De ce Enel doreşte să se retragă de pe piaţa românească?
Marţi, 14 martie, doamna deputat Raisa Enachi a prezentat, într-o declaraţie politică, situaţia din industria de furnizare a energiei electrice şi gazului din România.
Ne aflăm în situaţia în care, pentru a treia oară, compania italiană Enel şi-a exprimat dorinţa de a pleca din România. Cel mai probabil, Enel va pleca până la sfârşitul anului acesta, urmând ca toţi cei 3 milioane de clienţi să fie transferaţi către alţi furnizori. Grupul energetic a anunţat că această măsură a fost luată în acord cu noua strategie a companiei, având în vedere că noile legi privind domeniul energiei au dus la o scădere a performanţelor financiare ale companiei de 270 milioane de euro. Se vehiculează ideea cum că PPC (Power Public Corporation) va fi cea care va prelua clienţii, dar există şi alte variante în cazul unui scenariu negativ, astfel că un furnizor de ultimă instanţă (FUI) va prelua activele grupului Enel, subliniază deputat AUR, Raisa Enachi.
Deputatul de Vaslui, Raisa Enachi, avertizează că o dată cu plecarea unui furnizor precum Enel ar putea apărea o perturbare a pieţei, iar rolul politicienilor responsabili este acela de a rezolva rapid eventualele probleme prin identificarea unor soluţii viabile. Acest proces de transfer de la un furnizor la altul ar trebui să fie transparent, astfel încât fiecare cetăţean să ştie cum trebuie să procedeze şi ce opţiuni are. Prin opţiuni ne referim aici la posibilitatea schimbării furnizorului din timp, în condiţiile în care o asemenea schimbare durează până la 30 de zile. O platformă online care ar permite schimbarea furnizorului în maxim 24 de ore a fost anunţată pentru finalul anului 2022, dar termenul de implementare a fost amânat ulterior pentru 2026, deşi au fost investite deja 4 milioane de euro în acest proiect.
Care sunt adevăratele motive pentru care Enel pleacă din România? Preşedintele Enel a fost ambiguu în privinţa motivului, anunţând că nu reglementările Guvernului sunt cele ce i-au determinat să ia această măsură.
Autorităţile ar trebui să facă o analiză atentă a acestui exit şi să ofere publicului explicaţii credibile. Un operator de anvergura Enel poate lua decizii strategice pe baza unor considerente legate de planurile de dezvoltare pe termen lung şi nu este obligat să explice în detaliu raţiunile care stau la baza acestor hotărâri. Dar piaţa pe care o abandonează este fără îndoială afectată cel puţin în termeni de imagine publică după o astfel de retragere.
Românii merită să ştie ce se întâmplă cu piaţa de energie din ţara lor şi trebuie să fie protejaţi în faţa unor potenţiale riscuri legate de evoluţia tarifelor sau de politica de investiţii a operatorilor importanţi.
Nu există răspunsuri