Adresată:
Domnul Florin-Ionuț BARBU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
De către: Deputat Răzvan Daniel BIRO
Circumscripția electorală: nr. 28 Mureș
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 03.04.2025
Obiectul întrebării: Situația importurilor românești de cereale din Ucraina
Stimate domnule Ministru,
Având în vedere situaţia nefavorabilă din pieţele agricole, ca urmare a războiului din Ucraina, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1100/2023 din 5 iunie 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, care a stabilit că punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecţionare activă a următoarelor produse: grâu, porumb, rapiță, floarea-soarelui, originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria – prevederile regulamentului menționat, sau aplicat până la data de 15 septembrie 2023.
Măsurile avute în vedere de către COM vizează adoptarea în termen scurt de către Ucraina a măsurilor legale eficiente – precum un sistem de licenţiere la export – pentru controlul exporturilor de grâu, porumb, rapiţă și floarea-soarelui origine Ucraina, în cele cinci state membre, respectiv, Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. De asemenea, COM a informat că, pentru o perioadă limitată, cele cinci state membre implicate ar putea adopta măsuri unilaterale de protecție, cu păstrarea numărului de produse agricole avute în vedere în situaţia impunerii unor astfel de măsuri.
Având în vedere cele expuse, domnule ministru, vă rog să îmi transmiteți următoarele:
1. Înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina, România era unul din cei mai mari exportatori de cereale din UE – care este cantitatea totală de cereale şi oleaginoase importate de către țara noastră din statul vecin în perioada 2023- 2024, defalcat, pentru fiecare an în parte?
2. Întrucât acordul care proteja fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia a expirat la 15 septembrie 2023, ce măsuri ați luat pentru prelungirea acestuia/ măsuri protecționiste în favoarea agricultorilor români?
3. Ce culturi locale au fost eliminate sau în pericol de eliminare de pe piaţa românească din cauza afluxului de cereale ucrainene?
Solicit răspuns scris.
Comments are closed