Tanasă Dan – declarație politică – “PSD şi PNL, un nou episod al politicii dezastruoase de vânzare a activelor statului”.

“PSD şi PNL, un nou episod al politicii dezastruoase de vânzare a activelor statului”.

De această dată este vorba despre aşa-zisa preluare a acţiunilor de la americanii de la ExxonMobil în cazul concesiunii offshore de gaze Neptun Deep, cea mai mare din sectorul românesc al Mării Negre.

Foarte interesant, din capul locului trebuie amintit că nici nu se anunţase oficial ieşirea Exxon din afacere că, la doar 11 zile după ce devenise ministrul energiei, ministrul Popescu anunţa, pe data de 15 noiembrie 2019, că vrea ca Romgaz să preia participarea Exxon. Aflăm acum că Romgaz a plătit bani grei unei companii de consultanţă doar pentru a şti cum să obţină împrumutul bancar din care să plătească partea Exxon. În 2019, însă, nu a mai fost nevoie de niciun fel de consultanţă: s-a decis iute, pe banii românilor, ce trebuie făcut cu acţiunile Exxon.

România a acordat o concesiune gratuită, cu ani în urmă, americanilor şi austriecilor, iar acum plăteşte bani grei pentru răscumpărare. S-a pierdut şirul preşedinţilor, premierilor, miniştrilor care ne-au tot promis gaze cu nemiluita din Marea Neagră şi bani mulţi la bugetul statului. În loc de asta, ne împrumutăm tot noi să plătim. Iar gaze, oricum, nu vom vedea prea curând.

Când vom şti cu precizie, cu cifre oficiale şi nu din vorbe-n vânt, ce investiţii exacte a făcut Exxon în Marea Neagră pentru a cere asemenea sume ameţitoare? De ce sunt vehiculate cifre atât de diferite, de 250, 500 ori 750 de milioane de dolari? Despre ce poate fi vorba aici? Despre corupţie la nivel înalt? Despre trădarea mizerabilă şi repetată a intereselor naţionale ale statului român? Despre proverbialul mod în care PSD, PNL şi UDMR acţionează intenţionat în contra intereselor naţionale româneşti?

Pentru cei care au uitat, momentul în care Exxon şi OMV i-au prezentat public preşedintelui României, Traian Băsescu, planurile de exploatare a gazelor din Marea Neagră a fost ziua de 9 iunie 2011. Adică acum 11 ani, dragi colegi. Pentru ca lucrurile să meargă repede, Guvernul Boc a decis, în 2011, ca Exxon şi OMV să fie scutite până şi de autorizaţia de construcţie pentru lucrările de foraje şi prospecţiuni submarine. În octombrie 2012, Exxon anunţa investiţii de 1,2 miliarde de dolari în afacerea din Marea Neagră, până în 2014.

S-a scurs de atunci un deceniu. Miliardul şi ceva al Exxon s-a dovedit că există. Doar că el trece din buzunarul nostru în cel al americanilor. Nu s-a dat, ci s-a luat, ca în bancul cu bicicleta sovietică.

Ministrul Popescu a anunţat zilele acestea că primele gaze vor veni la începutul anului 2027, dacă totul merge în grafic. La 16 ani de la anunţarea planurilor de extracţie, în cel mai fericit caz. Tunelul de 50 de kilometri pe sub Marea Mânecii s-a construit, doamnelor şi domnilor, în doar şase ani. Turnul Eiffel în trei ani. Marea piramidă a lui Kheops de la Gizeh s-a construit în circa 20 de ani. Programul spaţial american care a dus omul pe Lună a durat 8 ani. Casa Poporului s-a clădit în 16-17 ani. O exploatare de gaze în mileniul trei, al tehnologiei, se întinde la noi, sub conducerea PSD, PNL şi UDMR, pe o perioadă de la 16 ani în sus, înşirând doi preşedinţi şi 10 prim-miniştri.

Ministrul energiei, liberalul Virgil Popescu, afirma în mod mincinos că prin semnarea contractului dintre ROMGAZ şi ExxonMobil, România a făcut un pas uriaş pentru asigurarea securităţii şi independenţei energetice. Să înţelegem că vom deveni un hub energetic în regiune? Poate, dacă ar exista cu adevărat o strategie energetică a României scrisă de profesionişti patrioţi, dar ea a fost botezată în mod pompos de câţiva ani “asigurarea securităţii şi independenţei energetice”. De fapt, astăzi asistăm la încă o mostră de politicianism abject marca PSD şi PNL, de această dată prin vocea ministrului energiei, care ne minte că vom avea gaze la un preţ acceptabil pentru consumatorul român, când, de fapt, companiile care vor exploata aceste perimetre de gaze naturale vor exporta tot gazul la preţurile pe care le doresc, iar aceste practici trebuie să înceteze prin modificarea Legii offshore, în interesul exclusiv al statului român!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va lua parte la protestul organizat de mai multe organizații civice belgiene, care va avea loc joi, 23 mai, începând cu ora 13:30, pe esplanada din fața Parlamentului European. Protestul este îndreptat împotriva cenzurii exercitate de Radioteleviziunea Uniunii Europene (EBU). Contextul […]
Producătorii locali au nevoie de susținere reală din partea autorităților locale. Candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, propune o serie de măsuri care vin în sprijinul comercianților și consumatorilor deopotrivă, prin crearea condițiilor optime de comercializare a produselor agroalimentare. Piața […]
Potrivit lui Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, nu mai există bani pentru a plăti motorina și curentul necesare STB, dar nici pentru salariile angajaților societății. Situația este cauzată de neplata datoriilor de către de către Primăria Municipiului București, care a acumulat datorii uriașe în […]
Cel mai sensibil aspect care necesită o implicare deosebită din partea autoritaților locale este cel al spitalelor botoșănene, pentru care nu de puține ori, am avut dovada clară că se lucrează mai mult împotriva pacienților decât în favoarea acestora! Am ajuns la acestă tristă concluzie după […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. Înaintea acestuia, Claudiu Târziu, președintele Consiliulul Național de Conducere al AUR, le-a adresat participanților câteva cuvinte despre votul din 9 iunie. “Dragi susținători ai Mișcării Naționale […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora […]