Cunoaştem faptul că, consumul de energie este inerent în aproape toate tipurile de activitate economică umană: încălzirea caselor, gătitul, mişcarea vehiculelor, industrie, producţia agricolă şi altele. Dezvoltarea diferitelor tipuri de energie la scară globală a dus la o creştere fără precedent a nivelului de trai. Oamenii de astăzi sunt, practic, dependenţi de energie. De aceea conservarea energiei poate fi considerată o soluţie raţională. Această energie ar trebui să devină o prioritate în strategia de dezvoltare a ţării, deoarece rezervele surselor de energie tradiţionale sunt limitate.
Mai jos vin cu exemplul Termocentralei Mintia în care, după ce au fost investiţi în retehnologizare cel puţin 150 de milioane de euro, Guvernul a vândut-o pentru 91 de milioane de euro, în cadrul celei de-a patra licitaţii publice care a avut loc în data de 26 august anul curent la sediul administratorului judiciar, plată ce nu acoperă nici măcar costul fierului vechi în unitate. La licitaţie a participat un singur ofertant, iar acesta a fost un reprezentant al Mass Global Energy Rom, o companie înfiinţată special pentru această tranzacţie.
Ştim cu toţii, stimaţi colegi, că achiziţionarea activelor unei companii falimentare este cea mai ieftină opţiune. Suntem încă nedumeriţi de ce banii din Fondul de modernizare nu au putut fi folosiţi pentru a transforma termocentrala într-un proiect prietenos cu mediul.
Este de neconceput ca în plină criză energetică instalaţii industriale să fie închise sau vândute fără a fi înlocuite.
Una dintre cele mai proaste aşa-zise afaceri, pe care statul le-a făcut vreodată, este vânzarea centralei electrice de la Mintia, care are loc chiar înainte de începerea unei ierni, sub semnul ameninţător al crizei energetice.
Centrala Mintia-Deva, una dintre cele mai mari şi mai importante termocentrale din ţară, a fost vândută unor arabo-iordaniano-irakiano-kurzi. Oare ne aşteptăm să modernizeze ei compania pentru noi, românii? Sigur că nu!
Ani de zile, termocentrala s-a aflat într-o parodie a domnului Virgil Popescu, cu soluţii întârziate şi eşuate constant în timp, cu neglijarea drepturilor şi obligaţiilor colective de muncă ale angajaţilor.
Fără pic de scrupule, Virgil Popescu susţine că centrala de la Mintia va fi dotată cu instalaţii pe gaz care vor produce energie şi, în acelaşi timp, vor reduce emisiile poluante. Omite să menţioneze că instalaţiile vor fi construite de Romgaz, firmă cu 75% acţionariat de stat, deci pe banii noştri.
Vânzarea Termocentralei Mintia nu este recomandată, iar conversia la o centrală pe gaz este inutilă; este doar o manevră pentru a mai scoate nişte bani din vistieria ţării.
Ministrul Popescu trebuie oprit să fure tot bugetul ţării!
Nu există răspunsuri