Ringo Dămureanu – întrebare către M.A.E. – Acordarea cetățeniei române aromânului Aret Senia din Albania

Către: Domnul Bogdan Aurescu,

           Ministru de Externe

De la: Ringo Dămureanu,

          Deputat ales în Circumscripția Nr. 17, Dolj

          Președinte al Comisiei pentru Constituționalitate

Obiectul întrebării: Acordarea cetățeniei române aromânului Aret Senia din Albania

          Domnule Ministru,

          În temeiul Art. 69 din Constituția României, cu privire la Mandatul reprezentativ, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.

          Potrivit Legii nr. 96/2006, rep., privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, deputaţii şi senatorii sunt reprezentanţi aleşi ai poporului român, prin care acesta îşi exercită suveranitatea, iar în exercitarea mandatului deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni.

          În temeiul Art. 7 din Constituție, România sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.

          Prin Legea nr. 299/2007, rep., privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, cu modif. și compl. ult., persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoane de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sunt apelaţi, precum: armâni, armânji, aromâni, macedoromâni, macedo-români, rrămâni, rumâni, macedo-armânji etc. şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus, sunt denumite români de pretutindeni.

          În procedura audienței parlamentare, am fost sesizați de domnul Aret Senja din Albania cu privire la problemele întâmpinate recent la Ambasada României din Tirana.

          Acesta ne-a comunicat în audiența acordată la data de 04.11.2022 următoarele:

          ”În data de 08.10.2020 am făcut cererea la e-consulat pentru depunerea jurământului la Ambasada României la Tirana, cu numărul de cerere PE5944845.

          După 2 ani de așteptare, astăzi ni s-a stabilit data jurământului de a primi cetățenia română. Eram 4 persoane. Am așteptat mai bine de 1 oră fără nicio explicație, iar la final ne-au lăsat să intrăm la Ambasadă și ne-au dat o scrisoare de semnat, fără a avea ocazia să o citim. După ce am ieșit, am mai citit că era scris că nu știam românește și deci nu știam formula jurământului. De fapt, nu ne-am născut în România, dar suntem Aromanjli cu tradițiile și valorile stării strămoșilor noștri, pe care le-am păstrat și le-am transmis nepoților noștri. I-am spus consulului că știm, dar nu ne-a dat ocazia să ascultăm. Prima limbă pe care mi-au învățat-o părinții mei a fost aromână, deși noi o vorbeam în timpul dictaturii. Chiar și copiilor mei, când s-au născut, au vorbit pentru prima dată această limbă. Întrucât este limba mamei mele, nu-mi pot nega originea și rădăcinile, cu care am crescut cu atâta dragoste. Cred că poți înțelege cât de important este pentru mine acum. Cum este posibil ca în urmă cu o săptămână în ședința de depunere a jurământului, cei 4 oameni care au ținut discursul să nu fi fost nici măcar întrebați altceva. Cum este posibil ca la sărbătorirea Zilei Aromânilor și la dezvelirea bustului Papei Lambru Balamaces la Korça, unde a fost prezent E.S dl. Octavian Şerban, am fost invitaţi în cadrul comunităţii Aromânilor, în data de 11.05.2021. De asemenea, suntem prezenți în orice altă activitate care are loc pentru comunitatea de Aromânilor. Nu vrem să credem că Ambasada României la Tirana a făcut asta pentru că ne-am plâns noi, toți 4 ne-am plâns. Vă rog, în numele celor 4 membri cărora li s-a refuzat posibilitatea de a depune astăzi jurământul de cetățenie, așteptăm de 2 ani o soluție justă.

          (…) În fotografia pe care v-am trimis-o acum, documentul pe care l-am semnat, nu mi-au explicat despre ce vorbeam la inceput, dar apoi cand am semnat documentul, doamna, explicati-mi despre ce este vorba, il puteti verifica foarte simplu. camerele de securitate nu am fost doar eu, mai erau 3 oameni se pare că o includ pe mama mea. V-am trimis 2 fotografii, prima este a mea, a doua este a mamei, sunt actele pe care le-am semnat fara nici o explicatie.  Multumesc foarte mult cu respect Aret Senja”.

          Prin prezenta, vă rugăm să dispuneți o cercetare administrativă asupra situației semnalate și să reluați procedura cu petentul contestator aromân, Aret Senja, cu care am purtat personal în timpul audienței o discuție în limba română / aromână.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Ministerul transporturilor și infrastructurii, domnului Ministru Sorin-Mihai GRINDEANU De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR aleși în circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Demararea procedurii de transferare a 15 spitale și a 20 de policlinici din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților […]
Către: Ministerul Sănătății, domnului Ministru, prof. univ. Dr. Alexandru RAFILA De la: Mihail ALBIŞTEANU, Cristian-Daniel IVĂNUŢĂ, deputați AUR, circumscripția electorală nr. 24 Iași Subiectul întrebării: Necesitatea construirii Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară în județul Iași Stimate domnule Ministru, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară din județul Iași, […]
George Simion, președintele AUR, a solicitat conducerii comisiei de anchetă cu privire la achizițiile din timpul pandemiei să demareze lucrările acesteia în cel mai scurt timp, astfel încât cei responsabili să vină să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la achizițiile din pandemie. „Tragem un […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre prioritățile legislative pentru prima sesiune a Parlamentului în 2023 vizează reducerea taxării muncii. În acest sens, AUR va iniția un proiect de lege care va modifica impozitarea muncii. „Nu mai […]
Către: Ministerul Sportului Domnului Răzvan BURLEANU, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Incidente la meciul de fotbal SEPSI – „U” CRAIOVA 1948 Stimate domnule Președinte, Chiar dacă seamănă identic cu sute de alte manifestări condamnabile, […]
Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministrul Guvernului României   De la: Doamna Raisa ENACHI, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 39 Vaslui Subiectul întrebării: Verificările la domiciliu. Românii rămân fără carte de identitate? Se anulează cartea de identitate? Stimate Domnule Prim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne a organizat, pe data de […]