Raisa Enachi – declarație de presă – Familia – principala valoare a societăţii.

Familia este casa noastră în care se cresc copiii, cele mai importante tradiţii morale şi spirituale ale poporului nostru sunt transmise din generaţie în generaţie, unde învăţăm iubirea, respectul şi asistenţa reciprocă.

În fiecare zi înţelegem din ce în ce mai clar că spiritualitatea înaltă este cheia fidelităţii, iubirii şi bunătăţii familiei. În formarea acestei calităţi remarcabile, statul primeşte sprijinul deplin al Patriarhiei Române.

Viaţa unei persoane începe cu familia, aici se formează ca cetăţean. Familia este o sursă de iubire, respect, solidaritate şi afecţiune, ceva pe care se construieşte orice societate civilizată, fără de care o persoană nu poate exista. Familia, ca element principal al societăţii, a fost şi rămâne gardianul valorilor umane, al culturii şi al continuităţii istorice a generaţiilor, un factor de stabilitate şi dezvoltare. Datorită familiei, statul se întăreşte şi se dezvoltă, bunăstarea oamenilor creşte. În orice moment, dezvoltarea ţării a fost judecată după poziţia familiei în societate şi a statului în raport cu aceasta.

Ziua Internaţională a Familiei a fost instituită de Adunarea Generală a ONU în 1993. Înfiinţarea acestei zile îşi propune să atragă atenţia publicului ţărilor asupra numeroaselor probleme ale familiei. Potrivit Secretarului General al ONU, atunci când drepturile fundamentale ale unei familii sunt încălcate, unitatea întregii familii umane din care fac parte este ameninţată.

Ideea înfiinţării acestei sărbători a apărut cu mult timp în urmă: în 1989, dorind să atragă atenţia publicului din diferite ţări asupra problemelor familiei, Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 1994 anul Internaţional al Familiei. La 20 septembrie 1993, Adunarea a adoptat o rezoluţie conform căreia, din 1994, 15 mai este sărbătorită anual ca Ziua Internaţională a Familiei.

Prin stabilirea acestei zile, Centrul ONU pentru Ziua Familiei şi-a propus ca celebrarea Zilei la nivel naţional să promoveze prezentarea de proiecte orientate spre familie, discuţii pe probleme de familie, conferinţe şi festivaluri.

La data de 10 mai a.c. am participat la conferinţa „Familia Românească în 2022”, organizată de Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, fiind secretar al acestei comisii. Discuţiile s-au conturat în jurul pilonului de bază al unei societăţii şi anume familia.

O familie puternică şi prietenoasă este unitatea de bază a societăţii, dar de obicei nu poate exista fără anumite valori unice. Acestea sunt diverse reguli şi idealuri morale după care trăieşte fiecare membru, încercând să nu le încalce niciodată. Familia reprezintă fundamentul societăţii, iar puterea ei este esenţială pentru capacitatea noastră de a face faţă provocărilor.

Fiecare dintre noi cunoaşte vechiul proverb: „Părinţii nu-i alegi niciodată”. Părinţi, bunici, mătuşi şi unchi, nepoate şi nepoţi – aceştia sunt oamenii cu care eşti legat prin sânge. Prin natura lor, aceste legături sunt indestructibile şi nicio putere nu le poate rupe. Simţim că suntem strâns legaţi de rude şi comunicăm cu ei altfel, decât cu alţi oameni. Relaţiile bune dintre părinţi şi copii au un impact pozitiv asupra formării cuprinzătoare a personalităţii. Tradiţiile de familie întăresc aceste relaţii şi le sporesc influenţa asupra copiilor. Scopul lor în societatea umană rămâne neschimbat: ei sunt chemaţi să servească la întărirea legăturilor şi relaţiilor de familie şi rudenie şi pentru a transfera valori culturale.

În timp ce onorăm familiile şi numeroasele lor contribuţii la societate, îndemn guvernele să creeze cadre de sprijin pentru toate familiile prin punerea în aplicare a unor politici care să permită părinţilor să echilibreze sarcinile de acasă şi de la locul de muncă, precum şi prin politici de locuinţe, educaţie şi sprijin social.

Fiecare familie contează şi fiecare familie este egală. An de an, vor apărea noi familii, se vor naşte copii doriti, iar acest lanţ viu de pe pământul românesc nu se va rupe niciodată!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a adoptat la Congresul Extraordinar desfășurat sâmbătă la Alba Iulia rezoluția prin care s-a decis continuarea și extinderea Caravanei Medicale în 2024, luând măsuri semnificative pentru a acoperi un număr mai mare de zone defavorizate și pentru a facilita accesul la […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își propune să sprijine producătorii autohtoni și afacerile românești prin implementarea unor politici economice care să promoveze dezvoltarea și prosperitatea în interiorul țării. În acest sens, în cadrul Congresului Extraordinar din 2 decembrie desfășurat la Alba Iulia a fost adoptată „Strategia […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat sâmbătă, 2 decembrie, Congresul Extraordinar al partidului în cadrul căruia au fost adoptate o serie de rezoluții și au fost completate structurile de conducere ale partidului. La eveniment au participat 555 de delegați din toate județele țării. În cadrul […]
Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]