Ringo Dămureanu – declarație politică – “Un nou gest condamnabil, de extremism antiromânesc în Republica Serbia – atacul primarului oraşului Bor la consilierii locali de origine română”.

“Un nou gest condamnabil, de extremism antiromânesc în Republica Serbia – atacul primarului oraşului Bor la consilierii locali de origine română”

Domnule preşedinte,

Domnule ministru de externe,

Stimaţi colegi parlamentari,

Suntem din nou îngrijoraţi de valurile de reacţii xenofobe, extremiste şi antiromâneşti manifestate public la nivel instituţional în ţara vecină şi prietenă, Serbia.

Persoane din conducerea unor instituţii sârbeşti obişnuiesc să atace românii şi să incite la ură împotriva minorităţilor etnice, contrar drepturilor fundamentale ale omului.

Doctorul Predrag Bălaşevici, preşedintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, şi Drăgan Marcovici sunt singurii consilieri locali de origine etnică română din Consiliul Local al Oraşului Bor, regiunea Zajecar, Serbia. Ei au deţinut alternativ, în perioada septembrie 2008 – ianuarie 2010, funcţia de preşedinte al Consiliului Local, respectiv viceprimar.

Într-un eveniment public, o conferinţă de presă ţinută la sediul instituţiei, în iunie 2021, primarul municipalităţii Bor, Aleksandăr Milekici, i-a insultat public pe aceştia, numindu-i “hoţi”, susţinând, fără dovezi, că, în perioada scurtă cât s-au aflat la conducere, ar fi patronat mari nereguli la farmacia fondată de municipalitate, care ar fi ajuns la o datorie de 4 milioane de euro, în final firma fiind lichidată, iar datoria preluată de primărie.

În plus, i-a mai acuzat de distrugerea firmei “Toplana” de distribuţie a agentului termic, aceasta având în prezent datorii de peste 20 de milioane de euro. El a afirmat că din cauza celor doi, Primăria nu mai are bani de investiţii, trebuind să achite datoriile făcute de aceştia.

Cei doi consilieri au aşteptat câteva luni scuze de la edil, apoi l-au acţionat în judecată. Procesul, pe rol la Tribunalul din Bor, bate pasul pe loc, deoarece la primele 3 termene de judecată primarul nu s-a prezentat.

Cum a fost posibil ca insultele să vină după 11 ani şi jumătate de când aceştia nu mai deţin nicio funcţie de conducere? De ce nu au fost făcute într-o dezbatere politică, în care să se poată apăra, ci într-o conferinţă de presă, fără asigurarea dreptului la replică?

Se ştia că cei doi nu au făcut parte din conducerea farmaciei sau a firmei “Toplana” din Bor, şi nici Partidul Neamului Românesc nu a avut membri în conducerea acestora.

Se ştia că în perioada cu pricina, Farmacia Bor nu a prezentat pierderi, iar bilanţul său la finalul anului 2009 a fost pozitiv. Firma de agent termic a înregistrat însă pierderi istorice, de 3,5 milioane de euro, la acea vreme, cu mult mai puţin decât datoria actuală. Pierderile mari au fost însă făcute în ultimii 12 ani, când partidul din care face parte primarul se află la putere în municipalitatea Bor. Atunci, de ce trebuiau atacaţi românii?

România şi Serbia trebuie să condamne şi să respingă cu tărie ura şi extremismul, pentru ca acestea să nu devină fenomen în Serbia.

Iar ca prim pas cerem să se asigure funcţionarea Comitetului interministerial pe tema minorităţilor şi să fie trataţi nediscriminatoriu etnicii români din ţara vecină.

Ringo Dămureanu, deputat AUR de Dolj, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate, membru al Grupului de prietenie cu Republica Serbia.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR
           Cotidianul Haaretz a publicat în ediția de marți, 19 septembrie, un articol în care se afirmă că ministrul român de externe a refuzat să se întâlnească cu Eli Cohen, ministrul de externe al Israelului, după ce acesta ar fi legitimat și încurajat contactul ambasadorului statului […]
Adresată: Domnului Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul interpelării: gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE) […]
Adresată: Doamnei Adriana Constantina COSTESCU, Director general al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Revenire la […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 20/09/2023 Obiectul întrebării: Persoanele aparținând minorității române din Ucraina căzute […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul interpelării: Poliția din Cluj intervine într-un caz de furt de lemn ilegal: confiscare de 189 metri cubi […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 20.09.2023 Obiectul întrebării: Situație problematică privind defrișarea unei păduri pentru finalizarea autostrăzii Vestului Stimate domnule Ministru, O problemă birocratică […]