Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministrul Guvernului României,
Domnul Sorin Mihai GRINDEANU, ministrul transporturilor și
infrastructurii
De la: Domnul Dumitru-Viorel Focșa, Deputat în circumscripția electorală 14 Constanța
Subiectul întrebării: Ordonanța austerității și spitalele din România
Domnule prim-ministru,
Domnule ministru,
Ca de obicei, în situații premergătoare crizelor ori chiar în situații de criză – cum se prefigurează a fi și următorul an – tot oamenii de rând plătesc pentru incompetența politicienilor, e îndeajuns să ne gândim la tăierea salariilor de sub guvernarea Boc, când milioane de români abia iși duceau traiul de pe o zi pe alta, în timp ce la nivelul aparatului guvernamental și în lumea politică cheltuielile și biznisurile făcute din bani publici n-au fost afectate, din contră.
Cam așa se întâmplă, astăzi, și cu celebra Ordonanță afectează întreg sistemul medical românesc și, implicit, pacienții – operații amânate, tratamente întârziate, angajări blocate, sunt doar câteva exemple din multele care au repercusiuni grave asupra stării de sănătate publică!
Prin urmare, domnule prim ministru, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți următoarelor întrebări:
1.Câte operații au fost amânate în spitalele din România din cauza efectelor negative ale Ordonanței austerității? Vă rog să îmi prezentați situația defalcat, pentru fiecare județ în parte
2.Chiar dacă din Fondul de rezervă al Guvernului au fost deblocate sume de bani și Casele Județene de Sănătate au început să facă unele plăți către spitale, fondurile nu ajung pentru a acoperi și datoriile restante. Care este totalul datoriilor unităților spitalicești din România care depășesc 180 de zile și cum veți rezolva această situație, atfel încât pacienții să nu mai aibă de suferit?
3.Care este nivelul deficitulului de personal medical și când veți debloca angajările din sistem?
4.În condițiile în care nu există o rectificare bugetară, spitalele nu beneficiază, în acest final de an, de stabilitate pentru a putea contracta noi servicii sau noi achiziții de medicamente – cum vor mai putea funcționa acestea, în condițiile în care, stocurile de medicamente sunt reduse la minimum și nici nu vor fi achiziții noi?
5.De ce domeniul sănătății nu a fost inclus în Ordonanța austerității în mod separat, ca un domeniu strategic, atât prin prisma investițiilor în derulare, dar, mai ales, pentru că vizează viața pacientului?
Nu există răspunsuri