Astăzi, doamna deputat a depus în scris, la Camera Deputaţilor, declaraţia politică pe subiectul generaţia tânără, cea mai valoroasă resursă.
Doamna deputat Raisa Enachi a declarat că procesul de globalizare aflat în plină derulare creează atât noi oportunităţi cât şi noi ameninţări în ceea ce ţine de dezvoltarea societăţilor umane dar reprezintă şi un pericol în păstrarea suveranităţii naţionale a statelor. Din păcate, apare şi problema modului de conservare a statului naţional, a identităţii şi specificului culturii româneşti. Globalizarea deschide accesul la informaţie, la cultura altor popoare, la piaţa de capital, la tehnologii moderne, produse inovatoare şi stimulează competitivitatea. În acelaşi timp, globalizarea duce la o schimbare a ordinii mondiale, la limitarea suveranităţii naţionale prin implicarea unor entităţi globale în schimbarea cursului politicilor naţionale la nivel economic şi social.
Economia şi societatea din ţările dezvoltate devin din ce în ce mai creative, ca urmare, economia acestor ţări devine la rândul ei competitivă datorită ideilor inovatoare din diferite domenii de activitate. Capitalul uman devine principala sursă de dezvoltare a economiei mondiale. Succesul ţărilor va depinde de calitatea cetăţenilor, starea intelectuală, spirituală şi morală a acestora.
Doamna deputat a menţionat faptul că Guvernul României este moral şi instituţional responsabil să adopte, de urgenţă, o strategie care să vizeze extinderea oportunităţilor de creştere optimă a capitalului uman iar accentul ar trebui pus în special asupra generaţiei tinere, facilitându-le accesul la servicii publice şi programe de formare în perioada adolescenţei cât şi dezvoltarea capacităţii de a lua decizii asumate. Strategia statului trebuie să privească tineretul ca pe un subiect activ de transformare a societăţii, ca pe un motor al dezvoltării şi conducerii ţării. Generaţia tânără este cea mai valoroasă resursă umană pentru creşterea economică şi a bunăstării viitoarelor generaţii.
Doamna deputat susţine propunerea de înfiinţare a unei reţele europene care să ofere consultanţă gratuită tinerilor, în urma cărora aceştia vor fi direcţionaţi către cele mai adecvate soluţii de dezvoltare personală şi profesională. În ţări precum România, unde soluţiile nu sunt întotdeauna disponibile, reţeaua ar putea ajuta la schimbul de bune practici şi la dezvoltarea competenţelor personalului la nivel naţional. O problemă predominantă este cât de dificil va fi pentru generaţia tânără să primească informaţii despre aceste oportunităţi, iar colectarea şi oferirea tuturor resurselor care le pot fi accesibile trebuie să fie prioritare.
Nu există răspunsuri