Astăzi, doamna deputat a depus în scris, la Camera Deputaţilor, declaraţia politică pe subiectul corupţia – pata neagră pe obrazul României.
Doamna deputat Raisa Enachi reaminteşte faptul că indicele de Percepţie al Corupţiei (IPC) 2021, comunicat de către Transparency International, arată că România, alături de Ungaria şi Bulgaria, rămâne una dintre cele mai corupte trei naţiuni din Uniunea Europeană.
Sistemele interne anticorupţie deficitare ale României au fost unul dintre motivele pentru care aceasta nu a aderat la UE în 2004. În cele din urmă a fost admisă în 2007, dar numai cu condiţia de a consolida statul de drept, cadrul legislativ anticorupţie şi independenţa sistemului judiciar.
În realitate, ţara noastră are acelaşi scor ca în 2012. Țările care obţin rezultate bune în acest clasament investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai bine echipate pentru a furniza asistenţă medicală şi sunt mai puţin susceptibile de a încălca standardele democratice şi instituţionale sau statul de drept.
Doamna deputat Enachi a declarat că societatea românească a pierdut din încredere în sancţionarea corupţiei şi a lipsei de moralitate, iar acest lucru s-a repercutat, ca o plagă, într-un mod foarte organizat, în toate sectoarele de activitate şi, în ultimă instanţă, în viaţa cotidiană. Pentru adoptarea unor decizii care pun sub semnul întrebării transparenţa şi asumarea răspunderii în spaţiul public şi pentru ineficienţa politicilor anticorupţie aplicate în România, noi, împreună cu cei din diaspora, suportăm aceste consecinţe pe termen lung.
Comisia Europeană a ameninţat România cu acţiuni în justiţie, dacă guvernul român nu va lua măsuri pentru a apăra statul de drept. Aceasta a subliniat mai multe moduri în care statul de drept este distrus în România şi a avertizat că va activa Cadrul privind statul de drept dacă aceste tendinţe nu sunt inversate, a declarat deputat Raisa Enachi.
Doamna deputat R. Enachi a susţinut că acesta este doar începutul. Poporul român se confruntă în continuare cu probleme, multe dintre acestea fiind agravate de corupţie. Rapoartele privind mita, care erau impresionante în urmă cu zece ani, dar şi astăzi sunt la fel de prezente! Aşadar, dacă nu aveţi finanţele necesare pentru a vă completa tratamentul, nu veţi putea beneficia de toate serviciile, iar sănătatea unui nou-născut este determinată de mita pe care o viitoare mamă este obligată să o plătească. Dar, corupţia selectivă, pe criterii de putere şi interese externe mi se pare marea corupţie politică inventată în Romania de politicienii ajunşi la putere. Marii autori ai corupţiei româneşti sunt şi rafinaţii ei dirijori. Aşa se face că, pe de o parte, a fost declamat un aşa zis succes în combaterea corupţiei, dar în fapt, cei care ar fi trebuit să lupte anticorupţie au fost cei mai abili beneficiari ai acesteia.
„Corupţia – o boală cronică şi incurabilă a oricărui aparat de stat din toate timpurile şi toate popoarele”.
Nu există răspunsuri