Către: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-Ministru al Guvernului României
De la: Doamna Raisa ENACHI, deputat în circumscripția electorală 39, Vaslui
Subiectul întrebării: Scoaterea şi împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale.
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a asigurat românii că: „România are stocuri suficiente de produse agro-alimentare, atât în rezerva de stat, cât și în spații de depozitare de pe filiera producție-comercializare-procesare și nu se pune problema unor noi achiziții”.
Doar că, între timp, în Uniunea Europeană, de fapt, în întreaga lume, s-a declanșat o criză alimentară. Comisia Europeană a intensificat monitorizarea principalelor piețe agricole afectate de război. Statele membre vor avea obligația să notifice Comisiei nivelul lor lunar de stocuri de cereale, semințe oleaginoase, orez și semințe certificate ale acestor produse, care sunt deținute de producători, angrosiști și operatori. Comisia Europeană a lansat și un tablou de indicatori care prezintă statistici actualizate privind prețurile, producția și comerțul cu grâu pentru morărit, porumb, orz, rapiță, ulei de floarea-soarelui și boabe de soia la nivelul UE și la nivel mondial. România, în calitate de țară vecină, ajută Ucraina să trimită cerealele prin sistemul nostru feroviar, prin Portul Galați pe Dunăre până în Portul Constanța, până în prezent, ”4 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat, deja, porturile românești, de la începutul invaziei”, ați declarat la o conferință. De asemenea, ați subliniat faptul că menținerea unității și solidarității europene rămâne un element esențial în articularea unui răspuns adecvat la agresiunea rusă. Vecinii noștri, respectiv Ungaria, au decis să stopeze exportul de cereale, Bulgaria a blocat, neoficial, exportul de cereale, iar Republica Moldova a stopat exporturile de grâu și de zahăr, ulterior și de porumb. România a rămas singura țară din zona Mării Negre care încă mai exportă grâu și porumb autohton în loc să îl cumpărăm pentru asigurarea consumului intern! Deși rezervele de alimente ale statului sunt reduse, Guvernul a luat la data de 16 iunie decizia ca, printr-o Ordonanţa de Urgență, să fie scoase şi împrospătate produsele din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, iar a doua zi a intrat în vigoare!
Domnule Prim-Ministru, vă adresez următoarele întrebări:
- La ce dată ați început procesul de scoatere din rezerve pentru reîmprospătare? Dat fiind faptul că OG nr. 122/1998, art. 9, lit. b) ne spune: „prin dare în consum, fără înlocuirea produselor în anul respectiv, pe baza propunerilor ordonatorului principal de credite, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, urmând a fi completate ulterior”.
- Pe ce perioadă avem asigurate astăzi, rezervele destinate apărării naţionale?
- Care este valoarea de inventar a produselor scoase din rezervă și valoarea contractului de achiziție pentru reîmprospătare?
Nu există răspunsuri