri când a vrut să mă opereze rezidentul, dar pentru profesor nu exista sala respectivă și nici cuţit special. După ce am așteptat pe hol treizeci de minute, mi s-a spus să intru. Am intrat și l-am văzut pe rezident, și cred, aceleași persoane ca data trecută. Profesorul nu era. Am întrebat când vine domnul profesor și mi-au spus că imediat ce sunt pregătit și să mă urc pe masă. Am zis că mă urc, dar să nu mă anestezieze până nu vine dl. Profesor, deoarece vreau să îl văd și să vorbesc cu dânsul.

A venit dl. profesor Tanţău, am discutat despre operaţie, m-a întrebat cine m-a trimis, i-am spus că, la fel ca și data trecută prietenul comun, dl. profesor… (nu i-am spus numele, am privit în ochii lui și mi-am dat seama că nu știe care prieten, era debusolat), după ce i-am spus numele de familie mi-a zis ,,pentru Lucică vă operez dacă v-a trimis”, iar eu mi-am zis în gând ,,nu, nu pentru Lucică mă operaţi, ci pentru că aţi primit o dispoziţie”.

M-au adormit, am fost operat, m-au trezit și am apucat să îl văd pe profesor cum mergea spre ușă și a ieșit din sala de operaţie. Un brancardier m-a adus, într-un scaun cu rotile, în salon.

Pe la ora 16 medicul rezident mi-a spus că mâine mă externează, să plec acasă. I-am spus că, dacă așa a decis dl. profesor Tanţău, o să plec, deși cred că este prea din timp, data trecută nu m-a externat a doua zi după operaţie, ci a treia zi.

Azi dimineaţă la ora 6, doamna asistentă mi-a zis că nu mai îmi pune perfuzie deoarece, astăzi mă externează, plec acasă.

I-am spus să îmi pună perfuzia că nu pot să plec chiar așa deoarece nu am unde să stau, nu am bilet de tren, dacă îmi fac externarea merg să cumpăr bilet de tren și stau în spital până aproape de ora când pleacă trenul. Mi-a spus că după ce se întocmește fișa de externare trebuie să plec, nu mai pot rămâne în spital.

Adică, dacă dl. profesor Tanţău nu a vrut să mă opereze săptămâna trecută, au putut să mă ţină în spital o săptămână întreagă, iar acum mă externează în prima zi de după operaţie.

Deși nu am mâncat de duminică [22.10.2023 –n.n.] de la ora 10, azi dimineață [25.10.2023 – n.n.] la ora 8 dintr-o dată, brusc, am simțit nevoia să merg la wc pentru scaun. Am mers imediat și nu am avut niciun scaun, în schimb, a fost mult sânge.

Am făcut poze, nu am tras apa și am plecat la doamna asistentă să o rog să vină ca să vadă situaţia, dar pe hol m-am întâlnit cu medicul rezident Marcel, căruia i-am prezentat situaţia și l-am rugat să vină la toaletă ca să vadă. A zis că nu vine, că mă crede. Am mers la asistentă, i-am spus, a venit, a văzut și a plecat.

Abia la ora 13 a venit o asistentă și mi-a introdus în venă antibiotic, după 27 de ore de la operaţie, timp suficient pentru apariţia unei infecții care să dea în septicemie. Altă asistentă mi-a spus că i-a transmis rezidentul Marcel să fiu monitorizat.

La ora 15 a venit medicul rezident Marcel în salon, mi-a zis că de mâine este în concediu și îi va ţine locul o colegă, iar eu i-am spus că în situaţia în care mă aflu nu pot să fiu externat așa cum au decis. Mi-a zis că nu voi fi externat.

După toate acestea numărul întrebărilor fără răspunsuri a crescut, gândurile negre s-au înmulțit, iar stresul este și mai mare. Dumnezeu să mă ajute să depășesc aceste încercări și să nu îngăduie relele unor oameni!

De ce m-am temut și v-am spus nu am scăpat. Ultima mâncare duminică [22.10.2023 –n.n.] la ora 10 [până miercuri, 25.10.2023 – n.n.].

Faptul că nu mănânc, nu mă afectează nici fizic, nici psihic.

Nu m-am referit la mâncare când am scris că de ce m-am temut nu am scăpat”.

”Dar la ce? La relele tratamente ?”, l-am întrebat.

Da, a răspuns. Și la modul efectuării operației. De trei ori l-am rugat pe rezident să îmi pună pe stick [informațiile medicale – n.n.] și tot de atâtea ori m-a amânat. Ultima dată zise că îmi trimite pe whatsapp și plecă în concediu fără să îmi trimită.

