Raisa Enachi – declarație de presă – Familia – principala valoare a societăţii.

Familia este casa noastră în care se cresc copiii, cele mai importante tradiţii morale şi spirituale ale poporului nostru sunt transmise din generaţie în generaţie, unde învăţăm iubirea, respectul şi asistenţa reciprocă.

În fiecare zi înţelegem din ce în ce mai clar că spiritualitatea înaltă este cheia fidelităţii, iubirii şi bunătăţii familiei. În formarea acestei calităţi remarcabile, statul primeşte sprijinul deplin al Patriarhiei Române.

Viaţa unei persoane începe cu familia, aici se formează ca cetăţean. Familia este o sursă de iubire, respect, solidaritate şi afecţiune, ceva pe care se construieşte orice societate civilizată, fără de care o persoană nu poate exista. Familia, ca element principal al societăţii, a fost şi rămâne gardianul valorilor umane, al culturii şi al continuităţii istorice a generaţiilor, un factor de stabilitate şi dezvoltare. Datorită familiei, statul se întăreşte şi se dezvoltă, bunăstarea oamenilor creşte. În orice moment, dezvoltarea ţării a fost judecată după poziţia familiei în societate şi a statului în raport cu aceasta.

Ziua Internaţională a Familiei a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în 1993. Înfiinţarea acestei zile îşi propune să atragă atenţia publicului ţărilor asupra numeroaselor probleme ale familiei. Potrivit Secretarului General al ONU, atunci când drepturile fundamentale ale unei familii sunt încălcate, unitatea întregii familii umane din care fac parte este ameninţată.

Ideea înfiinţării acestei sărbători a apărut cu mult timp în urmă: în 1989, dorind să atragă atenţia publicului din diferite ţări asupra problemelor familiei, Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 1994 anul Internaţional al Familiei. La 20 septembrie 1993, Adunarea a adoptat o rezoluţie conform căreia, din 1994, 15 mai este sărbătorită anual ca Ziua Internaţională a Familiei.

Prin stabilirea acestei zile, Centrul ONU pentru Ziua Familiei şi-a propus ca celebrarea Zilei la nivel naţional să promoveze prezentarea de proiecte orientate spre familie, discuţii pe probleme de familie, conferinţe şi festivaluri.

La data de 10 mai a.c. am participat la conferinţa „Familia Românească în 2022”, organizată de Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, fiind secretar al acestei comisii. Discuţiile s-au conturat în jurul pilonului de bază al unei societăţii şi anume familia.

O familie puternică şi prietenoasă este unitatea de bază a societăţii, dar de obicei nu poate exista fără anumite valori unice. Acestea sunt diverse reguli şi idealuri morale după care trăieşte fiecare membru, încercând să nu le încalce niciodată. Familia reprezintă fundamentul societăţii, iar puterea ei este esenţială pentru capacitatea noastră de a face faţă provocărilor.

Fiecare dintre noi cunoaşte vechiul proverb: „Părinţii nu-i alegi niciodată”. Părinţi, bunici, mătuşi şi unchi, nepoate şi nepoţi – aceştia sunt oamenii cu care eşti legat prin sânge. Prin natura lor, aceste legături sunt indestructibile şi nicio putere nu le poate rupe. Simţim că suntem strâns legaţi de rude şi comunicăm cu ei altfel, decât cu alţi oameni. Relaţiile bune dintre părinţi şi copii au un impact pozitiv asupra formării cuprinzătoare a personalităţii. Tradiţiile de familie întăresc aceste relaţii şi le sporesc influenţa asupra copiilor. Scopul lor în societatea umană rămâne neschimbat: ei sunt chemaţi să servească la întărirea legăturilor şi relaţiilor de familie şi rudenie şi pentru a transfera valori culturale.

În timp ce onorăm familiile şi numeroasele lor contribuţii la societate, îndemn guvernele să creeze cadre de sprijin pentru toate familiile prin punerea în aplicare a unor politici care să permită părinţilor să echilibreze sarcinile de acasă şi de la locul de muncă, precum şi prin politici de locuinţe, educaţie şi sprijin social.

Fiecare familie contează şi fiecare familie este egală. An de an, vor apărea noi familii, se vor naşte copii doriti, iar acest lanţ viu de pe pământul românesc nu se va rupe niciodată!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]