Raisa Enachi – declarație de presă – „Drepturile omului, eliminarea violenţei împotriva femeilor şi simboluri protejate”.

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, în colaborare cu Crucea Roşie Română, am organizat dezbaterea cu tema „Drepturile omului, eliminarea violenţei împotriva femeilor şi simboluri protejate”.

Iniţiativa marchează Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, demarată de ONU, care cuprinde 16 zile de activism pentru eliminarea violenţei împotriva femeii, acţiune ce a început pe 25 noiembrie şi se încheie pe 10 decembrie de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.


Femeile din întreaga lume se confruntă zilnic cu diverse forme de violenţă, de la agresiune fizică, violenţă domestică, până la hărţuire. Aceste manifestări reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului, având cauze complexe, de la educaţie deficitară şi perpetuarea modelelor familiale toxice, până la dorinţa de control şi dominare.


Cifrele alarmante din România, unde femeile reprezintă cea mai mare parte din cazurile de violenţă fizică în familie, indică o problemă ce nu poate fi ignorată. Aceasta nu este doar o chestiune particulară, ci afectează întreaga societate şi necesită acţiune imediată şi susţinută, atât la nivel legislativ, cât şi social.
Victimele violenţei domestice merită acces la sprijin şi protecţie. Adăposturile subvenţionate de stat sunt insuficiente, iar plângerile adresate autorităţilor sunt adesea ignorate. Reînfiinţarea şi consolidarea instituţiilor specializate, revizuirea legislaţiei pentru a oferi un cadru solid de protecţie şi siguranţa acestor femei să fie garantată.


Dispunem de politici adoptate pentru a combate violenţa împotriva femeilor, inclusiv legislaţie specifică şi protecţie juridică, ordine de protecţie, centre de asistenţă specializate, linii telefonice de urgenţă şi programe educaţionale. Cu toate acestea, sunt încă provocări de depăşit, precum nevoia de educaţie şi conştientizare a fenomenului violenţei, organizarea de campanii naţionale mai eficiente, formarea adecvată a profesioniştilor din diferite domenii şi colaborarea internaţională pentru schimbul de bune practici.


De asemenea, s-a discutat despre importanţa respectării legii în ceea ce priveşte protejarea emblemei de Cruce Roşie, simbol universal ce conferă protecţie în vreme de pace sau de război, pentru a ocroti şi pentru a salva vieţi.


În calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, este de datoria mea să fiu glasul celor ce nu pot să se facă auziţi, să fiu protecţia celor ce se simt vulnerabili şi să fiu susţinerea celor ce trăiesc într-un climat de frică şi abuz. Lupta împotriva violenţei domestice nu este doar un deziderat moral sau politic, ci o responsabilitate umană profundă.


Important este angajamentul nostru colectiv în eradicarea violenţei împotriva femeilor. Să contribuim fiecare la transformarea societăţii noastre într-un loc în care fiecare persoană, să trăiască în siguranţă şi demnitate.


Printre participanţi s-au numărat oficialităţi precum membri ai Parlamentului, reprezentanţi ai Guvernului şi instituţiilor guvernamentale, reprezentanţi ai Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, reprezentanţi ai asociaţiilor neguvernamentale. Doamna Alina Bratu, fondator al Asociaţiei Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză, a avut un aport semnificativ, sprijinind cauze atât de nobile alături de Crucea Roşie Română.


Colaborarea şi schimbul de idei dintre reprezentanţii diverselor domenii au contribuit esenţial la aducerea în discuţie a unor perspective bogate şi soluţii inovatoare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Europarlamentarul Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Parlamentul European și Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor vizitează în cursul acestei săptămâni mai multe județe din sudul țării afectate de seceta severă din acest an și de pesta micilor rumegătoare. Scopul turneului este […]
Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, a lansat un manifest pentru salvarea sistemului de educație din România. În prima zi a noului an școlar, eurodeputatul Claudiu Târziu solicită Ministerului Educației elaborarea unei strategii de combatere a analfabetismului la nivel […]
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare. În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească […]
Astăzi, în jur de 3 milioane de elevi au început școala, dintre care 180.000 de elevi au început clasa Pregătitoare, fiecare dintre aceștia având propriile vise și aspirații privind viitorul lor de oameni mari, năzuințe pe care statul român ar fi trebuit să le susțină cu […]
În calitate de europarlamentar român și de membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, merg pe teren să discut cu agricultorii despre seceta catastrofală de anul acesta și dezastrul provocat de pesta oilor. Trebuie să identificăm și să aplicăm rapid soluțiile de […]
“Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei. Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le […]