Raisa Enachi – declarație de presă – „Drepturile omului, eliminarea violenţei împotriva femeilor şi simboluri protejate”.

În calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a Camerei Deputaţilor, în colaborare cu Crucea Roşie Română, am organizat dezbaterea cu tema „Drepturile omului, eliminarea violenţei împotriva femeilor şi simboluri protejate”.

Iniţiativa marchează Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, demarată de ONU, care cuprinde 16 zile de activism pentru eliminarea violenţei împotriva femeii, acţiune ce a început pe 25 noiembrie şi se încheie pe 10 decembrie de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.


Femeile din întreaga lume se confruntă zilnic cu diverse forme de violenţă, de la agresiune fizică, violenţă domestică, până la hărţuire. Aceste manifestări reprezintă grave încălcări ale drepturilor omului, având cauze complexe, de la educaţie deficitară şi perpetuarea modelelor familiale toxice, până la dorinţa de control şi dominare.


Cifrele alarmante din România, unde femeile reprezintă cea mai mare parte din cazurile de violenţă fizică în familie, indică o problemă ce nu poate fi ignorată. Aceasta nu este doar o chestiune particulară, ci afectează întreaga societate şi necesită acţiune imediată şi susţinută, atât la nivel legislativ, cât şi social.
Victimele violenţei domestice merită acces la sprijin şi protecţie. Adăposturile subvenţionate de stat sunt insuficiente, iar plângerile adresate autorităţilor sunt adesea ignorate. Reînfiinţarea şi consolidarea instituţiilor specializate, revizuirea legislaţiei pentru a oferi un cadru solid de protecţie şi siguranţa acestor femei să fie garantată.


Dispunem de politici adoptate pentru a combate violenţa împotriva femeilor, inclusiv legislaţie specifică şi protecţie juridică, ordine de protecţie, centre de asistenţă specializate, linii telefonice de urgenţă şi programe educaţionale. Cu toate acestea, sunt încă provocări de depăşit, precum nevoia de educaţie şi conştientizare a fenomenului violenţei, organizarea de campanii naţionale mai eficiente, formarea adecvată a profesioniştilor din diferite domenii şi colaborarea internaţională pentru schimbul de bune practici.


De asemenea, s-a discutat despre importanţa respectării legii în ceea ce priveşte protejarea emblemei de Cruce Roşie, simbol universal ce conferă protecţie în vreme de pace sau de război, pentru a ocroti şi pentru a salva vieţi.


În calitate de preşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, este de datoria mea să fiu glasul celor ce nu pot să se facă auziţi, să fiu protecţia celor ce se simt vulnerabili şi să fiu susţinerea celor ce trăiesc într-un climat de frică şi abuz. Lupta împotriva violenţei domestice nu este doar un deziderat moral sau politic, ci o responsabilitate umană profundă.


Important este angajamentul nostru colectiv în eradicarea violenţei împotriva femeilor. Să contribuim fiecare la transformarea societăţii noastre într-un loc în care fiecare persoană, să trăiască în siguranţă şi demnitate.


Printre participanţi s-au numărat oficialităţi precum membri ai Parlamentului, reprezentanţi ai Guvernului şi instituţiilor guvernamentale, reprezentanţi ai Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, reprezentanţi ai asociaţiilor neguvernamentale. Doamna Alina Bratu, fondator al Asociaţiei Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză, a avut un aport semnificativ, sprijinind cauze atât de nobile alături de Crucea Roşie Română.


Colaborarea şi schimbul de idei dintre reprezentanţii diverselor domenii au contribuit esenţial la aducerea în discuţie a unor perspective bogate şi soluţii inovatoare.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]