Și vă ofer mai multe informații:

medicii cu tot alaiul nu mai fac vizite în saloane nici dimineața la sosire, nici după masă la plecare;

rezidenții nu vin la bolnavii pe care îi au repartizaţi;

rezidenţii, asistentele, infirmierele își îndeplinesc sarcinile ca niște roboţi nu ca niște oameni, nu empatizează cu cei în suferință, când le spun bolnavilor ce să facă folosesc un ton ridicat, ţipă la bolnavi, iar ei tac de teamă să nu le supere și mai tare; cred că au această atitudine din perioada covid;

Toţi și toate sunt schimbaţi(te) cu 180 de grade faţă de data trecută

Și mai sunt….

I-am zis unei asistente că îmi este la fel de rău, chiar dacă am luat pastilele (trecuseră 12 ore de când am luat prima pastilă Bromhexin și 6 ore de la a doua), nu au niciun efect.

La ora 4 dimineața, chiar dacă nu are tratament de făcut vreunui bolnav din salon, asistenta intră și îi deranjează din somn.

Lenjeria de pat, de când am venit nu a schimbat-o, sunt 10 zile.

Branulele au acele boante, nu sunt ascuțite și este un chin și pentru asistentă și pentru bolnav când îi introduce acul prin piele și venă, i se rupe pielea, de sparge vena, dureri. Și asistentele sunt nemulţumiţe de branule și dacă le-am întrebat de ce nu le spun medicilor decidenţi că să le returneze furnizorului, mi-au zis că le-au spus, dar degeaba.

Prima repercusiune a refuzului de a merge să mă opereze la clinica profesorului este faptul că nu mi-a făcut colonoscopie la tot intestinul, ca să descopere și alte posibile locuri bolnave care trebuiau operate, deși l-am rugat când eram pe masă, înainte de a mă anestezia, s-a limitat să mă opereze în zona specificată în rezultatul colonoscopiei efectuate la București.

Nu pot să dorm din cauza stresului, sunt treaz de la ora 4 dimineața când ne-a trezit fără nicio treabă”.

Pe data de 27.10.2023, la 11 zile de la internare și la 3 zile după operație, pacientul a fost externat.

Având în vedere Dreptul fundamental al cetățenilor României la ocrotirea sănătăţii, garantat prin art. 34 din Constituție, potrivit căruia Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice, vă rog să ne răspundeți:

1. Ce funcție îndeplinește Dr. Tanţău Marcel în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj ?

2. Dr. Tanţău Marcel deține și un grad didactic universitar? Dacă da, care și în cadrul cărei universități ?

3. Cine îi asigură finanțarea și în subordinea sau sub autoritatea cărei autorități ființează Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj ?

3. La Clinica de Gastroenterologie 4 din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj sunt cunoscute probleme cu asigurarea sălilor de operație și a intrumentelor medicale elementare, de tip ”bisturiu”, care să pună probleme asigurării intervențiilor chirurgicale precum operația la colon?

4. Este o practică acceptată și cunoscută la nivelul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj aceea de a fi externați bolnavii spre a fi internați și operați în clinici private patronate de medicii acestei unități sau la care aceștia lucrează?

5. Sunt cunoscute conduitele profesionale ale medicilor și asistenților medicali din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie ”Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj astfel cum au fost descrise în cele ce preced?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Europarlamentarul Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Parlamentul European și Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor vizitează în cursul acestei săptămâni mai multe județe din sudul țării afectate de seceta severă din acest an și de pesta micilor rumegătoare. Scopul turneului este […]
Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, a lansat un manifest pentru salvarea sistemului de educație din România. În prima zi a noului an școlar, eurodeputatul Claudiu Târziu solicită Ministerului Educației elaborarea unei strategii de combatere a analfabetismului la nivel […]
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare. În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească […]
Astăzi, în jur de 3 milioane de elevi au început școala, dintre care 180.000 de elevi au început clasa Pregătitoare, fiecare dintre aceștia având propriile vise și aspirații privind viitorul lor de oameni mari, năzuințe pe care statul român ar fi trebuit să le susțină cu […]
În calitate de europarlamentar român și de membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, merg pe teren să discut cu agricultorii despre seceta catastrofală de anul acesta și dezastrul provocat de pesta oilor. Trebuie să identificăm și să aplicăm rapid soluțiile de […]
“Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei. Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le […]