Această zi a fost desemnată de către UNESCO pentru a marca semnarea, în 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966) şi „Recomandarea privind învăţământul superior” (1997), principalele documente de referinţă privind cadrele didactice la nivel internaţional.
Rolul profesorului rămâne mereu în prim plan formării personalităţii elevilor. Dascălul rămâne, alături de familie, principalul factor modelator al personalităţii elevilor. Totul porneşte de la Educaţie!
Dacă educaţie nu e, nimic nu e!Situaţia actuală a României, sub aspectul actului educaţional este însă gravă. Chiar dacă în anul şcolar 2019-2020 am avut cea mai mare rată de absolvire din ultimii 5 ani, totodată am avut şi cel mai mic număr de elevi şi studenţi înscrişi într-o formă de învăţământ, potrivit datelor INS. S-a pus în aplicare Programul „A doua şansă” pentru învăţământul secundar inferior, care are drept scop sprijinirea persoanelor cu vârsta de peste 14 ani care nu au finalizat învăţământul gimnazial, astfel încât acestea să îşi poată completa şi finaliza educaţia de bază din cadrul învăţământului obligatoriu. Foarte bine, dar ştiţi că peste două sute de mii de români nu au absolvit nici o formă de învăţământ?
Datele apar în contextul în care, în anul 2020, de la vârful Ministerului Educaţiei au fost transmise mesaje de relaxare a evaluării şi notării elevilor şi studenţilor. În anul 2020 au fost înregistrate cele mai multe note de 10 la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională, iar ratele de promovare au fost şi ele dintre cele mai mari din ultimii ani. Dar să nu uităm că anul şcolar trecut au fost unul triplu electoral. În anul 2019, luna noiembrie, au avut loc alegerile prezidenţiale, în septembrie 2020 au avut loc alegerile locale, şi alegerile parlamentare în decembrie, iar „România Educată” a preşedintelui Klaus Iohannis trebuia să arate bine în cifre. În realitate nu mai conta!
Responsabilitatea executivă a preşedintelui şi Guvernului sunt vorbe în vânt! Ne trebuie, în România, un învăţământ modern, nu cu toaletă în fundul curţii! Ar merge preşedintele Iohannis să participe la deschiderea anului şcolar şi să prezinte Proiectul „România Educată” la o asemenea şcoală? Să ştiţi, domnule preşedinte, că în Vaslui avem asemenea şcoli. Vă invităm în vizită, chiar dacă nu avem încă teren de golf!
Nu există răspunsuri