Raisa Enachi – declarație politică – “Modificarea Legii offshore nu aduce beneficii României”

“Modificarea Legii offshore nu aduce beneficii României”

Marţi, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, a fost dezbătut Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore.

România se confruntă cu o criză energetică, ca urmare a creşterii excesive a preţurilor la gaze şi energie electrică, dar Guvernul nu a reuşit să implementeze măsuri legislative optime pentru reducerea acestor costuri. În concluzie, avem resurse naturale care ne pot satisface cerinţele de consum, dar le vindem pe nimic şi apoi le cumpărăm înapoi la un preţ mult mărit, stabilit de firmele de explorare.

Titularii de acorduri petroliere referitoare la zăcămintele petroliere offshore de mare adâncime şi onshore, precum şi operatorii economici afiliaţi acestora, vor putea comercializa liber hidrocarburile produse din aceste zăcăminte petroliere pe durata acordurilor, la preţurile şi cantităţile stabilite de aceştia, în conformitate cu legislaţia naţională şi cu principiile pieţei libere din UE, conform propunerii de lege de modificare a Legii offshore.

Sub pretextul crizei energetice şi al dobândirii independenţei energetice, a fost iniţiat un act normativ care ne-a făcut dependenţi de societăţile de explorare a gazelor naturale, o metodă de a acorda “facilităţi fiscale” corporaţiilor de explorare a gazelor naturale, care nu vor contribui, sustenabil, cu venituri la bugetul de stat.

România va fi grav afectată de aceste modificări aduse Legii offshore. Pentru început, firmele nu sunt obligate să vândă gaze româneşti pe piaţa internă, în ciuda faptului că legea iniţială prevedea ca 50% din gaze să fie vândute în România. Mai mult, statului îi este interzis să beneficieze de venituri suplimentare dacă preţul de vânzare se încadrează până la 85 lei/MW.

Companiile care exploatează gazele din Marea Neagră vor putea încorpora costuri de până la 40% şi vor putea fi impozitate doar pentru 60% din veniturile majorate, datorită modificărilor legislative care măresc deducerea investiţiilor de la 30% la 40%.

Demararea unui proiect, în forma prezentată de exploatare a gazelor din Marea Neagră ar însemna adâncirea românilor în sărăcie energetică.

România va investi banii pe care îi datorează sub formă de impozit pe profiturile crescute ale companiilor de gaze în extinderea reţelei de distribuţie şi a conexiunilor la reţea, prinzând şi mai mulţi români captivi preţurilor tributare moriştii tranzacţiilor speculative ale burselor de profil generate de interesele de grup ale giganţilor de pe piaţa globală de energie.

AUR se va opune înstrăinării resurselor naturale ale României şi nu va mai tolera ca, poporul român, să mai primească încă o palmă grea pe obrazul său!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va lua parte la protestul organizat de mai multe organizații civice belgiene, care va avea loc joi, 23 mai, începând cu ora 13:30, pe esplanada din fața Parlamentului European. Protestul este îndreptat împotriva cenzurii exercitate de Radioteleviziunea Uniunii Europene (EBU). Contextul […]
Producătorii locali au nevoie de susținere reală din partea autorităților locale. Candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, propune o serie de măsuri care vin în sprijinul comercianților și consumatorilor deopotrivă, prin crearea condițiilor optime de comercializare a produselor agroalimentare. Piața […]
Potrivit lui Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, nu mai există bani pentru a plăti motorina și curentul necesare STB, dar nici pentru salariile angajaților societății. Situația este cauzată de neplata datoriilor de către de către Primăria Municipiului București, care a acumulat datorii uriașe în […]
Cel mai sensibil aspect care necesită o implicare deosebită din partea autoritaților locale este cel al spitalelor botoșănene, pentru care nu de puține ori, am avut dovada clară că se lucrează mai mult împotriva pacienților decât în favoarea acestora! Am ajuns la acestă tristă concluzie după […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. Înaintea acestuia, Claudiu Târziu, președintele Consiliulul Național de Conducere al AUR, le-a adresat participanților câteva cuvinte despre votul din 9 iunie. “Dragi susținători ai Mișcării Naționale […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora […]