Ringo Dămureanu – declarație politică – “Un nou gest condamnabil, de extremism antiromânesc în Republica Serbia – atacul primarului oraşului Bor la consilierii locali de origine română”.

“Un nou gest condamnabil, de extremism antiromânesc în Republica Serbia – atacul primarului oraşului Bor la consilierii locali de origine română”

Domnule preşedinte,

Domnule ministru de externe,

Stimaţi colegi parlamentari,

Suntem din nou îngrijoraţi de valurile de reacţii xenofobe, extremiste şi antiromâneşti manifestate public la nivel instituţional în ţara vecină şi prietenă, Serbia.

Persoane din conducerea unor instituţii sârbeşti obişnuiesc să atace românii şi să incite la ură împotriva minorităţilor etnice, contrar drepturilor fundamentale ale omului.

Doctorul Predrag Bălaşevici, preşedintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, şi Drăgan Marcovici sunt singurii consilieri locali de origine etnică română din Consiliul Local al Oraşului Bor, regiunea Zajecar, Serbia. Ei au deţinut alternativ, în perioada septembrie 2008 – ianuarie 2010, funcţia de preşedinte al Consiliului Local, respectiv viceprimar.

Într-un eveniment public, o conferinţă de presă ţinută la sediul instituţiei, în iunie 2021, primarul municipalităţii Bor, Aleksandăr Milekici, i-a insultat public pe aceştia, numindu-i “hoţi”, susţinând, fără dovezi, că, în perioada scurtă cât s-au aflat la conducere, ar fi patronat mari nereguli la farmacia fondată de municipalitate, care ar fi ajuns la o datorie de 4 milioane de euro, în final firma fiind lichidată, iar datoria preluată de primărie.

În plus, i-a mai acuzat de distrugerea firmei “Toplana” de distribuţie a agentului termic, aceasta având în prezent datorii de peste 20 de milioane de euro. El a afirmat că din cauza celor doi, Primăria nu mai are bani de investiţii, trebuind să achite datoriile făcute de aceştia.

Cei doi consilieri au aşteptat câteva luni scuze de la edil, apoi l-au acţionat în judecată. Procesul, pe rol la Tribunalul din Bor, bate pasul pe loc, deoarece la primele 3 termene de judecată primarul nu s-a prezentat.

Cum a fost posibil ca insultele să vină după 11 ani şi jumătate de când aceştia nu mai deţin nicio funcţie de conducere? De ce nu au fost făcute într-o dezbatere politică, în care să se poată apăra, ci într-o conferinţă de presă, fără asigurarea dreptului la replică?

Se ştia că cei doi nu au făcut parte din conducerea farmaciei sau a firmei “Toplana” din Bor, şi nici Partidul Neamului Românesc nu a avut membri în conducerea acestora.

Se ştia că în perioada cu pricina, Farmacia Bor nu a prezentat pierderi, iar bilanţul său la finalul anului 2009 a fost pozitiv. Firma de agent termic a înregistrat însă pierderi istorice, de 3,5 milioane de euro, la acea vreme, cu mult mai puţin decât datoria actuală. Pierderile mari au fost însă făcute în ultimii 12 ani, când partidul din care face parte primarul se află la putere în municipalitatea Bor. Atunci, de ce trebuiau atacaţi românii?

România şi Serbia trebuie să condamne şi să respingă cu tărie ura şi extremismul, pentru ca acestea să nu devină fenomen în Serbia.

Iar ca prim pas cerem să se asigure funcţionarea Comitetului interministerial pe tema minorităţilor şi să fie trataţi nediscriminatoriu etnicii români din ţara vecină.

Ringo Dămureanu, deputat AUR de Dolj, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate, membru al Grupului de prietenie cu Republica Serbia.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]