Raisa Enachi – declarație politică – “Modificarea Legii offshore nu aduce beneficii României”

“Modificarea Legii offshore nu aduce beneficii României”

Marţi, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, a fost dezbătut Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

România se confruntă cu o criză energetică, ca urmare a creşterii excesive a preţurilor la gaze şi energie electrică, dar Guvernul nu a reuşit să implementeze măsuri legislative optime pentru reducerea acestor costuri. În concluzie, avem resurse naturale care ne pot satisface cerinţele de consum, dar le vindem pe nimic şi apoi le cumpărăm înapoi la un preţ mult mărit, stabilit de firmele de explorare.

Titularii de acorduri petroliere referitoare la zăcămintele petroliere offshore de mare adâncime şi onshore, precum şi operatorii economici afiliaţi acestora, vor putea comercializa liber hidrocarburile produse din aceste zăcăminte petroliere pe durata acordurilor, la preţurile şi cantităţile stabilite de aceştia, în conformitate cu legislaţia naţională şi cu principiile pieţei libere din UE, conform propunerii de lege de modificare a Legii offshore.

Sub pretextul crizei energetice şi al dobândirii independenţei energetice, a fost iniţiat un act normativ care ne-a făcut dependenţi de societăţile de explorare a gazelor naturale, o metodă de a acorda “facilităţi fiscale” corporaţiilor de explorare a gazelor naturale, care nu vor contribui, sustenabil, cu venituri la bugetul de stat.

România va fi grav afectată de aceste modificări aduse Legii offshore. Pentru început, firmele nu sunt obligate să vândă gaze româneşti pe piaţa internă, în ciuda faptului că legea iniţială prevedea ca 50% din gaze să fie vândute în România. Mai mult, statului îi este interzis să beneficieze de venituri suplimentare dacă preţul de vânzare se încadrează până la 85 lei/MW.

Companiile care exploatează gazele din Marea Neagră vor putea încorpora costuri de până la 40% şi vor putea fi impozitate doar pentru 60% din veniturile majorate, datorită modificărilor legislative care măresc deducerea investiţiilor de la 30% la 40%.

Demararea unui proiect, în forma prezentată de exploatare a gazelor din Marea Neagră ar însemna adâncirea românilor în sărăcie energetică.

România va investi banii pe care îi datorează sub formă de impozit pe profiturile crescute ale companiilor de gaze în extinderea reţelei de distribuţie şi a conexiunilor la reţea, prinzând şi mai mulţi români captivi preţurilor tributare moriştii tranzacţiilor speculative ale burselor de profil generate de interesele de grup ale giganţilor de pe piaţa globală de energie.

AUR se va opune înstrăinării resurselor naturale ale României şi nu va mai tolera ca, poporul român, să mai primească încă o palmă grea pe obrazul său!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]