“Ştergerea datoriilor la bugetul de stat a companiilor din industria de apărare”
Ca urmare a Ordonanţei de urgenţă nr. 45/2022 privind unele măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria naţională de apărare, emisă de Guvern în luna aprilie, ANAF a anunţat, printr-un comunicat, că pregăteşte un ordin pentru ştergerea datoriilor a 10 companii care îşi desfăşurau activitatea în acest domeniu. Este vorba de 106 milioane lei, datorii acumulate de acestea până la data de 31 martie 2022.
Motivul invocat de Guvern pentru anularea obligaţiilor fiscale şi bugetare – impozite, taxe, contribuţii sociale, sume datorate către bugetul consolidat – este protejarea interesului naţional, prin evitarea intrării în faliment a acestor operatori economici, mai ales dacă avem în vedere situaţia geopolitică actuală din zonă.
Este regretabil că aceste companii – dintr-un domeniu atât de important, cum este cel al securităţii şi apărării naţionale – au ajuns în situaţia de a acumula datorii la bugetul de stat.
Nici măcar în domenii strategice guvernanţii nu pot asigura un management performant? Sunt de acord cu faptul că acum, când la graniţă există un conflict militar, este nevoie de întărirea capacităţii de apărare a ţării prin protejarea operatorilor economici de interes strategic. Suntem de acord cu faptul că ele trebuie susţinute de către statul român, în scopul revigorării lor economice, chiar şi prin încheierea unor parteneriate tehnologice cu companii străine, cum a fost cel iniţiat prin Memorandumul semnat în luna mai 2022 între Compania Naţională Romarm S.A., Electromecanica S.A. şi Raytheon Missiles & Defense.
În baza acestei iniţiative, Electromecanica Ploieşti şi Raytheon vor fabrica, în România, rachete interceptoare SkyCeptor. Parteneriatul este benefic pentru industria de apărare nu doar din perspectiva posibilităţii ca Armata română să beneficieze de dotare din producţia internă, şi nu prin achiziţii de la coloşii din industria de armament ale altor state, dar şi din perspectiva creării premiselor de relansare a exportului de armament de producţie românească.
Îmi exprim speranţa că această decizie nu reprezintă un demers premergător vânzării acestor companii, aşa cum ne-au obişnuit guvernanţii din ultimii 32 de ani: înainte de vânzarea unei companii de stat se recurge la ştergerea datoriilor, prejudiciind astfel bugetului de stat.
Nu există răspunsuri