Către: Domnul Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-Ministru al Guvernului României
De la: Doamna Raisa ENACHI, deputat în circumscripția electorală 39, Vaslui
Subiectul întrebării: Compania Petrom – privatizată fără transparență.
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat la Palatul Victoria, în anul 2004, de șeful Oficiului Participanților Statului și Privatizării în Industrie și președintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer. OMV va achita 669 milioane de euro pentru 33,34% din acțiunile Petrom, suma pentru majorarea de capital până la 51% din acțiuni urmând să fie stabilită între 723 milioane euro și 860 milioane euro. Valoarea exactă va depinde de numărul acțiunilor care vor fi subscrise de acționarii minoritari ai Petrom. „Cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica” a declarat premierul Năstase cu ocazia semnării contractului de privatizare a SNP Petrom cu grupul austriac OMV. La doar câteva ore de la ceremonia de semnare, președintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, l-a contrazis pe premierul Năstase, spunându-i prin intermediul presei că greșește. „Îmi pare rău, dar îl voi contrazice pe premierul Adrian Năstase. Categoric, greșește. Noi vom conduce compania și o vom face în interesul României. Nu ne vom amesteca în politică. Politicul cu politicul, economia cu economia”, a declarat Ruttenstorfer. Petrom a devenit o companie privată, care își va desfășura relațiile economice strict pe baza criteriilor economice de piață. În ce privește termenii tranzacției, analiștii consideră că prețul obținut pentru Petrom (valoarea tranzacției incluzând majorarea de capital fiind de 1,4-1,5 miliarde euro) este “unul bun”, acesta înscriindu-se în limitele normale estimate.
Astăzi, valoarea veniturilor din vânzări consolidate s-a ridicat la 25,581 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 153% comparativ cu primul semestru din 2021, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate.
Domnule Prim-Ministru, vă adresez următoarea întrebare: De ce a rămas secretizat Contractul de privatizare a companiei Petrom cu OMV? Considerați că românii nu trebuie să cunoască aceste date financiare care i-au sărăcit în fiecare zi în care au plătit facturi la pompa de benzină și la gazele extrase din România și trimise în Austria? Se cunoaște faptul că OMV s-a amestecat în politică în toți acești ani, iar din 2019, până în prezent, a impus la conducerea ministerului Energiei un ministru care se află în conflict de interese având în franciză mai multe benzinării de la această companie. Sunteți de acord cu acest conflict de interese în interiorul Guvernului?
Nu există răspunsuri