Raisa Enachi – declarație politică – Generaţia tânără, cea mai valoroasă resursă.

Procesul de globalizare aflat în plină derulare creează atât noi oportunități cât și noi amenințări în ceea ce ține de dezvoltarea societăților umane dar reprezintă și un pericol în păstrarea suveranității naționale a statelor. Din păcate, apare și problema modului de conservare a statului național, a identității și specificului culturii românești. Globalizarea deschide accesul la informație, la cultura altor popoare, la piața de capital, la tehnologii moderne, produse inovatoare și stimulează competitivitatea. În același timp, globalizarea duce la o schimbare a ordinii mondiale, la limitarea suveranității naționale prin implicarea unor entități globale în schimbarea cursului politicilor naționale la nivel economic și social.

Cele mai mari beneficii generate de globalizare le dețin țările deja cu economii consolidate, costurile fiind totuși suportate de majoritatea țărilor care au aderat la UE după anii 90, dar și de țările care sunt în curs de dezvoltare, printre ele numărându-se și România.

Economia și societatea din țările dezvoltate devin din ce în ce mai creative, ca urmare, economia acestor țări devine la rândul ei competitivă datorită ideilor inovatoare din diferite domenii de activitate. Capitalul uman devine principala sursă de dezvoltare a economiei mondiale. Succesul țărilor va depinde de calitatea cetățenilor, starea intelectuală, spirituală și morală a acestora.

Experiența ultimelor decenii demonstrează că într-o lume în schimbare rapidă, reușesc să se dezvolte doar țările care se pot adapta la timp, țările care pot să acumuleze informația eficient, să o canalizeze eficient în potențial de inovare prin dezvoltarea optimă a capitalului uman. Iar, principalul vector de generare plus valoare a acestor deziderate este tineretul.

Guvernul României este moral și instituțional responsabil, de urgență, să adopte o strategie care să vizeze extinderea oportunităților de creștere optimă a capitalului uman iar accentul ar trebui pus în special asupra celor tineri, facilitându-le accesul la servicii publice și programe de formare în perioada adolescenței cât și dezvoltarea capacității de a lua decizii asumate Strategia statului trebuie să privească tineretul ca pe un subiect activ de transformare a societății, ca pe un motor al dezvoltării și conducerii țării. Generația tânără este cea mai valoroasă resursă umană pentru creșterea economică și a bunăstării viitoarelor generații. 

Educația generațiilor actuale și viitoare trebuie menținută ca o prioritate de vârf. Generația tânără are nevoie, în special, să fie apreciată obiectiv după competențe și nu după interese de grup. Statul trebuie să participe activ la formarea tineretului ca o personalitate independentă cu perspective pozitive, pentru a ajunge la rezultatele dorite. Strategia trebuie dezvoltată prin dezbateri publice extinse, printre tineri. În tot acest timp, să pregătim mecanismul de implicare activă a instituțiilor de la nivel guvernamental prin dialog deschis și structurat. Această strategie trebuie să prevadă și mecanisme pentru a oferi „feedback” între autoritățile publice care vor pune în aplicare politica pentru tineret și tineri, ceea ce va permite ajustări în timp util în conformitate cu societatea în schimbare, interesele și nevoile moderne ale tinerilor.

Este de susținut propunerea de înființare a unei rețele europene care să ofere consultații gratuite pentru sănătate mintală a tinerilor, în urma cărora aceștia vor fi direcționați către cele mai adecvate soluții de dezvoltare personală și profesională. În țări precum România, unde soluțiile nu sunt întotdeauna disponibile, rețeaua ar putea ajuta la schimbul de bune practici și la dezvoltarea competențelor personalului la nivel național.

În următorii ani, poziția tinerilor în societatea românească trebuie să fie supusă unei schimbări fundamentale care vor fi dictate de o serie de provocări interne și mondiale.

O problemă predominantă este cât de dificil va fi pentru generația tânără să primească informații despre aceste oportunități, iar colectarea și oferirea tuturor resurselor care le pot fi accesibile trebuie să fie prioritate.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]